Τουρκία: “Το πλήρωμα του Cougar πέρασε τη Σάμο για… τουρκικό έδαφος”

Τη δική του ερμηνεία γύρω από την επιθετική ενέργεια της πτήσης του ελικοπτέρου Cougar AS-532 πάνω από τη Σάμο δίνουν οι Τούρκοι προκαλώντας ακόμη περισσότερο και δημιουργώντας νέα ερωτήματα όσον αφορά στην ελληνική στάση για την αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Υποστηρίζουν επισήμως, πώς ο Τούρκος πιλότος «νόμιζε ότι πετούσε πάνω από τουρκικό έδαφος».

Με τον κυνικό αυτό τρόπο, που δείχνει πώς η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να τεντώσει επικίνδυνα το σχοινί στο Αιγαίο εγκαινιάζοντας και νέες μορφές αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, επιχείρησε να δικαιολογήσει την πρωτοφανή πρόκληση της στη Σάμο. Και το υπουργείο Εξωτερικών κατάπιε αυτή τη δικαιολογία, λίγο πρίν καταθέσει το βαρύγδουπο διάβημα διαμαρτυρίας που δεν ξέρουμε αν καταταθέτηκε κι’ όλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τμηματάρχης Αεροπορικών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, επικοινώνησε με υψηλόβαθμο αρμόδιο διπλωμάτη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα για να τον ενημερώσει πώς η πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου Cougar πάνω από τη Σάμο έγινε «κατά λάθος».

Πάλι καλά που δεν αποβίβασαν τους κομάντος που έφεραν ή δεν βομβάρδισαν κανένα χωριό στη Σάμο και να μας πουν μετά… «συγγνώμη έγινε κατά λάθος».

Ακούστε τον ισχυρισμό του Τούρκου διπλωμάτη. «Ο πιλότος βρισκόταν σε εκπαιδευτική πτήση VFR (Visual Flight Rules), δηλαδή  δεν χρησιμοποιούσε βοηθητικά όργανα πλοήγησης και δεν κατάλαβε ότι εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο. Πίστευε ότι πετούσε σε τουρκικό εναέριο χώρο».

Κι όλα αυτά ενώ το τουρκικό ελικόπτερο βρίσκονταν σε επιθετική αποστολή διείσδυσης στον ελληνικό εναέριο χώρο όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αφού δεν μπήκε μόνο για μερικά λεπτά στον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά για πολύ περισσότερο και διέγραψε ολόκληρη πορεία, ενώ υποστηρίζονταν και από μαχητικά αεροσκάφη.

Τουλάχιστον 12 μαχητικά της Άγκυρας, εκ των οποίων τα 6 οπλισμένα (αναλογία ιδιαίτερα υψηλή) παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο την ίδια στιγμή προκειμένου να παράσχουν προστασία στο Cougar.

Και να ήταν μόνο η υπέρπτηση πάνω από τη Σάμο που έχουν κάνει οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες. Προχώρησαν σε «αποκλεισμό» της Λαδόξερας πραγματοποιώντας ναυτικές βολές και επιτρέποντας στους ψαράδες τους να ρίχνουν ανενόχλητοι τα δίκτυα τους, ενώ τα CN-235 αλωνίζουν στο Αιγαίο σημειώνοντας δεκάδες παραβιάσεις καθημερινά.

Ειδικά με τα CN-235 η Άγκυρα αποσκοπεί στον να δημιουργήσει στο ΝΑΤΟ την εικόνα πώς έχει τον «έλεγχο» του ανατολικού Αιγαίου και είναι υπεύθυνη για την έρευνα και διάσωση στον τομέα αυτό.

Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται την ελληνική ανυπαρξία στην εναέρια επιτήρηση, αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ολοένα και ποιο έντονα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών δέχεται τα περί… λάθους και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θέτει σε διαθεσιμότητα το Λιμενικό που αποκάλυψε την εντολή να μην αντιδρούν στις τουρκικές παραβιάσεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποίησαν στη Ρόδο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το EuropeDirect Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Pin It on Pinterest