Τρομοκράτες “ανατίναξαν” το κέντρο της Αθήνας με 75 κιλά ΤΝΤ – Δράστης ο… αδειούχος Χ.Ξηρός; (φωτο – vid)

Τρομοκράτες «χτύπησαν» ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας με 75 κιλά ΤΝΤ. Τα είχαν τοποθετήσει σε αυτοκίνητο και λίγο έλειψε να ανατινάξουν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές της πρωτεύουσας, στην οδό Αμερικής, μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου,  έξω απο το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

Ήδη των ερευνών έχει επιληφθεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ στην κυβέρνηση επικρατεί πανικός καθώς, οι τρομοκράτες χτύπησαν την πραμονή της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Ως βασικοί ύποπτοι φέρονται ο Χριστόδουλος Ξηρός, που δεν επέστρεψε στις φυλακές μετά απο άδεια τον περασμένο Ιανουάριο και προέβη σε ένα βιντεοσκποημένο μανιφέστο λίγες ημέρες αργότερα και τα ασύλληπτα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, κυρίως ο Ν. Μαζιώτης που φέρεται να εμπλέκεται και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Όλα ξεκίνησαν στις 05:11 όταν άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην zougla.gr και στις 05:15 υπήρχε και δεύτερο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο άνδρας έδωσε περιθώριο 45 λεπτών στην αστυνομία να εκκενώσει την περιοχή και είπε πως παγιδευμένο με 75 κιλά εκρηκτικών αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο επί της οδού Αμερικής, μεταξύ των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου.

Oι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα άτομο πάρκαρε το αυτοκίνητο μάρακας Nissan και εξαφανίστηκε τρέχοντας, ενώ λίγα λεπτά μετά έγιναν τα τηλεφωνήματα. Σημειώνεται ότι, στο σημείο που άφησαν το αυτοκίνητο απαγορεύεται αυστηρά η στάθμευση ΙΧ και η περιοχή θεωρείται από τις πλέον φυλασσόμενες, λόγω των οργανισμών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται εκεί.

Η Αντιτρομοκρατική αυτή την ώρα ψάχνει τις κάμερες στα κεντρικά σημεία των οδών που περικλείουν το σημείο της έκρηξης, προκειμένου να βρουν εικόνες από την κίνηση του κλεμμένου και παγιδευμένου με ΤΝΤ αυτοκινήτου. Κυρίως όμως για να εντοπίσουν τον ύποπτο νεαρό ο οποίος αμέσως μετά τη στάθμευση του αυτοκινήτου και την εμφάνιση των πρώτων περιπολικών εξαφανίστηκε τρέχοντας.

Το αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο έξω από το θέατρο Αλίκη και εξερράγη λίγο μετά τις 06:00 προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας, στο εμπορικό κέντρο Attica κι ένα υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και σε γύρω κτίρια (σ.σ. εκεί βρίσκεται και το ΕΣΡ). Σπασμένα τζάμια διασκορπίστηκαν παντού αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Αμέσως Αμερικής, Πανεπιστημίου, Σταδίου και όλες οι κάθετοι οδοί αποκλείστηκαν και το κέντρο έκλεισε ακόμη και για τους πεζούς. Όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες, υπάρχουν θραύσματα από σπασμένα τζάμια ακόμη και στην οδό Βουλής!

Από τη σφοδρότατη έκρηξη, το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς και οι εικόνες από το κέντρο είναι συγκλονιστικές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για την τρομοκρατική επίθεση είχε κλαπεί πριν μια ή δυο μέρες από την Αθήνα. Η πρακτική της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο είναι νέα για τα ελληνικά χρονικά και έχει συμβεί άλλες δυο φορές από τον Επαναστατικό Αγώνα, μια σε επίθεση σε υποκατάστημα της Citibank κι άλλη μια στο Χρηματιστήριο.

Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει το ενδεχόμενο πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα να βρίσκεται ο Χριστόδουλος Ξηρός, που παραμένει εξαφανισμένος από τον περασμένο Ιανουάριο, όπως δεν επέστρεψε στη φυλακή μετά την άδεια που είχε πάρει.

Η σκέψη των αστυνομικών πηγαίνει στον “Μανώλη” της 17 Νοέμβρη γιατί μόνο η οργάνωση κι εκείνος έχουν την τεχνογνωσία για χτύπημα με παγιδευμένο αυτοκίνητο, τονίζουν αστυνομικές πηγές και θυμίζουν ότι η οργάνωση έχει κάνει στο παρελθόν ακόμη και δολοφονίες με αυτό τον τρόπο.

Επίσης, οι Αντιτρομοκρατική δεν αποκλείει πίσω από την επίθεση να βρίσκονται και ασύλληπτα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα.

Λίγο πριν από τις 07:00 έφτασαν στο σημείο οι πυροτεχνουργοί και άρχισαν να μαζεύουν στοιχεία για να καταλάβουν ακριβώς τι έχει συμβεί.


Πηγή : protothema.gr

Pin It on Pinterest