Τρία παιδιά πέθαναν από στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα επιδημιολογική έκθεση και σημειώνει ότι τρία παιδιά πέθαναν από στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα το φετινό έτος.

Όπως αναφέρει, ο πιο πρόσφατος θάνατος ήταν βρέφους 18 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έλαβε από τον Ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

ADVERTISING

Σημειώνεται, πως ο ΕΟΔΥ στις 20 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε τον θάνατο 6χρονης από τη Θεσσαλονίκη από σηπτικό σοκ έπειτα από στρεπτόκοκκο Α, όμως από εκείνη τη στιγμή και έκτοτε, δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση για κάποιον άλλο θάνατο.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και εξάνθημα. Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί εμφανίζει αδιαθεσία, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν τον γιατρό.

Έτσι, χρειάζεται επικοινωνία με τον γιατρό εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Pin It on Pinterest