Ξενοδόχοι: Ψάχνουν ξενοδοχοϋπαλλήλους μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων – 8.000 κενές θέσεις στη Ρόδο

Μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν νόμιμα στην χώρας μας και έχουν την διάθεση, το πνεύμα φιλοξενίας και την ευγένεια ως προσόντα, καλούνται να καλύψουν μέρος των άνω των 12.000 κενών θέσεων ξενοδοχοϋπαλλήλων που καταγράφονται στα ξενοδοχεία της χώρας, λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Όπως έχει ήδη γράψει το ertnews, περίπου 5.000 είναι τα κενά στα ξενοδοχεία της Κρήτης, ενώ άλλα 8.000 καταγράφονται στις ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου.

Η ανασφάλεια με τις αναστολές εργασίας και τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου την τελευταία διετία της πανδημίας και το γεγονός πως ενός κακού μύρια έπονται οδήγησαν πολλούς από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να αναζητήσουν εργασία στην οικοδομή, στην εστίαση, στις ταχυμεταφορές κ.α., όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου το διοικητικό στέλεχος της Grecotel Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης.

Η κατάσταση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν παγκοσμίως δυσλειτουργίες στα ξενοδοχεία λόγω της έλλειψης προσωπικού. Υπήρξαν πέρυσι περιπτώσεις επιχειρηματιών που, εξαιτίας της έλλειψης ξενοδοχοϋπαλλήλων και όχι λόγω έλλειψης ζήτησης, όπως δήλωσε στην εφημερίδα “Πατρίς” ο ίδιος, άνοιξαν μόνο ένα από τα δύο ή τρία ξενοδοχεία τους.

Δεδομένου ότι τα προβλήματα αυτά θα πρέπει να επιλυθούν ενόψει της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, ήδη οι ξενοδόχοι είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με σκοπό να αξιοποιηθούν παραγωγικά μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο κ. Καλαϊτζιδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, η διασύνδεση αυτή γίνεται μέσω του προγράμματος Helios, που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει ως στόχο την προώθηση στην αγορά εργασίας, των νόμιμα ευρισκόμενων στην χώρα μας μεταναστών και προσφύγων. Όπως ανέφερε ενδεικτικά, θα μπορούσαν σε ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες spa και εθνικές κουζίνες, μετά από κατάλληλη ταχύρρυθμη εκπαίδευση, να εργαστούν ινδοί μετανάστες, με γνώσεις για παράδειγμα στο αγιουβερδικό μασάζ ή στην κουζίνα, για την παρασκευή γευμάτων με αυθεντικές ινδικές γεύσεις. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, οι ξενοδόχοι, σεβόμενοι τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των ανθρώπων αυτών, αφενός θα κάλυπταν τις ανάγκες σε προσωπικό των επιχειρήσεών τους και αφετέρου θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία μιας πολυπολιτισμικής σύγχρονης κοινωνίας και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Για το θέμα αυτό έχει ήδη μιλήσει στην εκδήλωση « “WELCOME”: Εβδομάδα καριέρας για τη Φιλοξενία», που υλοποίησε στην Αθήνα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με χρηματοδότηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Την ώρα που οι ξενοδόχοι αναζητούν εργαζόμενους μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το “κουρεμένο” επίδομα ανεργίας, την μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.α.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest