«Ξυστά» θα περάσει από τη Γη αστεροειδής – Έχει μέγεθος μικρού σπιτιού δηλώνει η NASA

Αναμένεται να περάσει «ξυστά» από τη Γη αυτήν την εβδομάδα, ένας αστεροειδής σε απόσταση μόλις 44.000 χιλιομέτρων, σχεδόν στο 1/8 της απόστασης Γης – Σελήνης, και η NASA δηλώνει πως έχει το μέγεθος ενός μικρού σπιτιού.

Στις 12 Οκτωβρίου αναμένεται  ο αστεροειδής 2012 TC4 πλάτους 30 μέτρων να περάσει στο 1/8 της απόστασης μεταξύ της Γης και της Σελήνης, σ κινούμενος με ταχύτητα 14 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Ο εν λόγω αστεροειδής είναι παλιός γνώριμος των επιστημόνων καθώς, είχε για τελευταία φορά περάσει από τη Γη το 2012, σε διπλάσια τότε απόσταση από ό,τι τώρα.

Με αυτήν την προσέγγιση, η NASA θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει το δίκτυο των παρατηρητηριά της για το σύστημα άμυνας του πλανήτη, σε περίπτωση που ένας αστεροειδής χτυπήσει πραγματικά τη Γη.

«Οι επιστήμονες πάντα γνωρίζουν πότε ένας αστεροειδής θα κάνει ένα πολύ κοντινό και ασφαλές πέρασμα από τη Γη, καθώς μπορούν να κάνουν προετοιμασία για τη συλλογή στοιχείων και να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτόν», δήλωσε ο επιστήμονας της NASA, δρ. Μάικλ Κέλλεϊ.

Οι τελευταίες παρατηρήσεις στις 27 και 31 Ιουλίου, αλλά και στις 5 Αυγούστου αποκάλυψαν ότι ο αστεροειδής 2012 TC4 θα περάσει σε απόσταση 44.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

«Είναι διαβολεμένα κοντά», τόνισε ο Rolf Densing, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Κέντρου Επιχειρήσεων.

Η NASA παρακολουθεί την πορεία του ουράνιου σώματος, καθώς αρχικά υπήρχαν φόβοι πως θα χτυπούσε δορυφόρους στην τροχιά της Γης, όμως αυτό το σενάριο φαίνεται να απομακρύνεται έπειτα από υπολογισμούς των επιστημόνων για την τροχιά του.