Η Τουρκία απήγαγε τέσσερα ρωσικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα – Τα έχει “κλειδώσει” στην Σαμψούντα

Διαρκής κλιμάκωση και εικόνα πολεμικής έντασης λαμβάνει πλέον η αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Η Άγκυρα με ρεσάλτο των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής Ακτοφυλακής, “απήγαγε” τέσσερα τουρκικά εμπορικά πλοία στο Βόσπορο.

Οπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ αυτό έγινε σε αντίποινα για την αντίστοιχη κίνηση των ρωσικών αρχών να προχωρήσουν σε απαγόρευση απόπλου πέντε τουρκικών σκαφών στο λιμάνι του Novorossiysk.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έχουν γίνει γνωστές οι τουρκικές λιμενικές αρχές απαγόρευσαν τον απόπλου στα ρωσικά σκάφη στο λιμάνι της Σαμψούντας στη Μαύρη Θάλασσα. Όπως αναφέρει το τουρκικό «ναυτικά νέα» (Deniz Haber Ajansı) τα πλοία κρατήθηκαν ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε  από τις τουρκικές αρχές.

Τα πέντε  τουρκικά πλοία στα οποία έχει απαγορευθεί ο απόπλους στο λιμάνι του Νοβοροσκίσκ αναφέρεται πως είναι τα MEYRA, ADALADY, HALIL SAHIN, MERT DEVAL και το MAHMUT SAKA.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αναφορικά με τις προθέσεις των τουρκικών λιμενικών αρχών.

Η Τουρκία φέρεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει τον απόπλου τους εάν πρώτα η Ρωσία δεν δώσει αντίστοιχη άδεια για τα τουρκικά σκάφη.

Στο μεταξύ σε άλλη εξέλιξη η Τουρκία όχι μόνο έχει απορρίψει τη διαμαρτυρία της Βαγδάτης για παρουσία Τούρκων στρατιωτικών στο βόρειο Ιράκ αλλά αντίθετα αφήνεται να διαρρεύσει πως η Άγκυρα σκοπεύει να δημιουργήσει μόνιμη βάση στην Bashiqa η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη της Μοσούλης η οποία ελέγχεται από την ISIS.

Έτσι εκτός από τους 150 Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται εκεί αναμένονται τουλάχιστον ακόμη 150 με 200 Τούρκους «συμβούλους».

Την συμφωνία για την δημιουργία της βάσης όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα υπέγραψαν ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Massoud Barzani και ο Τούρκος υπουργός Feridun Sinirlioglu κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου στις 4 Νοεμβρίου στο βόρειο Ιράκ.

Pin It on Pinterest

Share This