Xειμερινή κολύμβηση: Ποια τα θετικά στον οργανισμό;

Παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας παραπέμπει σε εικόνες … λευκές, σε χιόνια και σκι, όπου η θάλασσα παντελώς απουσιάζει, υπάρχουν και κάποιοι που παραμένουν φανατικοί της εραστές ακόμη και το χειμώνα! Αυτοί που έχουν δοκιμάσει γνωρίζουν καλά την ξεχωριστή αίσθηση που γεννιέται από μια βουτιά στη θάλασσα, όταν το θερμόμετρο έχει πάρει την κατιούσα, αίσθηση που ίσως μόνο με μια φράση μεταφράζεται: «Μπαίνεις στο νερό και τα ξεχνάς όλα».

Τα πρώτα 5 λεπτά είναι δύσκολα, μετά συνηθίζεις. Αν, βέβαια, τα αντέξεις αυτά τα πέντε λεπτά και δεν βγεις έξω τρέχοντας. Το κόλπο που εφαρμόζουν οι περισσότεροι την πρώτη φορά είναι ότι δεν σταματούν καθόλου τα μπάνια. Είναι λάθος να κάνεις το τελευταίο σου μπάνιο τον Αύγουστο και μετά να ξαναπάς στη θάλασσα το Δεκέμβριο, λένε οι έμπειροι χειμερινοί κολυμβητές.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μέσα στο χειμώνα;

Η απάντηση είναι αρνητική. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι σωστό και δε γίνεται να ξεκινήσει κάποιος στην καρδιά του χειμώνα. Καλό είναι να ξεκινήσει Απρίλιο με Μάιο και να συνεχίσει οπωσδήποτε και μετά το Σεπτέμβριο με τη μεταβολή του καιρού. Πρόκειται, δηλαδή, για μία ομαλή συνέχεια του καλοκαιρινού μπάνιου. Ο οργανισμός είναι ήδη εξοικειωμένος με τις αλλαγές της θερμοκρασίας και μπορεί ν’ αντέξει πολύ πιο εύκολα.  Μάλιστα, αν δεν είστε είτε υγιέστατοι είτε πολύ νέοι, υπάρχει ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής από το παγωμένο νερό, τονίζει η κ. Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος.]

Πόσο εύκολα προσαρμόζεται το σώμα στο κρύο νερό;

Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, το σώμα μπορεί να συνηθίσει το κρύο νερό. Το μόνο που χρειάζεται είναι το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το απαιτούμενο χρονικό διάστημα μεταφράζεται σε δύο εβδομάδες.

Πολλά τα οφέλη…

Η κολύμβηση ως άσκηση χειμώνα-καλοκαίρι αυξάνει την αντοχή, τονώνει το μυϊκό σύστημα, βελτιώνει το  μεταβολισμό. Οι χειμερινοί κολυμβητές, εκτός του ότι είναι ανθεκτικοί στις ιώσεις, αποκομίζουν πολλά οφέλη, όσον αφορά στην ψυχική τους υγεία. Οι πονοκέφαλοι υποχωρούν, οι προβληματισμοί και το άγχος απομακρύνονται, έστω και προσωρινά, και τη θέση τους παίρνει η αναζωογόνηση και η ψυχική ευεξία. Στα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης πρέπει, επίσης, να προστεθούν η βελτίωση του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, καθώς επίσης και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Τι δείχνουν οι έρευνες…

Σε έρευνα που έγινε σε 360 χειμερινούς κολυμβητές και σε σύγκριση με μη ασχολούμενα με τον αθλητισμό άτομα βρέθηκαν οι εξής διαφορές:

Η φρεσκάδα του δέρματος ήταν καλύτερη κατά 91% στους χειμερινούς κολυμβητές.

Η αποβολή του άγχους και η ψυχική ευεξία βρέθηκαν αυξημένες κατά 92%

Η μυοσκελετική ευκαμψία ήταν καλύτερη κατά 86%

Η αύξηση αντίστασης οργανισμού στο κοινό κρυολόγημα αυξημένη κατά 78%.

Η ζωτικότητα και η απόδοση στην εργασία ήταν καλύτερη κατά 56%

Τι να κάνετε πριν το αποφασίσετε…

Αναμφισβήτητα είναι πολλά τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης, λέει η κ. Μοσχοβάκη. «Πρέπει όμως να έχει προηγηθεί απαραιτήτως ιατρική εξέταση, καθώς και περιοδική ιατρική παρακολούθηση στη συνέχεια, ειδικά για άτομα προχωρημένης ηλικίας και ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, αγγειοπάθειες, ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις, κάποιες μορφές νευροπάθειας και αλλεργίες» τονίζει.

Τι να κάνετε πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του μπάνιου

Φροντίστε να κάνετε τις απαιτούμενες ασκήσεις, πριν το μπάνιο (προθέρμανση) όσο και μετά (cool down). Λάβετε υπόψη σας ότι οι μύες χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά ήπιας άσκησης, προκειμένου να αιματωθούν με το σωστό τρόπο.

Το μυστικό είναι η κίνηση, γι’ αυτό φροντίστε να κολυμπάτε ασταμάτητα από 5 έως 10 λεπτά. Διαφορετικά, μπορεί να πάθετε υποθερμία, γιατί καθώς το σώμα έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό χάνει γρήγορα τη θερμότητά του. Επίσης, η συμβουλή των γιατρών είναι να μπείτε σιγά-σιγά στη θάλασσα, βουτώντας με την πλάτη για να μη βραχεί απότομα το στέρνο.

Όταν βγείτε από τη θάλασσα, σκουπιστείτε αμέσως, και φορέστε ζεστά ρούχα.

Αποφύγετε το χειμερινό μπάνιο όταν βρέχει κι όταν φαίνεται να υπάρχει περίπτωση κεραυνού, καθώς επίσης κι όταν φυσάει νοτιάς, διότι η θάλασσα υπό τέτοιες συνθήκες δεν είναι καθόλου προβλέψιμη.

Μην ξανοίγεστε στο πέλαγος, γιατί τα μέλη του σώματος είναι πολύ πιο επιρρεπή σε κράμπες και  μουδιάσματα. Ένα καλό, ενδεικτικό χρονικό διάστημα παραμονής στο νερό είναι τα 15 έως 20 λεπτά.

Όταν ένας χειμερινός κολυμβητής πέφτει στο παγωμένο νερό, στο σώμα του απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι λεγόμενες ορμόνες της ευτυχίας, που όχι μόνο προσδίδουν ψυχική ευεξία αλλά έχουν και αναλγητικές ιδιότητες που διαρκούν από 2 έως 4 ώρες.

Pin It on Pinterest