Θρασύτατη ανακοίνωση του τουρκικού Επιτελείου: “Διεξάγουμε την επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου» εντός της κυπριακής ΑΟΖ”!

Με μια πρωτοφανή ανακοίνωση τους που δημοσιεύεται στο επίσημο ιστολόγιό τους οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν πως διεξάγουν εθνική στρατιωτική επιχείρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ χωρίς να την αναφέρουν βέβαια ως τέτοια.

Αυτό γιατί οι μέχρι τώρα κινήσεις των τουρκικών σκαφών αφορούσαν την υποτιθέμενη προστασία του Barbaros τώρα όμως αποδεικνύεται  πως πρόκειται για μια γενικευμένη τουρκική επιχείρηση η οποία δεν έχει ως άκοπό  την προστασία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους αλλά και την παρακολούθηση, επιτήριση και κανείς δεν γνωρίζει τι άλλο  των εργασιών  από το γεωτρύπανο SAIPEM 10000 της κυπριακής Δημοκρατίας στο Οικόπεδο Ονασαγόρας,

Παρακολούθηση δηλαδή εργασιών εξόρυξης σε ένα ανεξάρτητο κράτος εντός της δικής του ΑΟΖ εντός των πλαισίων μιας εθνικής τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.Πρόκειται αναμφισβήτητα για τη μεγαλύτερη επιθετική ενέργεια που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία στην Κύπρο μετά το 1974.

Όπως αναφέρεται το  τουρκικό πολεμικό πλοίο TCG Bartın (F-504), κλάσης Α 69  παρακολουθεί τις εργασίες του γεωτρύπανου SAIPEM 10000 στο Οικόπεδο Ονασαγόρας στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ασπίδα Μεσογείου» (Akdeniz Kalkanı) από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων (εννέα χιλιομέτρων).

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πολεμικό πλοίο TCG Gelibolu (F-493) ασκεί καθήκοντα προστασίας και επίβλεψης του ερευνητικού πλοίου της τουρκικής ανώνυμης εταιρείας (TPAO) Barbaros το οποίο παράνομα διεξάγει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι με τέσσερα πολεμικά σκάφη τα Gelibolu (F-493), Bartın (F-504),TCG Giresun (F 491) και Bafrα (F-505) έχουν καταλάβει την κυπριακή ΑΟΖ χωρίς απο πλευράς Ελλάδας, αφού οι δυναντότητες της Κύπρου είναι μηδαμηνές (με ευθύνη της ίδιας βέβαια) να έχει υπάρξει η παραμικρή αντιδραση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest