Από πού έρχονται και πού πάνε οι φετινοί τουρίστες

Από τη Βίκυ Κουρλιμπίνη

Οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν πως φέτος η Ελλάδα θα υποδεχτεί 18 εκατ. τουρίστες. Ο στόχος πολύ σύντομα αναθεωρήθηκε στα 18,5 εκατ. και, πλέον, όπως επιβεβαιώθηκε και επισήμως…
από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, περιμένουμε 20 εκατ. αφίξεις, αριθμός πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα, που καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ επισκεψιμότητας. Οι ελληνικοί προορισμοί «αλλάζουν σελίδα» και ετοιμάζονται να υποδεχτούν το πιο «θερμό» καλοκαίρι όλων των εποχών, με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες να εμφανίζουν πληρότητες από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση των κρατήσεων, από την άλλη, ξεπερνά φέτος το 20%, με όλα τα βασικά αεροδρόμια να καταγράφουν διψήφια ποσοστά ανόδου.

Οι πιο αισιόδοξοι κάνουν από τώρα λόγο για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο, γεγονός που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενίσχυση των εισπράξεων. Μέχρι πρότινος, οι αφίξεις στα αεροδρόμια ήταν «ασθενικές» ακόμα και τον Μάιο, ενώ το μεγαλύτερο κύμα τουριστών ερχόταν από τα μέσα του Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πέρυσι, οι τελευταίοι τουρίστες άφησαν τις ελληνικές παραλίες για πρώτη φορά στα τέλη του Οκτωβρίου και φέτος τα αεροδρόμια γεμίζουν ασφυκτικά ήδη από τον Απρίλιο.

Μύκονος και Σαντορίνη πρωτοστατούν. Η αύξηση του τουρισμού στη Μύκονο, που φέτος θα συνδέεται με 28 προορισμούς, εκτιμάται ότι θα είναι εντυπωσιακή. Από το αεροδρόμιο του νησιού αναμένεται να διακινηθούν συνολικά τη θερινή περίοδο έως και 1,22 εκατομμύρια επιβάτες. Περίπου 1,4 εκατ. επιβάτες υπολογίζεται ότι μπορεί να διακινηθούν και μέσω του αεροδρομίου της Σαντορίνης.

Πρωταγωνίστρια, όμως, της σεζόν αναδεικνύεται η Αθήνα, η οποία φέτος ετοιμάζεται να καλωσορίσει 700.000 επιπλέον επισκέπτες. Οι νέες προγραμματισμένες κρατήσεις προέρχονται από τις βασικές τουριστικές «πηγές» της Ελλάδας, και κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, «δυνατά», όμως, στον χάρτη των αφίξεων παίζουν η Γερμανία, η Αυστρία και οι σκανδιναβικές χώρες. Αν και, όπως λένε οι ξενοδόχοι, απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα για να καταφέρει η πρωτεύουσα να μπει ξανά στον χάρτη του τουρισμού, ήδη υπάρχει αύξηση στις πληρότητες κατά 20%.

Επιστρέφουν οι παραδοσιακές αγορές
Τα καλά νέα έρχονται από τη γερμανική αγορά, η οποία ανακάμπτει πλήρως και, όπως λένε οι προβλέψεις, θα μας φέρει 2,8 εκατ. επισκέπτες, από 2,5 εκατ. που αναμένονταν αρχικά. Η ροή από τη Γερμανία αναμένεται να είναι κατά 20% ανεβασμένη σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που έδειξαν από νωρίς οι πωλήσεις των tour operators.

Η Ελλάδα παραμένει στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των τουριστών από τη Μεγάλη Βρετανία, την άλλη σημαντική «πηγή» αφίξεων για τους ελληνικούς προορισμούς. Ειδικότερα, με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις, καταγράφεται αύξηση 15,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για άνοδο 10% στις πωλήσεις των πακέτων.

Παραμένει ο προβληματισμός αναφορικά με την κίνηση των Ρώσων τουριστών. Αν και σε μερικές περιοχές καταγράφεται πτώση, υπάρχει αισιοδοξία για διατήρηση των περσινών μεγεθών.

Μπορεί φέτος, για πρώτη φορά μετά το 2010, η εσωτερική τουριστική κίνηση να έδειξε το προηγούμενο διάστημα τα πρώτα «δειλά» σημάδια ανάκαμψης, οι Έλληνες, όμως, φαίνεται ότι θα μείνουν μακριά από τους αγαπημένους τους προορισμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και ειδικά κατά τους μήνες «αιχμής», τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τα ελληνικά πακέτα θεωρούνται μεν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά στις ξένες τουριστικές αγορές, για τους Έλληνες, όμως, οι τιμές στα δημοφιλή νησιά παραμένουν απλησίαστες.

Η περσινή καλή πορεία του τουρισμού αλλά και το νέο διαφαινόμενο ρεκόρ σε αφίξεις και ταξιδιωτικές εισπράξεις έδωσαν το πράσινο φως στους ξενοδόχους να προχωρήσουν σε αυξήσεις, τις οποίες θα βρουν μπροστά τους οι Έλληνες επισκέπτες. Η άνοδος των τιμών, όπως δείχνει και ο πίνακας, έχει ξεκινήσει ήδη από τώρα, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στη Σαντορίνη και στα Χανιά.

Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών παρατηρείται στο Φηροστεφάνι, με ποσοστό που αγγίζει το 53% σε σχέση με τον Μάιο του 2013. Τη δεύτερη θέση στην αύξηση τιμών καταλαμβάνει και πάλι η Σαντορίνη, το Ημεροβίγλι αυτήν τη φορά, με μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα 283 ευρώ, έναντι 190 ευρώ τον περασμένο Μάιο.

Την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν τα ξενοδοχεία στα Χανιά, με ποσοστό 32%, ωστόσο με σχετικά χαμηλή τιμή διανυκτέρευσης, στα 82 ευρώ, έναντι 62 ευρώ τον περασμένο Μάιο. Τέλος, την πέμπτη θέση καταλαμβάνει η Αθήνα, κάνοντας την έκπληξη και αφήνοντας πίσω πολλούς καλοκαιρινούς προορισμούς.

Οι ξενοδόχοι, από την πλευρά τους, οι οποίοι φέτος ευελπιστούν να εξισορροπήσουν τις απώλειες της τελευταίας τριετίας, υπεραμύνονται των αυξήσεων. Όπως επισημαίνουν, προκειμένου οι Έλληνες να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές στα ξενοδοχεία, θα πρέπει να κάνουν τις κρατήσεις τους από νωρίς (κατά το πρότυπο των ξένων επισκεπτών), ενώ εναλλακτικά θα μπορούσαν να στραφούν σε λιγότερο δημοφιλείς ή και παραθαλάσσιους προορισμούς.

Εντούτοις, ακόμα και σε αυτούς, εξαιτίας της μικρής δυναμικής σε δωμάτια, οι τιμές παραμένουν υψηλές και, άρα, απαγορευτικές για τα μέσα εισοδήματα.

Οι τιμές των ξενοδοχείων εκτιμάται ότι θα είναι ακόμα πιο «τσουχτερές» του χρόνου. Πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που διαπραγματεύονται από τώρα τα συμβόλαια του 2015, θέλοντας να «ρευστοποιήσουν» την τουριστική έκρηξη. Σε περίπτωση, μάλιστα, που επιτευχθεί η πρόβλεψη για 20 εκατ. επισκέπτες, οι ξενοδόχοι θα έχουν στα χέρια τους ένα «ισχυρό» χαρτί για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μονάδων τους, ενώ παράλληλα θα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για να πετύχουν ακόμα καλύτερους όρους στα επόμενα πακέτα με τους tour operators.

Η χρονιά του Δράκου
Τρέχουν και δεν φτάνουν οι υπάλληλοι στα τέσσερα προξενεία στην Κίνα, για να προλάβουν τις αιτήσει για χορήγηση βίζας για Ελλάδα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η αύξηση κατά το α΄ τετράμηνο αγγίζει το 85,4%. Όπως, μάλιστα, εκτιμούν παράγοντες από τον χώρο του τουρισμού, η αύξηση από την κινεζική αγορά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, εξαιτίας της πρώτης απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Σαγκάης-Αθήνας.

Η σύνδεση Ελλάδας-Κίνας εγκαινιάστηκε από τον μεγαλύτερο κινεζικό tour operator, τη Shanghai Workers’ International Travel Service. Οι πτήσεις από τη χώρα του μεταξιού θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου. Όπως ορίζει το πρόγραμμα, θα πραγματοποιείται μία πτήση εβδομαδιαίως προς την Αθήνα.

Η αύξηση των τουριστικών μεριδίων από την κινεζική αγορά θεωρείται επιτακτική. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των τουριστών που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα. Οι δαπάνες των Κινέζων τουριστών άγγιξαν πέρυσι τα 1 02 δισ. δολάρια (περίπου 75,5 δισ. ευρώ). Οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Κινέζων σε είδη πολυτελείας ειδικότερα ανήλθαν σε 12 δισ. δολάρια, ενώ για το 2014 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 21 δισ. δολάρια.

20140531_kl_touristes

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” της 23ης Μαΐου

Pin It on Pinterest

Share This