Ξέρετε ποιοι είναι οι αριθμοί, που καθορίζουν την καλή υγεία της καρδιάς σας και θα μπορούσαν κυριολεκτικά να σας σώσουν τη ζωή;
Είναι οι εξής τρεις:
1) Η αρτηριακή σας πίεση
2) Τα επίπεδα της χοληστερόλης σας
3) Το μέγεθος της μέσης σας
Όταν καταφέρετε να κρατήσετε αυτούς τους δείκτες εντός των φυσιολογικών ορίων, τότε μπορείτε να έχετε μια υγιή καρδιά, λένε οι ειδικοί. Και πως μπορείτε να το καταφέρετε αυτό; Φυσικά αν ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή εάν τρώτε ισορροπημένα, αν ασκείστε και αποφεύγετε το κάπνισμα.
«Μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά», λέει η Lori Mosca, MD, διευθύντρια του Κέντρου Κολούμπια για την Πρόληψη της Καρδιακής Νόσου, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.
«Κάθε μονάδα που καταφέρνετε να αυξήσετε την HDL χοληστερόλη σας – αυτή είναι η λεγόμενη «καλή χοληστερίνη» – μειώνετε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, κατά 2%. Έτσι, η αύξηση της HDL κατά πέντε μονάδες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 10%!», υποστηρίζει η L.Mosca.
Όταν υπολογίζετε τα νούμερα για την καλή υγεία της καρδιάς σας, να μην κοιτάτε μόνο το που βρίσκεστε στο σήμερα, αλλά και να βάζετε στόχους, για το που θέλετε να φτάσετε αύριο, λέει η γιατρός:
«Οι γραμμές τάσεων είναι σημαντικές. Εάν η αρτηριακή σας πίεση βρίσκεται ακριβώς κάτω από το όριο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυτό μεν είναι καλό, αλλά από την άλλη κρύβει τον κίνδυνο να αυξηθεί εύκολα». Από την άλλη πλευρά, εάν η χοληστερόλη σας είναι μεν υψηλή, αλλά έχει πτωτική τάση μετά από προσπάθεια που καταβάλετε, τότε είστε σε καλό δρόμο.
Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός, για τους αριθμούς υγείας της καρδιάς σας:
1. Πίεση του αίματος: Το κλειδί για την υγεία της καρδιάς
Η αρτηριακή πίεση αποτελείται από δύο βασικούς αριθμούς, οι οποίοι είναι εξίσου σημαντικοί:
1) Τη συστολική πίεση, που μετρά την πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά αντλεί αίμα κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού παλμού, και
2) Τη διαστολική πίεση, που μετρά την ίδια πίεση μεταξύ καρδιακών παλμών, όταν η καρδιά γεμίζει με αίμα.
Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι:
– κάτω από 120(συστολική)/80 (διαστολική)
Η προϋπέρταση είναι:
– από 120 έως 139 (συστολική) / 80 έως 89 (διαστολική)
Η υπέρταση (επίσης γνωστή και ως υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι:
– 140 ή μεγαλύτερη (συστολική) και 90 ή μεγαλύτερη (διαστολική)
Ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ, πάντως, δηλαδή περίπου 74 εκατομμύρια άτομα, έχει υψηλή αρτηριακή πίεση ή προ-υπέρταση. Μεταξύ 1996 και 2006, ο αριθμός των θανάτων από υψηλή αρτηριακή πίεση αυξήθηκε πάνω από 48%.
2. Χοληστερόλη: Προγνωστικός δείκτης καρδιακής προσβολής
Η χοληστερόλη δεν είναι συνολικά βλαβερή. Είναι ένα είδος λίπους, το οποίο αποτελεί ένα πραγματικά θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό. Ομως, πιθανότατα θα έχετε ακούσει ότι υπάρχει «καλή» και «κακή» χοληστερόλη.
