Χαρούπι: Η υγιεινή σοκολάτα της φύσης- Η διατροφική και θεραπευτική αξία του!

Πολλοί έχουμε δει χαρουπιές στο δρόμο, ελάχιστοι όμως γνωρίζουμε τη διατροφική και θεραπευτική αξία των καρπών της.

Το χαρούπι είναι ένας βρώσιμος τροπικός καρπός που μοιάζει με φασόλι, συναντάται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου και είναι πολύ γνωστό σε αυτούς τους λαούς εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι χαρουπιές είναι επίσης γνωστές και σαν “Ακριδόδεντρα”. Τα χαρούπια ενίοτε αποκαλούνται και αυτά “ακρίδες” ή “το ψωμί του Ιωάννη του Βαπτιστή”. Η Βίβλος αναφέρει στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιο ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής έτρωγε “ακρίδες και άγριο μέλι” σαν μέρος της απλής διαιτητική του διατροφής, εννοώντας φυσικά διατροφή με χαρούπια και όχι με έντομα.

Το χαρούπι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, ενώ χρησιμοποιείται από το παρελθόν για την αντιμετώπιση της διάρροιας και των στομαχικών διαταραχών.

Τι είναι η χαρουπόσκονη;

Το χαρούπι επεξεργάζεται σε σκόνη που ονομάζεται χαρουπόσκονη. Μοιάζει στην όψη με τη σκόνη του κακάο, αλλά στην πραγματικότητα η γεύση του διαφέρει πολύ. Η χαρουπόσκονη είναι πολύ πιο γλυκιά από την σκόνη του κακάο. Στο εμπόριο πωλείται ωμή ή ψημένη, ανάλογα με την προσωπική σας προτίμηση.

1

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η χαρουπόσκονη σαν υποκατάστατο της σοκολάτας;

Το χαρούπι είναι φυσική και υγεινή εναλλακτική της σοκολάτας, αν θέλετε να την περιορίσετε ή να τη βγάλετε από την καθημερινή σας διατροφή (λόγω αλλεργιών ή ομοιοπαθητικής θεραπείας).
Συγκεκριμένα, το χαρούπι έχει πιο γλυκιά γεύση από το κακάο, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που διευκολύνουν την πέψη, ασβέστιο και είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε λιπαρά.
Μάλιστα η χαρουπόσκονη έχει το 1/3 λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα (28 γρ. αντιστοιχούν σε 100 θερμίδες) και 17 φορές λιγότερο λίπος!
Η χαρουπόσκονη μπορεί άνετα να αντικαταστήσει την σοκολάτα στις συνταγές.
Απλά μην ξεχάσετε να περιορίσετε την ποσότητα που θα βάλετε, γιατί όπως προαναφέραμε, είναι πολύ πιο γλυκιά από την σκόνη κακάο και δεν περιέχει καφεΐνη.

Pin It on Pinterest

Share This