Οι απαγορευμένες τροφές για τους σκύλους

Τοξικές ουσίες που μπορεί να απειλήσουν την υγεία των τετράποδων

Ο χώρος της κουζίνας είναι παράδεισος για τους γευστικούς και οσφρητικούς κάλυκες του σκύλου και ενώ οι περισσότεροι τρελαίνονται να τρώνε το φαγητό που μένει από τους ανθρώπους, οι ειδικοί είναι αρνητικοί στο να ταΐζουμε το σκύλο μας με τα απομεινάρια του ανθρώπινου φαγητού, εξαιτίας της πιθανότητας τοξικότητας, παχυσαρκίας και γενικότερης κακής υγείας.

Μολονότι είναι δυνατόν να σχεδιαστούν εξειδικευμένες δίαιτες για σκύλους από φαγητό που θα έτρωγε ένας άνθρωπος, είναι βασικό να ταΐζουμε το σκύλο με τα σωστά τρόφιμα.

Είναι επίσης βασικό να έχουμε γνώση των τροφών που θα πρέπει να αποφεύγει ένας σκύλος για να μην υπάρξει πιθανότητα δηλητηρίασης. Αν αντιληφθείτε ότι ο σκύλος σας έχει φάει κάποιο τοξικό τρόφιμο, αναζητείστε αμέσως τη βοήθεια κτηνιάτρου.

Ακολουθεί μια λίστα μια τοξικά τρόφιμα για τα αξιολάτρευτα τετράποδα…

Σταφύλια και σταφίδες: Τα σταφύλια και οι σταφίδες προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στα νεφρά του σκύλου και συνήθως οδηγούν στο θάνατο. Συγκεκριμένα, η κατάποση μόλις 4-5 σταφίδων ή ρογών σταφυλιού μπορεί να δηλητηριάσει ένα σκύλο εννέα περίπου κιλών, ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν κάνει ακόμα σαφές ποια ακριβώς είναι η τοξική δόση, γιατί αυτό ποικίλλει ανάλογα με το σκύλο.

Κάποια σημάδια τοξικότητας είναι ο εμετός, η απώλεια όρεξης, η διάρροια, ο κοιλιακός πόνος, η μειωμένη ούρηση, η αδυναμία, συμπτώματα που εμφανίζονται μέσα σε 24 ώρες από τη λήψη της τοξικής τροφής. Ο κτηνίατρος θα προκαλέσει εμετό ή πλύση στομάχου και θα δώσει θεραπεία με πολλά υγρά και ισχυρή φαρμακευτική αγωγή.

Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια προκαλούν ένα είδος αιμολυτικής αναιμίας, που ονομάζεται Heinz body anemia και προκαλεί την καταστροφή των ερυθροκυττάρων, ενώ επέρχεται και καταστροφή των νεφρών. Η τοξικότητα μπορεί επίσης να προέρθει από παρόμοια τρόφιμα με το κρεμμύδι, όπως σκόρδο ή πράσο.

Δεν είναι σαφές ακόμη σε τι ποσότητα τα κρεμμύδια μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση, ωστόσο, όταν επέλθει η δηλητηρίαση είναι συσσωρευτική, γιατί μπορεί να προέλθει από όλες τις μορφές κρεμμυδιού (βρασμένο, ωμό, αποξηραμένο). Γενικά, αποφύγετε να δίνετε στο σκύλο σας τα απομεινάρια του τραπεζιού, γιατί σχεδόν όλα τα φαγητά που μαγειρεύουμε έχουν κρεμμύδια σε κάποια μορφή.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από κρεμμύδι είναι παρόμοια με αυτά της αναιμίας, δηλαδή άσπρα ούλα, γρήγορος καρδιακός παλμός, αδυναμία και λήθαργος ή ακόμα και εμετός, διάρροια και αίμα στα ούρα. Η θεραπεία περιλαμβάνει μετάγγιση αίματος ή παροχή οξυγόνου, καθώς και πολλά υγρά.

