Τσιόδρας: Ίσως στο τέλος του έτους να έχουμε το εμβόλιο του κορονοϊού – Οι τρεις φάσεις των ερευνών

Για τον εμβόλιο κατά του κορονοϊού μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος τόνισε ότι «περισσότερες από 100 ομάδες έχουν ξεκινήσει μελέτες για το εμβόλιο. Οι μελέτες περιλαμβάνουν φάσεις 1 και 2».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κατά την καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι οι μελέτες κινούνται αρχικά σε δύο στρατηγικές φάσεις. Αρχικά γίνονται δοκιμές με πληθυσμό εθελοντών που παίρνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου ώστε να βρεθεί η σωστή ποσότητά της, αλλά και οι όποιες παρενέργειες.

Μετά από αυτές τις δύο φάσεις, όπως είπε, ακολουθεί η τρίτη, κατά την οποία το εμβόλιο δοκιμάζεται σε μεγάλο αριθμό πολιτών.

Ο καθηγητής τόνισε ότι αυτή την ώρα υπάρχει μία τεράστια προσπάθεια συνεννόησης και κοινών προσπαθειών για τον κοινό στόχο: την ανάπτυξη εμβολίου.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το σε ποιους θα γίνει πρώτα το εμβόλιο και η κοινή συνισταμένη είναι ότι θα πρέπει να προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. Και όπως είπε η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει εμβόλιο ίσως και έως το τέλος του έτους.

Και συμπλήρωσε: «Υπολογίζεται ότι κάποιες από τις προσπάθειες μπορεί να οδηγήσουν σε εκατομμύρια εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους».

Σημειώνοντας όμως ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη ποιο θα είναι και αν θα είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο.