37,5 χρόνια για τον καταπατητή οικολόγο Βεργή

Καταδικάστηκε για υπόθεση καταπάτησης 450 στρεμμάτων στη λίμνη Μαραθώνα

Σε κάθειρξη 37,5 ετών χωρίς αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρόεδρο των “Ελλήνων Οικολόγων”, Δημοσθένη Βεργή, για υπόθεση καταπάτησης 452 στρεμμάτων κοντά στη λίμνη Μαραθώνα, η αξία της οποίας εκτιμάται ότι ξεπερνά τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Ο Δημ. Βεργής δεν ήταν στο δικαστήριο για να ακούσει την απόφαση και, μετά την καταδίκη του, αν δεν εμφανιστεί αυτοβούλως, θα αναζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή, όπου θα εκτίσει την ποινή του.

Βαριές ποινές για την ίδια υπόθεση, αλλά με αναστολή, επέβαλε το δικαστήριο στον πρώην δασάρχη Πεντέλης, Νίκ. Παπακώστα, και τον συγκατηγορούμενό του  κ. Κατογιαννάκη.  Ο πρώτος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών και πρόστιμο 5.000 ευρώ και ο δεύτερος σε 10 χρόνια και πρόστιμο 3.000 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι, πάντως, στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Το δικαστήριο αθώωσε τον εφοριακό και τότε στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής  Εμμ. Δρακάκη.

Η υπόθεση αφορά σε ακίνητα συνολικής έκτασης 452.000 τ.μ., τα οποία εμφανίζεται να διεκδικούσε ο Δημ. Βεργής στην περιφέρεια Σπατατζικίου Αγ. Στεφάνου Αττικής για λογαριασμό του ιδίου και του πολιτικού του κόμματος. Σύμφωνα με την κατηγορία, οι επίμαχες εκτάσεις όχι μόνο ήταν δασικές ή αναδασωτέες, αλλά ανήκαν στο ελληνικό Δημόσιο και στην ΕΥΔΑΠ, παρά το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πολιτευτής υποστήριζε το αντίθετο.

Ο Δημ. Βεργής εμφανίζεται –κατά το κατηγορητήριο- να προέβαλε “ανύπαρκτα δικαιώματα κυριότητας”, ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν πλαστογραφήσει έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία οι εκτάσεις δεν ήταν δασικές. Μάλιστα, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι φέρονται να συνέταξαν, μεταξύ άλλων, και εκθέσεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν το 1999 σε αγωγή του Δημ. Βεργή κατά του Δημοσίου, με την οποία ο πρόεδρος και ιδρυτής των Ελλήνων Οικολόγων διεκδικούσε 42.800 τ.μ. από την συγκεκριμένη περιοχή.

efsyn.gr

Pin It on Pinterest