Σοκολάτα: Η σοκολάτα και το κακάο περιέχουν ένα χημικό που ονομάζεται θεοβρομίνη που ενδέχεται να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η κουβερτούρα είναι η πιο τοξική μορφή σοκολάτας για τα σκυλιά (60 γρ. προκαλούν πρόβλημα), καθώς η σοκολάτα γάλακτος πρέπει να καταναλωθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα για να προκαλέσει βλάβη (χρειάζονται περίπου 500 γρ σοκολάτας).

Τα συμπτώματα της τοξικότητας από σοκολάτα περιλαμβάνουν ανησυχία, ρίγος, κρίσεις, εμετό, διάρροια, ανώμαλο καρδιακό παλμό, υπερθερμία και κώμα. Ο κτηνίατρος θα κάνει πλύση στομάχου και θα ακολουθήσει θεραπεία με πολλά υγρά και ισχυρή θεραπευτική αγωγή.

Προϊόντα καφεΐνης:
Η καφεΐνη είναι το ίδιο βλαπτική για το σκύλο σας με τη σοκολάτα, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η δηλητηρίαση μπορεί να προέλθει από χάπια καφεΐνης, κόκκους καφέ και καφέ σε υγρή μορφή, μεγάλες ποσότητες τσαγιού και σοκολάτας. Τα συμπτώματα ξεκινούν με αεικινησία, υπερδραστηριότητα και εμετό. Έπειτα, έρχεται η αδυναμία, ο αυξημένος καρδιακός παλμός, το ρίγος και οι σπασμοί. Η θεραπεία του κτηνιάτρου περιλαμβάνει κι εδώ πλύση στομάχου, πολλά υγρά και θεραπευτική αγωγή.

Καρποί macadamia: Οι καρποί macadamia, ενώ γενικά δεν θεωρούνται μοιραίοι, μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές ασθένειες στο σκύλο σας. Ο τρόπος με τον οποίο προκαλούν τη δηλητηρίαση καθώς και η ποσότητά που την προκαλεί δεν έχει βρεθεί ακόμα, αλλά η κατάποση κάμποσων τέτοιων ξηρών καρπών δημιουργεί προβλήματα.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα είναι εμετός, αδυναμία, κατάθλιψη, μυϊκός πόνος και πρήξιμο των αρθρώσεων, συμπτώματα που μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε έξι έως 24 ώρες από την κατάποση. Συνήθως, οι σκύλοι που δηλητηριάζονται από ξηρούς καρπούς αναρρώνουν μέσα σε μια ή δυο μέρες, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί ενδονοσοκομειακή θεραπεία σε βαριές περιπτώσεις.

Ξυλιτόλη: Η ξυλιτόλη είναι ένα γλυκαντικό που συχνά χρησιμοποιείται στις τσίχλες, αντί για ζάχαρη. Στους σκύλους διεγείρει το πάγκρεας που εκκρίνει ινσουλίνη, καταλήγοντας σε υπογλυκαιμία, ενώ ενδέχεται να προκαλέσει και σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια. Δυο κομμάτια τσίχλας αρκούν για να φέρουν υπογλυκαιμία σε ένα σκύλο εννέα κιλών, ενώ ένα πακέτο ολόκληρο προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης γίνονται εμφανή μέσα σε μισή ή μία ώρα και περιλαμβάνουν αδυναμία, κατάρρευση και κρίσεις. Η αντιμετώπιση είναι ξανά η πλύση στομάχου.

Ο σκύλος θα πρέπει επίσης να λάβει ενδοφλεβίως δεξτρόζη (γλυκόζη), να παρακολουθείται για μια δυο μέρες και μολονότι οι περισσότεροι επανέρχονται, σε κάποιους σκύλους η ηπατική ζημιά είναι μόνιμη.

