Τουρκία: Συγκινεί η παλαιότερη εικόνα του πατέρα που κρατούσε το χέρι της νεκρής του κόρης στα χαλάσματα

Χιλιάδες είναι πλέον οι νεκροί στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς και είναι πολλές οι εικόνες που έρχονται από τις περιοχές που έχουν πληγεί και έχουν συγκινήσει τους πάντες. Μια από αυτές που έκαναν τον γύρο του κόσμου ήταν εκείνη του πατέρα Μεσούτ που κρατούσε το χέρι της κόρης του, Ιρμάκ η οποία είχε καταπλακωθεί από τα συντρίμμια ενός κτηρίου.

Κρατούσε στοργικά και υπομονετικά με ένα άδειο βλέμμα περιμένοντας να έρθει η ώρα να την συνοδέψει στην τελευταία στάση του ταξιδιού της. Το ξέρει πως η κόρη του είναι νεκρή, ωστόσο είναι ακόμα εκεί, ξαπλωμένη στο κρεβάτι της να κοιμάται. Και αυτός κάθεται στα χαλάσματα και στο κρύο να της κρατάει το χέρι της στοργικά και να την παρηγορεί και να της λέει να μην φοβάται.

Το ίδιο συγκινεί και η όμορφη εικόνα του πατέρα με την κόρη του από το καλοκαίρι που πέρασε. Εκεί που είναι οι δυο τους χαμογελαστοί σε μια βρύση και κοιτάνε τον φακό. Τότε, σε εκείνο το παρόν, που ήταν μαζί και χαρούμενοι.

Δείτε τις δύο εικόνες:

328727683_503832448370191_3730174650061489974_n
328987753_2517022085113517_8223044687316358876_n

Συγκινεί ο φωτογράφος που απαθανάτισε τον πατέρα που κρατούσε το χέρι της νεκρής κόρης του

Φωτογράφος επί 40 χρόνια, εκ των οποίων τα 15 στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αντέμ Αλτάν δούλευε ως φωτορεπόρτερ και κάποια στιγμή στάθηκε μπροστά από ένα κτίριο που κατέρρευσε στην πόλη Καχραμανμάρας, επίκεντρο του σεισμού που σκότωσε περισσότερους από 16.000 ανθρώπους μόνο στην Τουρκία. Ο Αλτάν είδε έναν άνδρα να κάθεται στα ερείπια. Καμία ομάδα διάσωσης δεν είχε φτάσει ακόμη στο σημείο την Τρίτη, την επομένη της καταστροφής, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούσαν να καθαρίσουν μόνοι τους τα ερείπια για να βρουν και να σώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο άντρας, φορώντας ένα πορτοκαλί σακάκι, στεκόταν ακίνητος ανάμεσα στα χαλάσματα, χωρίς να τον νοιάζει η βροχή και το κρύο. Τότε, ο Αντέμ Αλτάν συνειδητοποίησε ότι ο άνδρας, 60 μέτρα μακριά από αυτόν, κρατούσε ένα χέρι. Άρχισε να «φωτογραφίζει» τη σκηνή: ο πατέρας να κρατά το χέρι του νεκρού παιδιού του χωρίς να το αφήνει, μέσα στα ερείπια και την καταστροφή.

Καθώς ο Αλτάν τραβούσε φωτογραφίες, ο άνδρας τον παρακολουθούσε με προσοχή. «Τράβα φωτογραφίες του παιδιού μου», ψιθύρισε προς την κατεύθυνση του Αντέμ, με τη φωνή του να ραγίζει και να τρέμει. Άφησε το χέρι της που δεν ήθελε να αφήσει ούτε στιγμή για να δείξει στον φωτογράφο το σημείο όπου κειτόταν η 15χρονη κόρη του. Και ξανάπιασε το χέρι της. «Ήμουν τόσο συγκινημένος εκείνη την ώρα. Δάκρυσα. Έλεγα συνέχεια στον εαυτό μου, “Θεέ μου, αυτός είναι αφόρητος πόνος”», λέει ο φωτογράφος. Τότε, ο ίδιος ρώτησε το όνομά του, καθώς και το όνομα του παιδιού του. «Η κόρη μου, Ερμάκ», απάντησε ο πατέρας, ο Μεσούτ Χαντσέρ.

«Μιλούσε με δυσκολία, χαμηλόφωνα. Ήταν δύσκολο να του κάνω περισσότερες ερωτήσεις καθώς οι κάτοικοι γύρω του ζητούσαν από τον κόσμο να κάνει ησυχία ώστε να μπορέσουν να ακούσουν τις φωνές πιθανών επιζώντων παγιδευμένων κάτω από τα ερείπια», αφηγείται ο φωτογράφος. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε αμέσως ότι η εικόνα συνοψίζει τον πόνο των θυμάτων του σεισμού. Χωρίς να φανταζόταν τον αντίκτυπο που θα είχε.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, έγινε viral σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοινοποιήθηκε εκατοντάδες χιλιάδες φορές από χρήστες του διαδικτύου. Ο Αλτάν έχει λάβει χιλιάδες μηνύματα από όλο τον κόσμο που εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη συγκίνησή τους μπροστά στη θλίψη αυτού του ορφανού πατέρα. «Νομίζω ότι είναι μια φωτογραφία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη. Πολλοί μου είπαν ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την εικόνα», εκμυστηρεύεται. Ούτε κι εκείνος.

Pin It on Pinterest