Υπερκορεσμός με την έλλειψη χώρου στο κοιμητήριο της Κοινότητας Αφάντου

Οξύτατο θέμα έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα με την έλλειψη χώρου στο κοιμητήριο της Κοινότητας Αφάντου το οποίο αποτελεί ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα. Το κοιμητήριο της Κοινότητας έχει φθάσει στα όρια του και δεν επαρκεί πλέον για να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για ταφές. Το πρόβλημα του υπερκορεσμού υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πλέον υπάρχει παντελής έλλειψη χώρου. Το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο στο διάβα του χρόνου, με την αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κηδειών και στην δυσκολία στο να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Τα περιθώρια έχουν στενέψει και η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει από απαράδεκτη και είναι τραγική.

Για να αντιμετωπισθεί άμεσα το οξύ πρόβλημα αυτό του υπερκορεσμού με την έλλειψη χώρου πρέπει οπωσδήποτε να θεσπιστεί και να εφαρμοστεί κανονισμός και να ξεκινήσουν αναγκαστικές εκταφές παράλληλα με την οργάνωση και τη λειτουργία οστεοφυλακίου. Δεδομένο ότι πλέον έχουν εξαντληθεί οι διαθέσιμοι χώροι ταφής και η ανάγκη εξεύρεσης νέων χώρων σ’ αυτό έχει καταστεί επιτακτική και εξαιρετικά επείγουσα, δεν μπορεί να επιδειχθεί ανοχή.

Επιπλέον η οριστική του διευθέτηση θα προκύψει μόνο με νέο Κοιμητήριο και ως εκ τούτου πρέπει να εξεταστούν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία νέου για την Κοινότητα. Ο πληθυσμός της Κοινότητας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και έχει αυξηθεί και η ανάγκη για δημιουργία νέου κοιμητηρίου.

Η Κοινότητα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου έχει ξεκινήσει ήδη τον σχεδιασμό και προχωράει με τις κατάλληλες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Κ. Κώστα Ταρασλιά για θέματα της Κοινότητας συζητήσαμε διεξοδικά για το θέμα αυτό και συμφωνήσαμε από κοινού να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες εξεύρεσης κατάλληλου χώρου που θα πληροί τις προδιαγραφές για την χωροθέτηση καθώς και να εξετάσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αξιοποίηση οικοπέδου από την ακίνητη περιουσία του Δήμου στην Κοινότητα για τον σκοπό αυτό.

Γεώργιος Εμμ Μπακίρης

Πρόεδρος Συμβουλίου

Κοινότητας Αφάντου