Βαρουφάκης: “Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά”

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup, ώστε να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση γίνεται για να επιτευχθεί συμφωνία.

Διαπραγμάτευση σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού και επίσης, να έχεις τη δυνατότητα να διανοηθείς τη ρήξη αν αυτό που σου προτείνουν δεν είναι σωστό στη βάση ότι δεν έχεις τη λαϊκή εντολή να το αποδεχτείς.

Σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού της νέας κυβέρνησης στις ασφυκτικές προθεσμίες που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέτυχε.

Παρά το ότι αντιμετωπίζαμε την αμείλικτη ημερομηνία της 28/2 και τα χρονικά περιθώρια ήταν απάνθρωπα, αποδείξαμε ότι μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε με καλή πίστη με τους εταίρους και να έχουμε θετικό αποτέλεσμα

Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική με τη ιδεολογία. Το σεβασμό στους κανόνες με το σεβασμό στη Δημοκρατία.

Δεν αποδεχόμαστε ότι η δημοκρατία δεν αλλάζει τίποτα. Συνδυάσαμε την αποφασιστικότητα να μείνουμε όρθιοι , ιδίως κάτω από το βάρος των χρονικών ορίων και των εξελίξεων και να συνδυάσουμε την αποφασιστικότητα να είμαστε όρθιοι με μια επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική που οδήγησε σε συμφωνία.

Δεν είναι η στιγμή να γιορτάσουμε γιατί η συμφωνία είναι μικρό βήμα, αλλά σε νέα κατεύθυνση.

Όταν θα τελειώσει η συνέντευξη, θα καταπιαστούμε να φτιάξουμε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους μας – το σαββατοκύριακο θα είναι σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς ότι αφήνουμε το μνημόνιο πίσω και παράγουμε μεταρρυθμίσεις βαθιές που αγγίζουν κακοήθειες της ελληνικής οικονομίας, που δεν θίχτηκαν στο παρελθόν, όταν πλήττονταν οι αδύναμοι.

Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα. Αποτρέψαμε μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ ή η μείωση συντάξεων, στα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνησης με e-mails.

Αποτρέψαμε τη δέσμευση για αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Θα δούμε τις πραγματικές συνθήκες με τους εταίρους μας (δείτε στη συμφωνία τον όρο appropriate) δηλαδή πρωτογενή πλεονάσματα για τις επόμενες χρονιές που να συνάδουν με την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, και τη συμφωνία για το ποιο είναι το βέλτιστο πρωτογενές πλεόνασμα που συμβάλει στην απομείωση του χρέους και στην προσπάθεια να ανακουφιστεί ο ιδιωτικός τομέας, που θα οδηγούνταν σε πλήρη ασφυξία εάν μέναμε στα προηγούμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναλάβαμε και δεσμεύσεις. Δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή κίνηση με αρνητικό αποτέλεσμα τη δημοσιονομική ισορροπία και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Θέλαμε να έχουμε αυτή η δέσμευση. Οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε για θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κλπ, δεν θέλουμε να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Το επόμενο τετράμηνο θα είναι περίοδος που θα κτίσουμε νέα σχέση με την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Μετά το καλοκαίρι, θα έχουμε ένα νέο συμβόλαιο για ανάπτυξη στην Ελλάδα, αφού το πρόγραμμα θα επεκταθεί έως το 2016 με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την απομείωση του χρέους από την οποία θα κερδίσουν και οι εταίροι μας.

Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από τη μοναχική απομόνωση των τελευταίων πέντε ετών των μνημονίων στο Eurogroup. Αυτό έγινε επειδή διανοηθήκαμε τη ρήξη κι είπαμε την αλήθεια χωρίς να μπλοφάρουμε. Δημιουργήσαμε ερείσματα εντός του Eurogroup και της ΕΕ. Κάναμε την Ελλάδα μια χώρα, που μπόρεσε να κάνει την Ευρώπη να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα, χωρίς ασφυκτική λιτότητα, ώστε να πάμε στην Ευρώπη των λαών, να μιλάμε ξανά για το ιδεώδες μιας κοινής πορείας προς την ευημερία. Σας ευχαριστώ.»

Τι είπε ο Βαρουφάκης για προσλήψεις, εργασιακά και συντάξεις

Σε δεκάδες απαντήσεις δημοσιογράφων απάντησε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup.

Ερωτηθείς για την επαναπρόσληψη των απολυμένων στο δημόσιο, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως δέσμευση είναι να επαναπροσληφθούν περίπου 2.500 υπάλληλοι.

«Έχουμε δεσμευθεί να ξαναπροσλάβουμε τις καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών . Αυτές οι επαναπροσλήψεις θα φροντίσουμε να μην έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», είπε.

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων το επόμενο τετράμηνο, ενώ θα προωθηθούν τα νομοσχέδια για τα κόκκινα δάνεια και τις δόσεις για τις οφειλές στο Δημόσιο.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι στο κείμενο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει δέσμευση για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ και το υφιστάμενο πρόγραμμα, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι είχε λάθος παρονομαστή σχετικά με το δημοσιονομικό πλεόνασμα και το έλλειμμα.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι δεν έχει ακόμα λυθεί το θέμα του δημοσιονομικού κενού.

«Νομίζω ότι τους επόμενους 5, 6, 7 μήνες δεν θα έχουμε μόνο σταθερότητα, αλλά πραγματική ανάπτυξη», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένο νούμερο για το απαιτούμενο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αποκάλυψε πως οι δανειστές δεν ζήτησαν από την Ελλάδα υφεσιακά μέτρα.

Ερωτηθείς για τα 10,9 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Ποτέ δεν είπαμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τα 10,9 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους . Αυτό το «μαξιλάρι» θα χρησιμοποιηθεί για την ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος».

πηγή: newsbomb.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This