Βλάσης Τσιννας: “Ο τόπος μας χρειάζεται όλους στα δύσκολα”

Συνέντευξη για το Rodosreport  με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο κ. Τσίννα Βλάση

(της παράταξης «ΡΟΔΟΣ Αξιών» με τον Δημήτρη Κρητικό)

Ο κ. Βλάσης Τσίννας , εκπαιδευτικός στο επάγγελμα  είναι από τους πολίτες του νησιού που ξεχωρίζουν για τις πρωτοβουλίες που αφορούν την ανάδειξη του τόπου μας, του πολιτισμού αυτού του νησιού, της ιστορίας του αλλά και της φυσικής ομορφιάς του.  Δραστήριο μέλος της κοινωνίας μας τόσο στην επαγγελματική του όσο και στην προσωπική του πορεία, στην συνέντευξη που ακολουθεί εξηγεί την απόφαση του να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις προσεχείς εκλογές, το λόγο που συστρατεύεται με την παράταξη “ΡΟΔΟΣ Αξιών” και μοιράζεται μαζί μας τους προβληματισμούς του για την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο.

Η «ΡΟΔΟΣ Αξιών» θεωρώ ότι αποτελεί μια υγιή πρωτοβουλία. Μια ευκαιρία για τον τόπο που δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί. 

Γιατί θελήσατε να αναμειχθείτε στα κοινά σε μια εποχή πολύ δύσκολη και από πλευράς πόρων αλλά και από πλευράς σχεδιασμών του δήμου;
Γιατί σε καθέναν μας αναλογεί μερίδιο ευθύνης. Έχουμε συνηθίσει εδώ και χρόνια να μιλάμε όλοι για μια Χώρα που «μας πληγώνει» και το αποδεχόμαστε χωρίς σχεδόν αντίδραση. Ουσιαστικά, καθένας μας κινείται στον δικό του μικρόκοσμο. Ταμπουρωμένος γύρω από τις επαγγελματικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις, δίνοντας μια καθημερινή μάχη με τις αγκυλώσεις, τις στρεβλώσεις και τη γραφειοκρατία που αντιλαμβανόμαστε ότι επικρατούν σχεδόν παντού. Αρκούμαστε να ασκήσουμε αυστηρή κριτική, αλλά εκ του ασφαλούς, αποφεύγοντας να εκτεθούμε δημόσια. Με τις επιλογές αυτές, η πολιτική ευτελίζεται και όσοι ασχολούνται με τα κοινά απαξιώνονται. Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε όχι μόνο οι αποδέκτες, αλλά και οι υπαίτιοι των προβλημάτων. Είτε γιατί τα προκαλούμε, είτε γιατί τα δεχόμαστε. Πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε επιτέλους ότι … φταίνε οι άλλοι. Ποιοι είναι οι άλλοι; Όλα αυτά, είναι συμπτώματα μιας παρακμής που μας οδηγεί όλο και πιο χαμηλά.
Πράγματι, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Όχι μόνο από πλευράς πόρων και σχεδιασμού όπως με ρωτήσατε, αλλά και από πλευράς διαχείρισης των καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί. Ωστόσο, ο τόπος νομίζω ότι μας χρειάζεται όλους, στα δύσκολα. Μας έχει ανάγκη. Σχεδόν μας εκλιπαρεί για βοήθεια, για ενότητα, για δράση, για να δώσουμε λύσεις. Ο Δήμος είναι ο ευαίσθητος και ο ευάλωτος χώρος όπου πραγματικά κανείς μπορεί να προσφέρει στα κοινά. Είναι δίπλα στην καθημερινότητα και τις ανάγκες του πολίτη. Μέσω του Δήμου μπορεί κανείς να κάνει τη διαφορά, όπως έχει γίνει σε άλλους Δήμους. π.χ. στα Τρίκαλα. Η παράταξή μας, είναι σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Τρικκαίων. Αποτελεί για μας ένα πρότυπο εφαρμογής καλών πρακτικών.

