Οι τελευταίες δραματικές ώρες λίγο πριν φύγει από τη ζωή η Τζωρτζίνα, στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, αναβίωσαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου μέσα από την αφήγηση της νοσηλεύτριας του νοσοκομείου, Αικατερίνης Καβαδία. «Βρήκαμε το παιδί σε πολύ σοβαρό επεισόδιο . Δεν ήταν απλά επείγον , ήταν το πιο επείγον που υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας η οποία σημείωσε πως το παιδί τις προηγούμενες ημέρες «ήταν μια χαρά».
Η νοσηλεύτρια ήταν η πρώτη που η Ρούλα Πισπιρίγκου προσέγγισε για να ενημερώσει πως είχε ξεκινήσει το μοιραίο επεισόδιο.
«Ήμουν στη στάση των νοσηλευτών κι έκανα γραφειοκρατικά. Η μητέρα ήρθε προς το μέρος μου. Περίμενα να δω αν χρειάζεται κάτι. Συνέχιζα να την παρατηρώ και κατάλαβα ότι μας ψάχνει. Της λέω “θέλετε κάτι;”. Δεν μου απαντούσε. Της λέω “κάνει το παιδί κάποιο επεισόδιο;”. Και απάντησε “ναι”. Κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει και είπα να φωνάξω τη γιατρό… Εκείνη επιτάχυνε, προσπεράσαμε τη μητέρα και μπήκαμε στο θάλαμο» περιέγραψε η μάρτυρας και συνέχισε «το παιδί είχε μπλε χείλη, ακούσαμε ένα ρόγχο, είδα τη γιατρό να βάζει ακουστικά για να δει τα ζωτικά του παιδιού. Μετά μου έδωσε οδηγίες που ήταν οδηγίες ΚΑΡΠΑ» κατέθεσε η μάρτυρας που, όπως είπε, παρέμεινε και μετά τη βάρδια της σε περίπτωση που την χρειάζονταν.
Η μάρτυρας εξήγησε πως είχαν ενημερωθεί ότι η οικογένεια είχε χάσει άλλα δυο παιδιά. «Δώσαμε βάση στο ιστορικό και ήταν βασικό για εμάς να φροντιστούμε το παιδί αυτό»τόνισε και συμπλήρωσε πως είχε ζητηθεί να σταματήσει η χορήγηση φαρμάκων από τη μητέρα , μέσω της γαστροστομία, προκειμένου να ελεγχθεί η δοσολογία των φαρμάκων καθώς το παιδί είχε παρουσιάσει κάποια επεισόδια.
Προέδρος: Τι ώρα ήρθε η μητέρα να ειδοποιήσει;
Μάρτυρας: Είχα το κινητό στο χέρι και θυμάμαι να γράφει 14.28… Η μητέρα περπατούσε κανονικά και κοιτούσε ψάχνοντας
Πρόεδρος: Φώναζε;
Μάρτυρας: Όχι. Δε μιλούσε. Εγώ τη ρώτησα. Και μου έκανε ένα νεύμα καταφατικό όταν τη ρώτησα για επεισόδιο.
Πρόεδρος: Ήταν ανήσυχη;
Μάρτυρας: Από την αντίδραση της μητέρας εγώ δεν περίμενα να δω το παιδί σε αυτή την κατάσταση. Ότι ήταν τόσο επείγον.
Πρόεδρος: Μήπως σας είπε «κάντε γρήγορα» ας πούμε;
Μάρτυρας: Δε θυμάμαι να φώναξε κάτι σε κανέναν. Την είδα να στέκεται σε ένα σημείο και να κοιτάζει τις κινήσεις μας. Θυμάμαι ότι έβγαλε ένα μηχάνημα σαν ποντίκι , με κουμπάκια , και το ακούμπησε δίπλα στη καρδιά του παιδιού. Λίγο πριν ξεκινήσουμε την ΚΑΡΠΑ έγινε αυτό και η γιατρός της είπε να βγει έξω.
Πρόεδρος: Μήπως φορούσε μάσκα και δεν μπορούσατε να δείτε τι λέει;
Μάρτυρας: Θυμάμαι ότι την κρατούσε στα χέρια.
Εστιάζοντας στην αντίδραση της μητέρας η νοσηλεύτρια κλήθηκε να απαντήσει αν υπήρχε περίπτωση η κατηγορούμενη να μην είχε αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.
«Από την εμπειρία μου λέω πως οι γονείς έχουν μεγάλη αντίληψη αν συμβαίνει κάτι σοβαρό. Δεν μου έχει ξανατύχει αυτό που έγινε εκείνη την ημέρα…».
Η μάρτυρας είπε πως αργότερα όταν ξανασκεφτόταν το επεισόδιο συνειδητοποίησε πως εκείνες τις κρίσιμες στιγμές δεν χτυπούσε το οξύμετρο.
«Δεν άκουσα καθόλου το οξύμετρο. Έχει ένα κουμπάκι σίγασης για να μην ακούς για λίγο…Επανέρχεται μόνο του έπειτα από δυο λεπτά» είπε η μάρτυρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.
Η κ. Καβαδία αναφέρθηκε και στον τρόπο που αντέδρασε η κατηγορούμενη μητέρα όταν της ανακοίνωσαν πως το παιδί είχε πεθάνει.
«Μέσα στο γραφείο μιλούσε στο κινητό και έκλαιγε …Πιθανότατα μιλούσε με τον μπαμπά της… Όταν βγήκε είχε ηρεμήσει» κατέθεσε και στη συνέχεια περιέγραψε τη στιγμή που ο Μάνος Δασκαλάκης έφτασε στο νοσοκομείο και «γονάτισε, έκατσε μπροστά στην κατηγορούμενη και της μιλούσε…». Λίγο μετά τους ειδοποίησαν πως μπορούν να δουν το παιδί και μπήκαν στο θάλαμο.
Νωρίτερα ολοκλήρωσε την κατάθεση της η Δέσποινα Θεοτοκάτου , ειδικευμένη παιδίατρος της εντατικής του νοσοκομείου.
Η μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει αν θα είχε γίνει αντιληπτό ότι από λάθος αντί αδρεναλίνης δινόταν κεταμίνη στο παιδί.
«Υπήρχε έτοιμη η ένεση αδρεναλίνης στο βαλιτσάκι για παν ενδεχόμενο. Ξέρω ότι χρειάστηκε να φτιάξουν κι άλλες. Οπότε η απάντηση μου είναι ότι δόθηκε αδρεναλίνη σίγουρα» είπε και συμπλήρωσε πως «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι νοσηλεύτριες γράφουν ποια φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί από το βαλιτσάκι για να γίνει και η αντίστοιχη αναπλήρωση… Τα ναρκωτικά φάρμακα καταγράφονται και χρεώνονται στον ασθενή…».