Παρίσι: Τους ξέφυγε μέσα από τα χέρια ο Salah Abdeslam! Έρευνες και συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία

– Ολονύχτιες έρευνες και περισσότερες από τρεις συλλήψεις στο Παρίσι κι άλλες πόλεις της Γαλλίας
– Ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Ευρώπη για τον εντοπισμό του Salah Abdeslam, του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι που κατάφερε να διαφύγει
– Το Σάββατο τον σταμάτησαν με άλλους δυο στα σύνορα με το Βέλγιο αλλά τον άφησαν να φύγει!
– Δεν παρακολουθούσαν ούτε τον Ομάρ Ισμαίλ Μοστεφάι, τον πρώτο τζιχαντιστή τρομοκράτη που αναγνωρίστηκε
– Τον είχαν σε καθεστώς… αυξημένης ασφαλείας αλλά όχι παρακολούθησης, όπως τους μακελάρηδες του Charlie Hebdo και τον δράστη της ομηρίας σε εβραϊκό παντοπωλείο

Οι προβολείς δεν ανάβουν μόνο στη Γαλλία αλλά σε όλη την Ευρώπη και ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του “επικίνδυνου”, όπως χαρακτηρίστηκε στο διεθνές ένταλμα σύλληψης Salah Abdeslam, του ενός από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, που διαφεύγει, έχει ξεκινήσει.

Η νύχτα που πέρασε, η τρίτη νύχτα μετά το μακελειό της Παρασκευής στο Παρίσι, ήταν μια νύχτα επιδρομών σε πόλεις της Γαλλίας και σε προάστια του Παρισιού για τη σύλληψη δραστών. Συλλήψεις έχουν γίνει, τουλάχιστον τρεις μέχρι στιγμής και έχουν βρεθεί και όλα. Έρευνες έγιναν στην Τουλούζ, όπου σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ έχουν συλληφθεί τρία άτομα, στη Γκρενόμοπλ, όπου έγιναν πολλές συλλήψεις και βρέθηκαν όπλα, στο προάστιο Μπομπινί του Παρισιού όπου ερευνήθηκαν πολλά σπίτια, καθώς επίσης και στο Καλαί.

Έρευνες έγιναν και στο Jeumont, μια περιοχή κοντά στα σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο, βόρεια του Καλαί. Τουλάχιστον 20 αυτοκίνητα έκλεισαν το δρόμο μπροστά από ένα κτίριο, στο οποίο έγινε έρευνα.

Φωτογραφία GuardianΦωτογραφία Guardian

Οι έρευνες στα γαλλο-βελγικά σύνορα έχουν ακόμη ένα λόγο: από εκεί φαίνεται πως πέρασε το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, ο Salah Abdeslam, ο άνδρας που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις και είναι αδερφός ενός από τους τζιχαντιστές καμικάζι!

Από το Σάββατο τα γαλλικά και τα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν πως τρεις άνδρες που τους σταμάτησαν στα σύνορα με το Βέλγιο, αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί δεν βρέθηκε τίποτα εναντίον τους. Φαίνεται όμως ότι ένας από τους τρεις αυτούς άνδρες ήταν ο 26χρονος Γάλλος, γεννημένος στο Βέλγιο, τον οποίο αναζητούν οι αρχές όλης της Ευρώπης!

Ο Salah Abdeslam και οι δυο συνεπιβάτες του ταξίδευαν με ένα Volkswagen Golf και τους έγινε σήμα από την αστυνομία να σταματήσουν κοντά στα σύνορα Γαλλίας – Βελγίου το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με την αστυνομία. Τους επετράπη όμως να σταματήσουν το ταξίδι τους γιατί από τον έλεγχο που έγινε, τα ονόματά τους δεν προέκυψε να βρίσκονται σε καμία λίστα καταζητούμενων!

Αργότερα όμως προέκυψε ότι ο 26χρονος καταζητούμενος ήταν εκείνος που νοίκιασε το VW Polo, που ήταν παρκαρισμένο έξω από το Bataclan και το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο παρισινό θέατρο, όπου περισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ο αδερφός του καταζητούμενου, ο 31χρονος Ibrahim Abdeslam, γνωστός και ως Brahim Abdeslam ήταν ανάμεσα στους τζιχαντιστές καμικάζι που ανατινάχθηκε στην επίθεση στην Rue Voltaire. Ο τρίτος αδερφός Abdeslam, το μικρό όνομα του οποίου δεν είναι γνωστό, έχει συλληφθεί στο Βέλγιο.

Και δεν είναι ότι οι γαλλικές αρχές εμφανίστηκαν κατώτερες του αναμενόμενου μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, αφήνοντας έναν από τους δράστες να τους ξεφύγει μέσα από τα χέρια. Σύμφωνα με το France Info ο φάκελος που είχαν για τον Ομάρ Ισμαέλ Μοστεφάι, τον πρώτο τζιχαντιστή που αναγνωρίστηκε και ήταν ένας από τους επιτιθέμενους στο Stade de France, δεν ήταν για συνεχή παρακολούθηση αλλά για… αυξημένη επαγρύπνηση!

Ο Μοστεφάι, γνωστός τις γαλλικές αρχές από το 2004 αλλά με σχέσεις με ακραίους ισλαμιστές από το 2010, είχε φάκελο “S” (το S αναφέρεται σε φάκελο για ριζοσπαστικοποίηση), που σημαίνει πως δεν απαιτούνταν να είναι σε διαρκή παρακολούθηση αλλά πως υποτίθεται πως οι αρχές θα ήταν σε… επαγρύπνηση για να ενημερωθούν για την απειλή!

Τον ίδιο φάκελο είχαν ανοίξει οι γαλλικές αρχές τόσο για τους αδερφούς Κουασί, που τον περασμένο Ιανουάριο εισέβαλαν στο Charlie Hebdo και δολοφόνησαν εν ψυχρώ 12 σκιτσογράφους και μέλη του περιοδικού, καθώς και τον Αμεντί Κουλιμπαλί, τον δράστη της ομηρίας σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι, λίγες μέρες μετά.

Πηγή: Guardian

Pin It on Pinterest

Share This