Γιατί επιλέξατε να συστρατευθείτε με τον κ. Κρητικό Δημήτρη ;
Για τρεις πολύ βασικούς και ουσιαστικούς λόγους. Γιατί πρεσβεύουν έναν πολιτικό πολιτισμό ο επικεφαλής και οι άνθρωποι της παράταξης με τις αξίες τους, γιατί είναι πραγματικά μια ανεξάρτητη παράταξη που κάνει τη διαφορά και γιατί το κλίμα, το πρόγραμμα και η οργάνωση που υπάρχει εμπνέουν εμπιστοσύνη. Με την ερώτησή σας, μου δίνετε την ευκαιρία να κάνω μια μικρή αναφορά σε καθέναν από τους λόγους αυτούς.
Οι άνθρωποι και ο επικεφαλής:
Η παράταξη «ΡΟΔΟΣ Αξιών» με επικεφαλής τον Δημήτρη Κρητικό, μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά. Ξεκίνησε από τις κοινές αγωνίες κάποιων ευαισθητοποιημένων πολιτών. Δημιουργήθηκε από ανθρώπους με ακεραιότητα, ήθος και ανιδιοτέλεια, για να υπηρετήσει τις ανάγκες του τόπου. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που στελεχώνουν την παράταξη, συμμετέχει για πρώτη φορά στα κοινά. Υπάρχει πολύ διάθεση για δουλειά, ενθουσιασμός, εργατικότητα, φρέσκες και καινοτόμες ιδέες. Ο Δημήτρης Κρητικός, είναι ο ενορχηστρωτής αυτής της προσπάθειας. Είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος που εκτός από τη προσήνεια και το ήθος του, εμπνέει και κυρίως ενώνει. Η επιτυχημένη πορεία του ως Δήμαρχος στον Δήμο Καμείρου, αποτελεί το δείγμα γραφής.
Η ανεξαρτησία:
Η «ΡΟΔΟΣ Αξιών» είναι μια πραγματικά ανεξάρτητη παράταξη. Δημιουργήθηκε από πολίτες για πολίτες. Όχι από πολιτικούς. Έξω από κόμματα, χρώματα, και μηχανισμούς. Αντιλαμβάνεστε πόση ευελιξία μπορεί να δώσει αυτό σε μια Δημοτική Αρχή; Μια Δημοτική αρχή χωρίς εξαρτήσεις από κάθε είδους συμφέροντα. Μια Δημοτική Αρχή που να ενώνει. Να υπηρετεί μόνο τις ανάγκες των πολιτών, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί συγκεκριμένες γραμμές ή διαδικασίες.
Το πρόγραμμα και η οργάνωση:
Το πρόγραμμα της παράταξης, συντάχθηκε με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς και με σεβασμό για τον τόπο και τους πολίτες. Είχα την τιμή να έχω τον συντονιστικό ρόλο στην ομάδα σχεδιασμού του προγράμματος. Εργαστήκαμε με ζήλο και σοβαρότητα. Το κυριότερο όμως, είναι ότι για κάθε τομέα, πήραμε υπόψη μας τις εμπειρίες, τις αναλύσεις και τις προτάσεις ειδικών. επιστημόνων, επαγγελματιών, ανθρώπων που έχουν βαθιά γνώση των καταστάσεων και των λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν στα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νησί.

Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις

Έχοντας συζητήσει μαζί σας και με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού αλλά και με την ιδιότητα του Ρόδιου πολίτη, γνωρίζω ότι είστε οραματιστής. Θεωρείτε ότι μπορούν τα οράματα να γίνουν πράξεις κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα;
Πράγματι. Το σλόγκαν που με εκφράζει, είναι αυτό του Walt Disney που είπε ότι «Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις». Πιστεύω πολύ στη θέληση των ανθρώπων. Γνωρίζω ότι πολλές φορές, η θέληση των ανθρώπων είναι ανίσχυρη στη δύναμη των μηχανισμών του συστήματος, που είναι πολύπλοκο, απαιτητικό, απίστευτα γραφειοκρατικό και χαμηλά αποδοτικό. Τα εμπόδια και οι στρεβλώσεις στη Χώρα μας είναι παντού. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αλλάξει, αν δεν προσπαθήσουμε όλοι. Καθένας από το δικό του πόστο. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζει η Χώρα σήμερα, είναι πραγματικά δύσκολες. Δεν είναι μόνο η έλλειψη πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ούτε οι δυσκολίες που από μόνο του έχει το σύστημα στην ωρίμανση και εκτέλεση των δημοσίων έργων για παράδειγμα. Η πραγματική δυσκολία είναι στη διαχείριση των ίδιων των πολιτών. Υπάρχει καχυποψία και προκατάληψη απέναντι σε δημόσιες υπηρεσίες, και σε όσους υπηρετούν τα κοινά. Ασφαλώς όχι άδικα. Επίσης, οι πολίτες είναι αδρανοποιημένοι. Δεν είναι συμμέτοχοι σε ό,τι αφορά το κοινό συμφέρον. Αυτό είναι το στοίχημα. Να αλλάξουμε την νοοτροπία. Να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους. Η αμεσότητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη, η διαύγεια σε ό,τι γίνεται και η ανιδιοτέλεια όσων συμμετέχουν σε θέσεις ερετών, είναι τα κύρια στοιχεία που θα κάνουν τους πολίτες συμμέτοχους και ενεργούς.

Είστε επιτυχημένος στο χώρο της εκπαίδευσης. Τι προσδοκάτε από την εκλογή σας ως δημοτικός σύμβουλος ;
Είναι κάτι που με ρωτούν συνέχεια όσοι με γνωρίζουν. «Τι τα θες αυτά τώρα; Μόνο αυτά σου έλειπαν! Τι έχεις να κερδίσεις εσύ από την ανάμειξή σου στα κοινά;». Πράγματι, η όποια συμμετοχή μου στα κοινά, επιζήμια μπορεί να είναι, παρά επωφελής. Δεν έχω κανένα μα κανένα προσωπικό συμφέρον να συμμετάσχω στο Δημοτικό Συμβούλιο ή σε επιτελική θέση. Αντίθετα, αντιλαμβάνομαι τις πρόσθετες υποχρεώσεις που θα μου δημιουργήσει μια πιθανή εκλογή μου. Προχωρώ πραγματικά ανιδιοτελώς. Το κάνω αποκλειστικά και μόνο για να προσφέρω αν μπορέσω στον τόπο που κατάγομαι, γεννήθηκα, ανδρώθηκα και υπεραγαπώ. Ο τόπος αυτός, μας έχει πραγματικά ανάγκη. Η παράταξη «ΡΟΔΟΣ Αξιών» με την ανεξαρτησία της και τις αξίες που τη διέπουν, μου δίνει την ευκαιρία να το τολμήσω. Αν με εμπιστευτούν οι άνθρωποι του νησιού μας, δεσμεύομαι να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής κατοίκων και επισκεπτών, μέσα από τη συμμετοχή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας η Ρόδος για να είναι το παγκόσμιο τουριστικό θέρετρο που θα ζηλεύουν, με την καλή έννοια πάντα , όλοι;
Ο τουρισμός είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα στο νησί μας.
Είναι άμεσα εξαρτημένη με την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την οικονομία του τόπου. Θα έλεγα, ότι ο ρόλος του Δήμου, είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος, πρώτα από όλα σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής και την εικόνα της πόλης και των χωριών, και στη συνέχεια σε ό,τι αφορά την προώθηση στην παγκόσμια αγορά με τη συνεργασία των φορέων υπό την αιγίδα του Δήμου. Η ισόρροπη ανάπτυξη δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη της, τις υπάρχουσες υποδομές, τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής για τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών που δύναται να έχει και την επιβάρυνση φυσικών και περιβαλλοντικών πόρων. Απουσιάζει ο σχεδιασμός και η οργάνωση. Επίσης, είναι καιρός να γίνει αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Δεν νοείται μακρόπνοη τουριστική ανάπτυξη,
Χωρίς τα αναγκαία έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, σήμανση, αεροδρόμιο, λιμάνια μαρίνες, δημόσιοι χώροι, διαχείριση λυμάτων, υδάτων απορριμμάτων).
Χωρίς την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Χωρίς τον σεβασμό, την προστασία και την προβολή του περιβάλλοντος.
Χωρίς τη συνεργασία φορέων και θεσμών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με το τουριστικό μας προϊόν.
Στο πρόγραμμά μας που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της παράταξης, αναφέρονται οι προτάσεις μας για την ορθή ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος. Θέλω να παραπέμψω στην ιστοσελίδα μας, κάθε πολίτη. Να τον κάνω κοινωνό της προσπάθειάς και των θέσεών μας. Μελετώντας το πρόγραμμά μας, θα καταλάβει κανείς ότι, ναι, έχουμε όραμα και σχέδιο που μπορεί να κάνει τη Ρόδο μας ζηλευτή όπως λέτε. Πρωταγωνίστρια στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι. Αυτή τη στιγμή, συμβιβαζόμαστε στο να συνδιαχειριζόμαστε μια μέτρια και ενίοτε μίζερη κατάσταση. Θα έπρεπε να συνδιαχειριζόμαστε πλούτο και αίγλη. Ζούμε σε έναν τόπο προικισμένο από τη Φύση και την Ιστορία, με τεράστια δυναμική των ανθρώπων του. Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα πρέπει να τα αναπτύξουμε περισσότερο.

