Σφοδρές συγκρούσεις με τουλάχιστον 15 νεκρούς ξέσπασαν χθες στο κέντρο του Κιέβου, περιμετρικά της πλατείας Ανεξαρτησίας, μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, με τον πήχη της βίας να ανεβαίνει επικίνδυνα και από τις δύο πλευρές των πύρινων οδοφραγμάτων.
Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, τουλάχιστον 8 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, ενώ από πλευράς αστυνομίας τουλάχιστον 7 άνδρες. Οπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της η αστυνομία, οι επτά νεκροί αστυνομικοί έφεραν τραύματα από σφαίρες και άλλοι 272 αστυνομικοί είναι τραυματίες. Από το σύνολο των τραυματιών αστυνομικών οι 53 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και οι 59 έχουν χτυπηθεί από σφαίρες.
Ο αριθμός των τραυματιών διαδηλωτών παραμένει άγνωστος. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές ύστερα από κάλεσμα των ηγετών την αντιπολίτευσης προσπάθησαν να φτάσουν στο Κοινοβούλιο για να ασκήσουν πίεση προς την κυβέρνηση για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της χώρας.
Η αστυνομία προσπάθησε να μπλοκάρει την προσέγγιση των διαδηλωτών στο κοινοβούλιο, βάζοντας κάθετα στον δρόμο τεθωρακισμένα οχήματα. Η ένταση ανέβηκε και λίγο μετά ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις.
Οι ώρες περνούσαν και οι αναφορές για θύματα και για σοβαρούς τραυματισμούς αυξάνονταν, ενώ οι Αρχές έδωσαν τελεσίγραφο στους διαδηλωτές να αποχωρήσουν μέχρι τις 6 το απόγευμα από όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης της πλατείας Ανεξαρτησίας, όπου επί περίπου τρεις μήνες πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης.
Σε διαφορετική περίπτωση η μεταβατική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει βία. Οι διαδηλωτές επανακατέλαβαν το δημαρχείο του Κιέβου, από το οποίο είχαν αποχωρήσει μόλις πριν από μερικές ημέρες, ενώ η αστυνομία με τη λήξη του τελεσιγράφου έσφιξε τον κλοιό γύρω από την πλατεία Ανεξαρτησίας.
Οι οδομαχίες συνεχίστηκαν μέχρι αργά τη νύχτα, με τους αστυνομικούς να διαλύουν τις σκηνές των διαδηλωτών που έπαιρναν φωτιά και τους διαδηλωτές μέχρι αργά το βράδυ να κρατούν υπό τον έλεγχό τους ένα μικρό μέρος της πλατείας Ανεξαρτησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομία είχε κλείσει ολόκληρο το δίκτυο του μετρό στο Κίεβο, ενώ πραγματοποιούσε ελέγχους σε όλα τα αυτοκίνητα που έμπαιναν ή έβγαιναν από την πρωτεύουσα. Η ένταση πάντως δεν έμεινε στο Κίεβο, αφού, όπως έγινε γνωστό, στις δυτικές επαρχίες της Λβιβ και του Ιβανο-Φράνκιφσκ διαδηλωτές μπήκαν στα κεντρικά γραφεία των αστυνομικών δυνάμεων και τα κατέλαβαν βγάζοντας έξω τους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν αντέδρασαν. Σημειώνεται ότι οι δυτικές επαρχίες είναι φιλοευρωπαϊκές και η πλειοψηφία των πολιτών τάσσονται στο πλευρό της αντιπολίτευσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
message
AΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΚΑΦΙΔΑΕξανεμίζονται οι ελπίδες
Επειτα από τρεις μήνες στα χαρακώματα, ο ουκρανικός εμφύλιος έμελλε να ζήσει χθες την πιο αιματηρή του ημέρα. Κι αυτό παρά τις προσπάθειες που έγιναν τελευταία να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Φαίνεται πως οι ελπίδες για έναν συμβιβασμό πλέον εξανεμίζονται. Και πως το επόμενο βήμα θα είναι η συντριβή (πολιτική ή «στρατιωτική») του ενός ή του άλλου.
