Βρετανός βουλευτής: «Δώστε πίσω στην Ελλάδα τα Γλυπτά» (εικόνες)

Με τον όρο “επανένωση” των Γλυπτών» που ακούσαμε ξανά και ξανά κατά την συνέντευξη τύπου των Αλαμουντίν, Ρόμπερτσον και Πάλμερ στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Aντριου Τζορτζ, καταθέτει ερώτηση σήμερα στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ενώ μπήκαμε στον μήνα που η Βρετανία θα πρέπει να απαντήσει στην κίνηση της UNESCO για διαμεσολάβηση, η υπόθεση της επιστροφής ή επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα ανεβαίνει ψηλά στην ατζέντα από τους ίδιους του Βρετανούς. Συγκεκριμένα, το BBC μεταδίδει πως ο Αντριου Τζορτζ καταθέτει σχετική επερώτηση σήμερα, καλώντας την κυβέρνηση να πράξει ότι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Αθήνα και ενωθούν με αυτά που βρίσκονται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Τονίζει ιδιαίτερα την επιτυχημένη λειτουργία του μουσείου και το σκοπό που εξυπηρετεί απόλυτα, σε ευθεία οπτική σχέση με τον Παρθενώνα.

Ο ‘Αντριου Τζορτζ ηγείται της κίνησης «Επανένωση των Γλυπτών». Η συζήτηση ξεκινά με δεδομένο το τελεσίγραφο της UNESCO αλλά και τη μεγάλη έκθεση με θέμα «Ορίζοντας την Ομορφιά» που θα πραγματοποιήσει το Βρετανικό Μουσείο με χρήση μέρους των γλυπτών του Παρθενώνα. Μια κίνηση που θεωρείται ότι ανήκει στην επιθετική επικοινωνιακή πολιτική «κατοχύρωσης» της ιδιοκτησίας των Γλυπτών, σε συνέχεια και του βραχυπρόθεσμου δανείου του Θεού Ιλισού στο Ερμιτάζ της Πετρούπολης.

Υπενθυμίζουμε ότι στο Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται περίπου το 30% των Γλυπτών που άρπαξε ο ‘Ελγιν.