Τρέξιμο: Τα μοναδικά οφέλη του για την υγεία του εγκεφάλου

Οι άνθρωποι που είναι σωματικά δραστήριοι στην εφηβεία κάνοντας τρέξιμο, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια αργότερα στη ζωή, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο διεγείρει τον εγκέφαλο και βοηθά τη μνήμη.

Η νέα έρευνα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, όταν οι άνθρωποι υιοθετούν αυτή τη συνήθεια νωρίς στη ζωή τους.

Σε πειράματα που έκαναν σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν μακροπρόθεσμη βελτίωση στη μάθηση και τη μνήμη όσων είχαν πρόσβαση από τη γέννησή τους σε τροχό.
Είναι γνωστό ότι το τρέξιμο προκαλεί ενισχύει τη γνωστική λειτουργία σε ζώα και ανθρώπους, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Martin Wojtowicz.

Ο Wojtowicz, καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, έβαλε μια ομάδα 40 ποντικών ηλικίας ενός μηνός σε κλωβούς με τροχούς κίνησης και άλλους 40 σε κλωβούς χωρίς τροχούς. Κάποιοι εισήχθησαν σταδιακά, ενώ σε κάποιους δεν δόθηκε ποτέ πρόσβαση σε τροχό.

brain running
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έξι εβδομάδες ελεύθερης πρόσβασης σε τροχό κίνησης, ήταν αρκετές για να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη επίδραση στη μάθηση. Επίσης, βελτίωσε τη μνήμη των αρουραίων. Η δραστηριότητα των νευρώνων που δημιουργήθηκαν στους ενήλικες ήταν πολύ πιο έντονη σε σύγκριση με τους αρουραίους που στεγάζονταν σε κλουβί χωρίς τροχό.

Τα ευρήματα αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς σοβαρή προειδοποίηση ότι οι συνήθειες που υιοθετούμε στην εφηβεία και την δεκαετία 20-30 μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή.
Τα νέα ευρήματα συμβαδίζουν με τις διαπιστώσεις παλαιότερων μελετών, σύμφωνα με τις οποίες ο εγκέφαλος δουλεύει από τη νεαρή ηλικία για να αντισταθμίσει την λειτουργική έκπτωση ως αποτέλεσμα της γήρανσης ή διάφορων ασθενειών.

Οι παρεμβάσεις στα πρώτα στάδια της ζωής που αυξάνουν τη φυσική δραστηριότητα μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεματικού που καθυστερεί την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα σε περσινή μελέτη διαπίστωσαν ότι το πρωινό τρέξιμο μπορεί να αναζωογονήσει τους νευρώνες του εγκεφάλου πολύ περισσότερο από το να τρέχει κανείς οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας.

 

Πηγή : onmed.gr

Pin It on Pinterest