Τυφλός βρήκε ξανά το φως του χάρη σε αυτομεταμόσχευση της επιφάνειας του ματιού

Μια σπουδαία επέμβαση πέτυχαν γιατροί στην Ιταλία, καθώς μπόρεσαν να αποκαταστήσουν εν μέρει την όραση σε ένα τυφλό, ύστερα από αυτομεταμόσχευση της επιφάνειας του ματιού, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

Συγκεκριμένα, η repubblica.it σημειώνει ότι ο 83χρονος ασθενής έχασε την όραση του από το αριστερό μάτι πριν από 30 χρόνια, λόγω προβλήματος στον αμφιβληστροειδή. Επιπλέον, πριν από δέκα χρόνια έχασε την όραση και στο δεξί μάτι, εξαιτίας σπάνιας ασθένειας.

Έτσι,μετά από τέσσερις ώρες στο χειρουργείο, οι γιατροί διόρθωσαν το πρόβλημα της όρασης, ενώ μετά από δύο εβδομάδες ο ασθενής μπορούσε να αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα και να κινείται με αυτονομία.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Λε Μολινέτε του Τορίνο από ομάδα αποτελούμενη από τον καθηγητή Michele Reibaldi (Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου), ειδικό χειρουργό αμφιβληστροειδούς και τον καθηγητή Vincenzo Sarnicola (Πρόεδρο της Ιταλικής Εταιρείας Κερατοειδούς) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ιταλικής Εταιρείας Οφθαλμολογικών Επιστημών, βοηθούμενους από τη συνεργάτιδα Enrica Sarnicola.

Ο καθηγητής Sarnicola δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η πραγματική καινοτομία συνίσταται στη διεύρυνση του μοσχεύματος κερατοειδούς σε ολόκληρη την οφθαλμική επιφάνεια, στους ιστούς του επιπεφυκότα-σκληρού χιτώνα, που παίζουν θεμελιώδη ρόλο στο να επιτρέψουν την επιτυχία της μεταμόσχευσης σε συγκεκριμένες συνθήκες. Τα τελευταία 20 χρόνια τα σύνορα των μεταμοσχεύσεων έχουν κάνει μεγάλα βήματα και η Ιταλία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κόσμο».

Pin It on Pinterest

Share This