Γιατί οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν τον κ. Δημήτρη Κρητικό και γιατί πρέπει να εμπιστευτούν εσάς;
Δεν θα απαντήσω μόνο για εμένα. Θα μιλήσω συνολικά για τα στελέχη της παράταξης.

Γιατί μας διέπει ο πολιτικός πολιτισμός και δημιουργήσαμε μια ανεξάρτητη, ενωτική παράταξη από ευαισθητοποιημένους πολίτες, για πολίτες.
Γιατί είμαστε ανεξάρτητοι, χωρίς βαρίδια και δεσμεύσεις.
Γιατί είμαστε πανέτοιμοι, από την πρώτη ημέρα αν γίνουμε Δημοτική Αρχή, να κάνουμε βαθιές τομές εκεί που πραγματικά χρειάζεται ο τόπος μας, με μέτρα άμεσης εφαρμογής και με μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό στη συνέχεια.
Γιατί συναντηθήκαμε κάποιοι άνθρωποι με ευαισθησίες αγάπη για τον τόπο και είμαστε όλοι έτοιμοι να προφέρουμε ανιδιοτελώς μέσα από τις ιδέες και τη δουλειά μας.
Γιατί καθένας από εμάς έχει δείγματα γραφής με πετυχημένες πορείες στον τομέα του.
Γιατί θέλουμε και μπορούμε να μεταμορφώσουμε τη Ρόδο και να της δώσουμε την αίγλη που της αξίζει.
Γιατί εμείς ενώνουμε, δεν διχάζουμε τους ανθρώπους.
Γιατί έχουμε πάθος και ενθουσιασμό και δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, αλλά το αποτέλεσμα.
Γιατί είναι καιρός να φυσήξει νέος δροσερός και καθαρός αέρας.
Επικεφαλής αυτής της μοναδικής προσπάθειας, είναι ο Δημήτρης Κρητικός, ιατρός πνευμονολόγος πρώην Δήμαρχος του Δήμου Καμείρου. Ένας άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμά του, μέσω του πολυδιάστατου έργου του. Η ξεχωριστή προσωπικότητα του Δημήτρη Κρητικού και η ηγετική φυσιογνωμία του, εμπνέουν και ενώνουν τους ανθρώπους της παράταξης «ΡΟΔΟΣ Αξιών».

Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους νέους ανθρώπους. Θέλω να τους προτρέψω, να είναι ενεργοί πολίτες. Να μην αφήσουν να αποφασίζουν για αυτούς, χωρίς αυτούς.

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε τι είναι αυτό που ως υποψήφιος θα θέλατε να μοιραστείτε με τους εκατοντάδες παλιούς μαθητές σας και νέους ανθρώπους;
Οι παλιοί μαθητές μου, είναι κάποιες χιλιάδες. Ωστόσο, δεν θέλω να απευθυνθώ μόνο σε αυτούς. Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους νέους ανθρώπους. Θέλω να τους προτρέψω, να είναι ενεργοί πολίτες. Να μην αφήσουν να αποφασίζουν για αυτούς, χωρίς αυτούς. Η συμμετοχή τους στα κοινά είναι απαραίτητη. Η κρίση των τελευταίων χρόνων, μεταξύ των άλλων, έχει διαμορφώσει μια γενιά νέων ανθρώπων με υψηλές ικανότητες, με φρέσκες ιδέες, με δυνατότητες και με αντοχές. Αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο τόπος και η Χώρα, είναι η συμμετοχή και η συνεργασία των νέων ανθρώπων. Να αλλάξουν τα πράγματα. Να πάψει η απαξίωση των δημόσιων προσώπων, της πολιτικής και της ενασχόλησης με τα κοινά. Τότε μόνο μπορεί να αλλάξει το τοπίο. Να πάψει η πολιτική να ασκείται σε επίπεδο αντιπαράθεσης και αλληλοκατηγορίας και αρχίσει να γίνεται σε πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης. Η «ΡΟΔΟΣ Αξιών» είναι ο πολιτικός εκείνος φορέας που πρεσβεύει το νέο αυτό πλαίσιο. Είναι η παράταξη που πιστεύει στις δυνατότητες των ανθρώπων, στην αξιοκρατία, στη συνεργασία, στη διαύγεια, στη σύγχρονη διακυβέρνηση. Η «ΡΟΔΟΣ Αξιών» προσκαλεί τους νέους κοντά της. Θέλει τους προβληματισμούς τους, τις ιδέες τους, αλλά κυρίως την ενεργή συμμετοχή τους. Η «ΡΟΔΟΣ Αξιών» θεωρώ ότι αποτελεί μια υγιή πρωτοβουλία. Μια ευκαιρία για τον τόπο που δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί.

Βιογραφικό

Ο Βλάσης Τσίννας, γεννήθηκε στη Ρόδο το 1966. Κατάγεται από τη Νότια Ρόδο, όπου και ανδρώθηκε. Γονείς του, ο Κώστας Τσίννας αυτοκινητιστής και η Κωνσταντίνα Κάζου, δασκάλα.

Αποφοίτησε από το Καζούλειο Λύκειο το 1984. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές το 1988 από το τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Υπηρέτησε τη θητεία του στο στρατό ξηράς για 2 χρόνια, ως έφεδρος αξιωματικός του πυροβολικού.

Είναι παντρεμένος με τη Ρένα Κακούλη εκπαιδευτικό, και είναι πατέρας δύο παιδιών που σπουδάζουν στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ηλ. Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Εδώ και τριάντα χρόνια εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση, ως εκπαιδευτικός, Καθηγητής φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διευθυντικό στέλεχος εκπαιδευτικού οργανισμού. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές εθελοντικές οργανώσεις και οργανισμούς και έχει διατελέσει αιρετός εκπρόσωπος Δωδεκανήσου στην Ο. Ε. Φ. Ε.