Νέα “βόμβα” από Ερίκ Τουσέν: “Παράνομο το μνημόνιο της Ελλάδας” – Μύδροι κατά ΓΑΠ

Υπό τον τίτλο “Το πρόγραμμά βοήθειας για την Ελλάδα ήταν παράνομο και παράτυπο” η βελγική εφημεριδα LE SOIR δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του Βέλγου πολιτικού επιστήμονα και οικονομολόγου Ερικ Τουσέν, επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου της Επιτροπής για την Αλήθεια του Ελληνικού Χρέους.
Όπως αναφερεται, σύμφωνα με το Βέλγο εμπειρογνώμονα, η έκθεση της Επιτροπής αυτής στοχεύει ιδιαίτερα την κυβέρνηση Παπανδρέου, που είχε ασκήσει πίεση στην ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να επιδεινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αναφέρεται, το χρέος διογκώθηκε κατά 28 δις – με τον μη υποχρεωτικό από την Eurostat συνυπολογισμό 19 δις για χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων, 4 δις για νοσοκομειακές και φαρμακευτικές δαπάνες και 5 δις για “swaps”.
Αναφέρεται επίσης ότι κατά τον Τουσέν υπήρξε κοινή βούληση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρκετών κυβερνήσεων – ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να μη ζημιωθούν οι ξένες τράπεζες, ενώ στην πραγματικότητα, το ουσιαστικό πρόβλημα προερχόταν από το ιδιωτικό χρέος.