Ετσι, όταν μετράμε τη χοληστερόλη και τις λιπαρές ουσίες στο αίμα, μιλάμε ουσιαστικά για τρεις διαφορετικούς αριθμούς: την HDL, την LDL και τα τριγλυκερίδια. Αυτοί οι τρεις αριθμοί και πιο συγκεκριμένα ο συνδυασμός τους, αποτελούν το «λιπιδαιμικό σας προφίλ».
Όμως, οι τρεις ξεχωριστοί παραπάνω αριθμοί, είναι εξαιρετικά σημαντικοί.
Δείτε τα νούμερα που πρέπει να προσπαθήσετε:
– Συνολική χοληστερόλη: 200 mg / dL ή χαμηλότερη.
– HDL – «καλή» χοληστερόλη: 50 mg / dL ή υψηλότερη, εάν είστε γυναίκα, ή 40 mg / dL ή υψηλότερη, εάν είστε άνδρας.
– Η βέλτιστη LDL «κακή»: 100 ή χαμηλότερη, λέει η L. Mosca.
Εάν έχετε άλλους σοβαρούς παράγοντες κινδύνου, όπως προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει την LDL σας, κοντά στα 70.
– Τριγλυκερίδια: λιγότερο από 150 mg / dL.
Η LDL είναι ο δείκτης που επικεντρώνονται οι περισσότεροι γιατροί, λέει η L.Mosca. «Κάθε μονάδα μείωσης της LDL μπορεί να κάνει τη διαφορά», υποστηρίζει. «Ετσι, εάν η LDL σας είναι 140 και την κατεβάσετε στο 130, αυτό είναι πολύ καλό, ακόμη κι αν δεν έχετε φτάσει στα βέλτιστα επίπεδα», συμπληρώνει.
Οι ενήλικες, ηλικίας από 20 ετών και άνω, θα πρέπει να λαμβάνουν το λιπιδαιμικό τους προφίλ ανά πενταετία.
3. Περίμετρος της μέσης: Συνδέεται άμεσα με την καρδιακή νόσο
Αν πρέπει να θυμάστε μόνο έναν αριθμό, αυτός είναι το μέγεθος της μέσης σας. Γιατί; Επειδή είναι προτιμότερο να ξέρετε αυτόν τον δείκτη, παρά το βάρος σας ή τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Το μέγεθος της μέσης σας είναι αυτό που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζετε για καρδιοπάθεια σας, λέει η L.Mosca.
Εάν το μέγεθος της μέσης σας είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 90 εκατοστά στις γυναίκες και ίσο ή μεγαλύτερο από 100 εκατοστά στους άνδρες, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, μεταβολικών νοσημάτων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και μη φυσιολογικής χοληστερόλης.
Είναι εύκολο να μετρήσετε αυτόν τον δείκτη μόνοι σας. Αρκεί να πάρετε μια ελαστική μεζούρα και μετρήστε την περίμετρο της μέσης σας, στο ύψος του αφαλού.
«’Οταν ο ασθενής χάσει ακόμη και 2,5 εκατοστά από την περίμετρο της μέσης του, μπορεί να δει βελτίωση σε όλους τους άλλους δείκτες της καρδιάς», λέει η γιατρός. Αντίθετα, εάν πάρει το ίδιο νούμερο στην περίμετρο, θα έχει επιδείνωση στους ίδιους δείκτες. Η περίμετρος είναι πολύ καλύτερος δείκτης από το βάρος, επειδή ακόμη κι αν πάρετε βάρος, αν ασκείστε, μπορεί να έχετε πάρει μόνο άπαχη μυϊκή μάζα.
Ανεξάρτητα από τους δείκτες σας, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι όλοι μπορείτε να βοηθηθείτε, αν ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ακόμη και μικρές αλλαγές που έχουν να κάνουν με την άσκηση, τη διατροφή και τις καπνιστικές συνήθειες, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς σας, λένε οι ειδικοί.
Πηγή : liberal.gr