Τριπλάσια ποσότητα νερού έπεσε τον Απρίλη στη Ρόδο – Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου Μετεωρολόγος- Κλιματολόγος

Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου, πτυχιούχος Μετεωρολόγος- Κλιματολόγος, εκλεγμένο μέλος της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Με τριπλάσια ποσότητα (300%) νερού από τις μέσες κλιματολογικές τιμές έκλεισε ο Απρίλιος. Η ποσότητα της βροχής έφτασε τα 85.8 χιλιοστά (85.8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο) στην πόλη της Ρόδου, σύμφωνα με τον Αυτόματο Μετεωρολογικό Σταθμό (ΑΜΣ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Χαρακτηρηστικό του Απριλίου, είναι ότι η ποσότητα του νερού ήταν τέτοια που ξεπέρασε και την βροχόπτωση που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα (τον Μάρτιο είχε βρέξει 60 χιλιοστά), που παραδοσιακά συγκεντρώνει μεγαλύτερο όγκο νερού, σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι βροχές σε αυτό το διάστημα θεωρήθηκαν έντονες όπου καταγράφηκε και χαλάζι αλλά δεν ήταν ικανές να προκάλεσουν σοβαρά προβλήμτα.

Πολύ βροχή έπεσε και στις υπόλοιπες περιοχές της νήσου Ρόδου, σύμφωνα πάντα με τους ΑΜΣ του ΕΑΑ. Στον Έμπωνα η βροχόπτωση ανήλθε στα 188.8 χιλιοστά, στην Λίνδο τα 75.6 χιλιοστά και τέλος στην Κατταβιά τα 57.2 χιλιοστά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και οι άλλες περιοχές της Ρόδου κυμάνθηκαν λίγο πολύ πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές βροχόπτωσης.

Παρόλα αυτά, κατά την διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου του Απριλίου ο καιρός είχε αρώματα καλοκαιριού, με ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με σκόνη, υγρασία, ασθενείς νοτιάδες και υψηλές θερμοκρασίες που άγγιξαν τοπικά και τους 26 βαθμούς Κελσίου στο νησί της Ρόδου.

Ο Μάιος, ο τελευταίος μήνας της άνοιξης, φαίνεται να μας καλωσορίζει με ήλιο και με θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους 21 και τοπικά τους 23 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς ανέμους. Όμως από τις 5-6 Μαΐου, θα υπάρξει μια μεταβολή του καιρού με σταδιακή ενίσχυση των ανέμων που θα φτάσουν και τα 7 Μποφόρ με κάποιες τοπικές ασθενείς βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας θα κυμανθεί στους 19 βαθμούς Κελσίου.