Τουρκία: Στέλνουμε το γεωτρύπανο Γιαβούζ τον Ιούλιο στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται χωρίς διακοπή, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να αποστείλει το δεύτερο σκάφος γεώτρησης Yavuz στην περιοχή, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Daily Sabah, προσθέτοντας πως ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέρ μίλησε για τελευταίες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε ένα γρήγορο δείπνο που διοργανώθηκε από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας την ΤΡΑΟ.

Όπως σημειώνεται, ο Υπουργός τόνισε ότι το πρώτο σκάφος γεώτρησης της Τουρκίας θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή όπως είχε προγραμματιστεί στην τοποθεσία Φοινίκη 1. Το πλοίο διεξάγει γεώτρηση σε βάθος 2.338 μέτρων και η γεώτρηση θα διαρκέσει για 100 ημέρες συνολικά, εξήγησε ο υπουργός. Το δεύτερο δίδυμο γεωτρύπανο του Πορθητή, το Yavuz, προγραμματίζεται να αρχίσει εργασίες τον επόμενο μήνα.

«Έχουμε ολοκληρώσει το 80% των δραστηριοτήτων αναβάθμισης του Yavuz με την χρήση της εγχώριας τεχνολογίας και  θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει την εξόρυξη κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο τον Ιούλιο, ενώ τα δύο σκάφη μας, το Fatih και το Yavuz, θα φέρουν τη σημαία μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος Yavuz είναι έκτης γενιάς, αγοράστηκε από την Turkish Petroleum για 262,5 εκατομμύρια δολάρια και έχει μήκος 229 μέτρα και ζυγίζει 21.283 ακαθάριστους τόνους.

Ο Ντονμέζ δήλωσε, επίσης, ότι το σεισμικό σκάφος Oruç Reis διεξάγει έρευνες στη Θάλασσα του Μαρμαρά και ότι το Barbaros συνεχίζει να συλλέγει σεισμικά δεδομένα στο τεμάχιο «Λευκωσία-2», ένα από τα παράνομα αδειοδοτημένα τμήματα του Ψευδοκράτους στην ΤΡΑΟ.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή. «Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη (ΑΟΖ) προς όφελος του λαού μας», είπε.

Πηγή : newsbeast