UNICEF: Καταστροφική χρονιά το 2014 για τα παιδιά

Το Ταμείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, η UNICEF, κήρυξε σήμερα το 2014 μια καταστροφική χρονιά για τα παιδιά, καθώς τουλάχιστον 15 εκατομμύρια παιδιά έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις που μαίνονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Ιράκ, στο Νότιο Σουδάν, στη Συρία, στην Ουκρανία και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ δήλωσε ότι καθώς ο αριθμός των κρίσεων που συγκλονίζουν περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο ολοένα και αυξάνεται, πολλές από αυτές τις κρίσεις γρήγορα ξεχνιούνται ή δεν καταγράφονται εκτενώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως για παράδειγμα εκείνες στο Αφγανιστάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Νιγηρία, στο Πακιστάν, στη Σομαλία, στο Σουδάν και στην Υεμένη.

Παγκοσμίως, όπως ανέφερε η UNICEF, περίπου 230 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες και περιοχές όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις.

«Παιδιά έχουν σκοτωθεί ενώ μελετούσαν στην τάξη τους και ενώ κοιμούνταν στα κρεβάτια τους· παιδιά έχουν μείνει ορφανά, έχουν πέσει θύματα απαγωγών, έχουν βασανιστεί, έχουν στρατολογηθεί, έχουν βιαστεί, και ακόμα έχουν πουληθεί ως σκλάβοι» επισήμανε ο Λουκ σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

«Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία τόσα πολλά παιδιά δεν έχουν υποστεί τέτοια ανείπωτη βία», πρόσθεσε.

Σημαντικοί κίνδυνοι επίσης προκύπτουν για την υγεία και την ευημερία των παιδιών από κρίσεις όπως για παράδειγμα την φονική επιδημία του ιού Έμπολα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπου χιλιάδες παιδιά έμειναν ορφανά και περίπου 5 εκατομμύρια δε μπορούν πια να πάνε σχολείο.

«Η βία και τα σωματικά ή ψυχικά τραύματα προκαλούν περισσότερα από το να βλάπτουν ατομικά κάθε παιδί – υπονομεύουν την ισχύ των κοινωνιών», τόνισε ο Λέικ.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου η εθνοτική βία έχει αναγκάσει το ένα πέμπτο του πληθυσμού να εγκαταλείψει τις εστίες του, περίπου 2,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν επηρεαστεί από τις συγκρούσεις ενώ τουλάχιστον 10.000 πιστεύεται ότι έχουν στρατολογηθεί από ένοπλες οργανώσεις κατά τη διάρκεια του 2013 και περισσότερα από 430 έχουν σκοτωθεί ή έχουν ακρωτηριαστεί, σύμφωνα με τη UNICEF.

Περίπου 538 παιδιά σκοτώθηκαν και 3.370 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου των 50 ημερών μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και των μαχητών της Χαμάς, υπογραμμίστηκε.

Στη Συρία, η UNICEF αναφέρει ότι περισσότεροι από 7,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν επηρεαστεί από τον εμφύλιο πόλεμο, περιλαμβανομένου 1,7 εκατ. παιδιών που εγκατέλειψαν την χώρα για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις. Στο γειτονικό Ιράκ περίπου 2,7 εκατομμύρια παιδιά έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, προστίθεται, ενώ τουλάχιστον 700 πιστεύεται ότι έχουν τραυματιστεί σοβαρά ή σκοτωθεί μόνο φέτος.

«Και στις δύο χώρες τα παιδιά έχουν πέσει θύματα ή έχουν υπάρξει αυτόπτες μάρτυρες ή ακόμα και έχουν διαπράξει τα ίδια πράξεις βίας όλο και πιο βάρβαρες, όλο και πιο ακραίες», επισήμανε η UNICEF.

Περίπου 750.000 έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στο Νότιο Σουδάν και 320.000 είναι πρόσφυγες. Τα Ηνωμένα Έθνη σημειώνουν ότι περισσότερα από 600 παιδιά έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 200 έχουν τραυματιστεί σοβαρά φέτος, ενώ άλλα 12.000 τα χρησιμοποιούν ένοπλες οργανώσεις.

Απόψε ο μεγάλος Τηλεμαραθώνιος της UNICEF 

«Ένα πεινασμένο παιδί μας χρειάζεται»

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, ξεκινά ο Τηλεμαραθώνιος Αγάπης UNICEF για την καταπολέμηση της φτώχειας και του υποσιτισμού των παιδιών, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη ΝΕΡΙΤ. Ακόμη και σήμερα 3 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο χάνουν άδικα τη ζωή τους – σχεδόν οι μισοί του συνόλου των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών – από αιτίες που σχετίζονται με τον υποσιτισμό.

Δεκάδες ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί όπως και ο Realfm 97,8  συμμετέχουν και στηρίζουν την προσπάθεια μέσα από τις εκπομπές τους.

Το κοινό μπορεί να ενισχύσει τον Τηλεμαραθώνιο με τους παρακάτω τρόπους:

Τηλεφωνικό Κέντρο Τηλεμαραθώνιου: 210 77 61 500

– μόνο για τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου από τις 7 το απόγευμα και μετά –

Δεν είναι αυτόματης χρέωσης, απαντά εκπρόσωπος της UNICEF για να κάνετε τη δωρεά σας.

Δωρεές με SMS: Στείλτε μήνυμα με τη λέξη “ΠΑΙΔΙ” στο 54234

Ισχύει όλο το 24ωρο έως και την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου αυτόματη χρέωση 1,23 ευρώ (με το ΦΠΑ).

Στη διάθεση του κοινού είναι και το 24ωρο τηλέφωνο δωρεών της UNICEF 801 500 12345

στο οποίο επίσης απαντά εκπρόσωπος της UNICEF για να κάνετε τη δωρεά σας.

– μόνο από σταθερό τηλέφωνο –

Μέσω INTERNET: στο www.unicef.gr

 enikos.gr

Pin It on Pinterest