Δεν το χωράει ο νους ότι τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστησαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ στην Κύπρο τα έπαθαν στα χέρια στρατιωτών δυτική χώρας.
Λεπτομέρειες απάνθρωπων πράξεων των Βρετανών στρατιωτών στην Κύπρο αποκαλύπτει η εφημερίδα Metro του Λονδίνου.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου εξετάζει εδώ και καιρό την αγωγή 34 αγωνιστών της ΕΟΚΑ σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης.
Το δημοσίευμα της Metro αναφέρει τις εξής αποτρόπαιες πράξεις: βιασμό νεαρής φοιτήτριας, γρονθοκοπήματα, κλωτσιές, μαστιγώματα και απειλές για αποκοπή γεννητικών οργάνων (ευνουχισμό), βίαιη τοποθέτηση ενός μεταλλικού κουβά στο κεφάλι του θύματος και χτύπημα του με σφυρί, σβήσιμο αναμμένων τσιγάρων στον πρωκτό του θύματος, εικονικούς πνιγμούς, στέρηση ύπνου, βίαιη κατάποση αλατιού, σφίξιμο ενός «σιδερένιου στέμματος» γύρω από το κεφάλι του βασανιζόμενου μέχρι να τρέξει αίμα από τα αυτιά και τα μάτια του, ξυλοδαρμούς που σε μία περίπτωση οδήγησαν σε απώλεια νεφρού, εικονικές εκτελέσεις και τοποθέτηση ενός βασανιζόμενου σε φέρετρο ως απειλή.
Άλλωστε οι Βρετανοί έχουν προχωρήσει σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Είναι οι πρώτοι που φυλάκισαν… μνήματα Αγωνιστών.
Τα Φυλακισμένα Μνήματα είναι , η ονομασία ενός κοιμητηρίου το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους κατά την διάρκεια του ενωτικού απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους, και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα. Αποτελεί ένα από τα ιερότερα μνημεία του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ένωσή του με την μητέρα Ελλάδα.
Το κοιμητήριο κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς επί κυβερνήτη Τζων Χάρντιγκ. Σχεδιάστηκε σαν ένας περιτοιχισμένος μικρός χώρος δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη. Έμεινε στην ιστορία με την ονομασία “Φυλακισμένα Μνήματα”.
Οι Βρετανοί αποφάσισαν να θάβουν εκεί όσους εκτελούνταν για την δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα όπως και ηγετικές μορφές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.) που σκοτώνονταν σε μάχες για να μη μετατρέπονται οι κηδείες τους σε μαζικά συλλαλητήρια και μαχητικές διαδηλώσεις.
Στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη.
Η κηδεία γινόταν αμέσως μετά τον απαγχονισμό. Μοναδική παρουσία ήταν εκείνη του ιερέα των φυλακών που έψαλλε τη νεκρώσιμη ακολουθία έξω από την κλειστή είσοδο του κοιμητηρίου. Ύστερα οι Βρετανοί τους έθαβαν, χωρίς να παρευρίσκεται κανένας συγγενής των νεκρών ή άλλος Ελληνοκύπριος. Οι συγγενείς των νεκρών μπόρεσαν να επισκεφθούν τους τάφους μόνο μετά το τέλος του αγώνα.
Μία πρώτη δικαστική νίκη ήρθε προ μηνών, όταν ο δικαστής έκρινε πως η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί με βάση το βρετανικό και όχι το κυπριακό δίκαιο, το οποίο είναι πιο αυστηρό ως προς την παραγραφή αδικημάτων λόγω παρέλευσης χρόνου.
Η βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει επίσης την απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός Άμυνας Μαρκ Λάνκαστερ στον κυπριακής καταγωγής βουλευτή Πάμπο Χαραλάμπους, ο οποίος είχε ζητήσει γρήγορη διευθέτηση της υπόθεσης για λογαριασμό Κύπριου κατοίκου της περιφέρειάς του στο βόρειο Λονδίνο που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
«Η κυβέρνηση θεωρεί τα βασανιστήρια μία αποτρόπαιη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και με συνέπεια και χωρίς επιφυλάξεις καταδικάζει τέτοιες πρακτικές».
«Υφίσταται απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων στο διεθνές δίκαιο και δεν μπορεί να δικαιολογούνται υπό οποιαδήποτε συνθήκη, συμπεριλαμβανομένων για παράδειγμα του πολέμου και των έκτακτων καταστάσεων», συνέχιζε ο κ. Λάνκαστερ.
Πρόσθετε ότι αν και είναι ενήμερος για τις καταγγελίες σε βάρος των Βρετανών στρατιωτών την περίοδο 1955-59, δεν είναι σε θέση να συζητήσει μεμονωμένες περιπτώσεις όπως αυτή του ψηφοφόρου του κ. Χαραλάμπους καθώς «η εκδίκαση είναι σε εξέλιξη».
Η επόμενη προγραμματισμένη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση είναι τον Οκτώβριο.Οι Κύπριοι αγωνιστές επιδιώκουν να λάβουν αποζημιώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση, όπως συνέβη στην περίπτωση 5.000 και πλέον εναγόντων από την Κένυα, που είχαν καταγγείλει βασανιστήρια από τις βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις κατά την εξέγερση των Μάο-Μάο τις δεκαετίες του 1950 και 1960.
Ο συνήγορος των αγωνιστών της ΕΟΚΑ Κέβιν Κονρόι δήλωσε ότι οι πελάτες του, όλοι πάνω από 80 ετών πλέον, αγωνίζονται για την αναγνώριση των βασανιστηρίων που υπέστησαν.
«Πολλοί υποφέρουν ακόμα καθημερινά από τα φυσικά και ψυχολογικά τραύματα που υπέστησαν τότε. Τρεις από τους ενάγοντες έχουν πεθάνει κατά τη διαδικασία, ενώ άλλοι δεν μπορούν πλέον να ενεργήσουν μόνοι. Θα πιέσουμε τώρα να φέρουμε το ζήτημα σε πλήρη δίκη, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα απονεμηθεί δικαιοσύνης στους πελάτες μας».