Εκκλήσεις από ΗΠΑ-ΕΕ για τερματισμό της βίας
Εκκλήσεις για άμεσο τερματισμό της βίας και από τις δύο πλευρές και για αυτοσυγκράτηση έκανε χθες σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καθώς οι εξελίξεις στο Κίεβο αλλά και σε άλλα μέρη της Ουκρανίας καταδεικνύουν ότι το μέχρι πρότινος αδιέξοδο οδηγείται σε ολοκληρωτική σύγκρουση. Τον χορό των δηλώσεων άνοιξε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάθριν Αστον, η οποία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ την ανησυχία του για «την επανάληψη των βιαιοτήτων» εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Για το θέμα δηλώσεις έκαναν επίσης ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο Γερμανός ομόλογος του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, με τον πρώτο να καταδικάζει απερίφραστα όλες τις ενέργειες βίας και τον δεύτερο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε επιχειρηματίες που θα αποδειχθεί ότι με κάποιον τρόπο συνέβαλαν στη βίαιη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Βέβαια λίγο μετά τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ, η καγκελαρία σε σχετική ανακοίνωσή της ύστερα από συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Βιτάλι Κλίτσκο και τον Αρσένι Γιάτσενιουκ στο Βερολίνο απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Ουκρανίας και του εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για τις «μάχες μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών», καταδικάζοντας τη βία και κάνοντας έκκληση για επανέναρξη του διαλόγου.
Παρέμβαση έκανε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες από την κατάσταση που επικρατεί στο Κίεβο και τόνισε ότι «η βία δεν θα επιλύσει την κρίση». Επιπλέον κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να κάνει ό,τι μπορεί για να αποκλιμακώσει την ένταση και να δώσει ένα τέλος στην αντιπαράθεση. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζέφρι Πάϊατ ύστερα από συνάντησή του με τον μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Λεονίντ Κοζάρα σε δηλώσεις του ανέφερε: «Από εδώ και πέρα για ό,τι συμβεί στη χώρα, οι ΗΠΑ θεωρούν υπεύθυνη την κυβέρνηση».
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΒΙΤΑΛΙ ΚΛΙΤΣΚΟ
Ζήτησε παρέμβαση
Την παρέμβαση της Δύσης ενάντια στον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, σε χθεσινές του δηλώσεις, λίγο πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντηθεί εν μέσω των σφοδρών και αιματηρών συγκρούσεων με τον ίδιο τον «αιματοβαμμένο δικτάτορα που δολοφονεί τον λαό του». Σύμφωνα με τον μποξέρ Κλίτσκο, που μέσα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχει αναδειχθεί σε εξέχουσα προσωπικότητα της πολιτικής της Ουκρανίας, «οι Αρχές έχουν σκόπιμα προκαλέσει προβοκάτσιες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές διά της βίας» και γι’ αυτό κατά την ομιλία του στην Πλατεία Ανεξαρτησίας λίγο πριν από την επέμβαση της Αστυνομίας και τη λήξη του τελεσιγράφου που είχε δώσει αυτή στους διαδηλωτές κάλεσε «να απομακρυνθούν τα γυναικόπαιδα». Ο «δόκτωρ σιδερένια γροθιά», όπως είναι γνωστός εξαιτίας του διδακτορικού του και του γεγονότος ότι είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στο μποξ, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται κυριολεκτικά παντού, καθώς μεταφέρεται συνεχώς και δίνει μάχες είτε σε επίπεδο συνομιλιών στο Βερολίνο, είτε εντός του Κοινοβουλίου, είτε στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. Μαζί με τον Αρσένι Γιάτσενιουκ είναι ίσως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που στηρίζουν περισσότερο μια ευρωπαϊκή προοπτική για την Ουκρανία.
πηγή: ethnos.gr