Μετά το μπαράζ σεισμικών δονήσεων, που συνεχίζεται εδώ και μέρες γύρω από το νησί της Σαντορίνης, το τουρκικό Αστεροσκοπείο Καντίλλη δημοσίευσε ένα τρομακτικό σενάριο για το Αιγαίο Πέλαγος.
Συγκεκριμένα προειδοποίησε για πιθανότητα κύματα τσουνάμι να πλήξουν τις τουρκικές ακτές εντός μίας ώρας μετά από κάθε σεισμό μεγέθους 7,5 ή 7,7 Ρίχτερ στο Αιγαίο Πέλαγος.
Ο Διευθυντής του Παρατηρητηρίου και του Ινστιτούτου Αντισεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Boğaziçi Kandilli (KRDAE) καθηγητής Δρ. Nurcan Meral Özel μίλησε για πιθανούς σεισμούς στις περιοχές του Αιγαίου και της Θάλασσας του Μαρμαρά. Αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα, ο Özel είπε ότι παρακολουθούν στενά τους σεισμούς.
Ο Özel, ο οποίος επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι 100 από τους σεισμούς την περασμένη εβδομάδα ήταν μεγέθους 4 και άνω, είπε: «Από το 2012, το Παρατηρητήριο Kandilli παράγει μηνύματα σε 13 χώρες και 16 ινστιτούτα στην περιοχή υπό την UNESCO σχετικά με τσουνάμι που μπορεί να προκύψουν από τη Μαύρη Θάλασσα και αλλού. Εάν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στις θάλασσές μας, στις δυτικές ακτές μας, το μήνυμα για το τσουνάμι θα παραχθεί από το Παρατηρητήριο Kandilli και θα σταλεί στην AFAD. Ως Παρατηρητήριο Καντίλι, δεν ερευνούμε μόνο τους σεισμούς, αλλά και εάν γίνει μεγάλος σεισμός εκεί, αν θα μπορούσε να υπάρξει άνοδος του νερού, ένα κύμα τσουνάμι που θα μπορούσε να φτάσει στις ακτές μας. Το εξετάζουμε επίσης από αυτή την οπτική γωνία»
Ο Özel δήλωσε ότι οι σεισμοί στο Αιγαίο παρουσιάζουν μια τεκτονική δομή και ότι η εν λόγω περιοχή είναι μια περιοχή με κατακόρυφα ρήγματα που είναι πιο επικίνδυνα από την άποψη του τσουνάμι.
Ο Özel, ο οποίος μοιράστηκε επίσης τα δεδομένα σεισμών των τελευταίων 50 ετών αυτής της θάλασσας, συνέχισε ως εξής:
Υπάρχει ο σεισμός της Αμοργού του 1956, ένας πολύ μεγάλος σεισμός. Προκάλεσε μεγάλο τσουνάμι και ζημιές, ήταν 7,7-7,8 Ρίχτερ. Μάλιστα, υπήρχαν ιστορικά στοιχεία ότι τα κύματα του τσουνάμι από αυτόν τον σεισμό έφτασαν μέχρι την Αίγυπτο. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το 2011-2012, υπήρξε επίσης σεισμική καταιγίδα και ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Η περίπτωση τσουνάμι
Ο Πρόεδρος Kandlli Özel είπε ότι οι τοποθεσίες των κέντρων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τσουνάμι στο Αιγαίο είναι γνωστές και ότι επεξεργάζονται επίσης για σενάρια σεισμού.
Ο Οζέλ επεσήμανε ότι εάν ένας σεισμός μεγέθους 7,5 ή 7,7 Ρίχτερ στο Αιγαίο Πέλαγος προκαλούσε τσουνάμι, θα χρειαζόταν περίπου μία ώρα για να φτάσουν τα κύματα στις ακτές της Τουρκίας και ότι το θαλάσσιο νερό θα μπορούσε να ανέβει από μισό έως ένα μέτρο.
Ο Δρ. Özel θεωρεί πάντως πιο πιθανό ένα σεισμό του Μαρμαρά: “Η περίοδος επανάληψης στον Μάρμαρα είναι μεταξύ 250-300 ετών. Οι αβεβαιότητες των ιστορικών σεισμών στον Μάρμαρα είναι υψηλότερες από ό,τι σε άλλα μέρη.”