Τουρκία: Δεν κλείνουμε τα στενά παρά μόνο σε περίπτωση πολέμου της Τουρκίας

Τα στενά του Βοσπόρου δεν θα κλείσουν, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά μόνο αν υπάρξει περίπτωση πολέμου για την Τουρκία. «Αν κριθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου τότε θα κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός, απαντώντας στο αίτημα της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως ακόμη και αν κλείσουν τα Στενά, η Ρωσία έχει δικαίωμα με βάση τη Συνθήκη του Μοντρέ να ζητήσει επιστροφή των πλοίων της στη βάση τους.

Η σημασία των στενών των Δαρδανελλίων
Πρόκειται για το πέρασμα που ελέγχει την είσοδο των πλοίων στην περιοχή και μπορεί η γείτονα χώρα να μη θέλει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, όμως σε αντίθεση περίπτωση, ο Ερντογάν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στον Πούτιν.

Όπως αναφέρει το aljazeera.com, η Τουρκία έχει τον έλεγχο του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων με συμφωνία του 1936, με αποτέλεσμα να μπορεί να ρυθμίζει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων.

Επίσης, εγγυάται την ελεύθερη διέλευση πολιτικών πλοίων σε καιρό ειρήνης και περιορίζει τη διέλευση πλοίων που δεν ανήκουν σε χώρες που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα.

Παρόλα αυτά, όλα αλλάζουν σε περίπτωση πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This