Αλκοόλ και ζύμες με μαγιά: Τα αλκοολούχα ποτά και οι άψητες ζύμες με μαγιά περιέχουν αιθανόλη, μια πολύ τοξική χημική ουσία που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό και αναπνευστικό σύστημα, ενώ μια μικρή ποσότητα αιθανόλης είναι αρκετή για να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους σκύλους.

Συμπτώματα όπως νάρκωση, κατάθλιψη, λήθαργος, αδυναμία και υποθερμία δείχνουν ότι η αιθανόλη έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό και πρέπει να παρασχεθεί άμεσα βοήθεια. Συνήθως η πρόκληση εμετού δεν συστήνεται, ενώ η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ισχυρή θεραπευτική αγωγή και πολλά υγρά.

Κουκούτσια και σπόροι φρούτων: Τα σπόρια του μήλου, τα κουκούτσια του κερασιού και του ροδάκινου περιέχουν τοξική κυανίνη. Εμετός, βαριά αναπνοή, άπνοια, ταχυκαρδία, καρδιακή αρρυθμία, κώμα και δερματικός ερεθισμός είναι μερικά από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνει αντίδοτα, σε κάποιες άλλες δίνεται απλώς οξυγόνο και υγρά.

Θυμηθείτε επίσης ότι τα φύλλα και τα σπόρια, ο καρπός και ο φλοιός του αβοκάντο περιέχουν περσίνη, που είναι τοξική για τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια.

Σαπισμένα ή μουχλιασμένα φαγητά: Τα σάπια ή μουχλιασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στο σκύλο σας, είτε σοβαρά είτε λιγότερο σοβαρά.

Γενικά, αποφύγετε να δώσετε στο σκυλί σας οποιοδήποτε τρόφιμο έχει αλλοιωθεί και κρατήστε το μακριά από τον σκουπιδοτενεκέ σας. Η αλαντίαση (δηλητηρίαση από ακατάλληλα τρόφιμα, κυρίως αλλαντικά) που προκαλείται κατά κύριο λόγο από την κατανάλωση τροφίμων που είναι στα σκουπίδια προκαλεί παράλυση, αργό καρδιακό παλμό, δυσκοιλιότητα και δυσκολία ούρησης.

Ένα αντίδοτο είναι πιθανό, αλλά αποτελεσματικό μόνο αν η δηλητηρίαση είναι στα πρώτα στάδια. Τα σαπισμένα φρούτα περιέχουν αιθανόλη που προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με το αλκοόλ και τις ζύμες που περιγράψαμε παραπάνω. Τα μουχλιασμένα τρόφιμα περιέχουν τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν ρίγος και σπασμούς. Η θεραπεία εξαρτάται από την τοξίνη. Ο κτηνίατρος προκαλεί εμετό, ενώ παρέχει πολλά υγρά και θεραπευτική αγωγή.

Άλλα τρόφιμα προς αποφυγή:
Υπάρχουν τρόφιμα που, παρόλο που δεν είναι τοξικά, είναι ανθυγιεινά για το σκύλο σας. Αποφύγετε γενικότερα όλα τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, ζάχαρη και νάτριο. Τέτοιου είδους τροφές μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία, παχυσαρκία, αφυδάτωση, ανισορροπία των ηλεκτρολυτών κι όχι μόνο.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα επίσης είναι δύσκολα στη χώνεψη για τα σκυλιά, ενώ το πρόχειρο φαγητό μπορεί να μειώσει την ενέργεια του σκύλου σας, όπως και τη δική σας. Το πιο βασικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο σκύλος σας είναι πολύ μικρότερος από εσάς κι άρα πιο ευαίσθητος σαν οργανισμός.

Αυτό σημαίνει ότι μια μπουκιά δική σας για το σκύλο μπορεί να είναι ένα μικρό γεύμα. Αν επιθυμείτε να ταΐζετε το σκυλί σας με σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο ή έναν ειδικό διατροφής για να σας κατευθύνει.

Πηγή : newsbeast.gr

Pin It on Pinterest