Τούρκος υπ. Ενέργειας: Το Oruc Reis ξεκινά σήμερα σεισμικές έρευνες

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα. «Χθες το Oruc Reis έφθασε στο σημείο ερευνών και κάναμε τις πρώτες δοκιμές. Σήμερα θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίζ Ντονμέζ.

«Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής» επισήμανε άμεσα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Αυτή τη στιγμή το Oruc Reis βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και έχει ποντίσει καλώδια» αναφέρουν σκάφη του στόλου μας

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αυτή τη στιγμή βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και όπως αναφέρουν τα παραπλέοντα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού μας στο θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει ποντίσει καλώδια αλλά δεν πραγματοποιεί στην παρούσα φάση έρευνες.

Πλοία επιφανείας και υποβρύχια παρατηρούν κάθε του κίνηση, ωστόσο ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε έρευνες

Στην περιοχή έχουν σπεύσει πλοία επιφανείας του στόλου μας αλλά και υποβρύχια τα οποία παρακολουθούν επισταμένως τις κινήσεις του σκάφους της γειτονικής χώρας. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξιολογεί την παρούσα προκλητική ενέργεια ως πολύ πιο σοβαρή σε σχέση με τις δύο προηγούμενες και έχει αποφασίσει πως θα αντιδράσει ανάλογα με τον τρόπο που θα κινείται το Oruc Reis, ιδίως εάν επιχειρήσει να εισέλθει στην περιοχή των χωρικών μας υδάτων, δηλαδή εντός 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.

Οι ανώτατοι επιτελείς εκτιμούν ότι οι Τούρκοι είναι πολύ πιθανόν να επιχειρήσουν να εισέλθουν προκειμένου να δοκιμάσουν τις αντοχές και τις αντιδράσεις μας ενώ στο ελληνικό «Πεντάγωνο» είναι πεπεισμένοι ότι οι γείτονες επιδιώκουν ένα θερμό επεισόδιο το οποίο όμως επιχειρούν να στήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην φανεί ότι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για μια τέτοια εξέλιξη είναι εκείνοι.

Από χθες πάντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους αρχηγούς των τριών όπλων.

Πηγή : skai.gr

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