Την ώρα που η Ελλάδα επιδεικνύει σεβασμό προς την Τουρκία αποφεύγοντας εντάσεις, ιδίως σε περιόδους εθνικών και θρησκευτικών επετείων, η Άγκυρα επιλέγει την αντίθετη τακτική.
H κυβέρνηση Ερντογάν κλιμάκωσε πρόσφατα τις προκλήσεις της απέναντι στην Ελλάδα, με τριπλή αεροπορική πρόκληση.
Συγκεκριμένα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης, τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου ATR-72 κινήθηκε νοτίως της Ρόδου και της Καρπάθου. Το πλήρωμά του όχι μόνο παραβίασε δύο φορές τους Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) αλλά και τρεις φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ), με την Πολεμική Αεροπορία να προβαίνει σε άμεσες αναχαιτίσεις, όπως ορίζουν οι διαδικασίες.
Η ένταση συνεχίστηκε και στις 26 Μαρτίου, όταν τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) τύπου Akinci πραγματοποίησε νέα παραβίαση του ΕΕΧ νοτίως της Ρόδου, αντιμετωπιζόμενο και αυτό με άμεση αναχαίτιση.
Η κορύφωση των τουρκικών ενεργειών ήρθε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, με εξαίρεση τη Μεγάλη Τετάρτη. Από την Κυριακή των Βαΐων έως και το Πάσχα, πέντε UAV τύπου Akinci (κατασκευασμένα από εταιρεία που συνδέεται με τον γαμπρό του Ερντογάν) προχώρησαν σε 17 παραβάσεις ΚΕΚ και τέσσερις παραβιάσεις του ελληνικού ΕΕΧ.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), η Τουρκία αρνείται από το 1974 να καταθέτει σχέδια πτήσης για τα στρατιωτικά της αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών, γεγονός που συνιστά παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και υπονομεύει την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων.
Μετά από μία χρονιά (2024) χωρίς καταγεγραμμένες παραβιάσεις, το 2025 η Τουρκία έχει επιστρέψει σε προκλητικές τακτικές: μέχρι τις 22 Απριλίου, έχουν σημειωθεί ήδη 72 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου — 15 τον Ιανουάριο, 19 τον Φεβρουάριο, 25 τον Μάρτιο και 13 μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται κατασκοπευτικά αεροσκάφη και UAV, αποδεικνύοντας τη στρατηγική στροφή της Άγκυρας προς την επιτήρηση και την αθέμιτη πίεση.