Τουρισμός στη Σαντορίνη, το μεγάλο «ερώτημα» – Πρόβλημα η μεγάλη φυγή των εργαζομένων

Ηέντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στη Σαντορίνη έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους επιχειρηματίες του τουρισμού, με βασικό ζήτημα τις επιπτώσεις στη φετινή σεζόν. Αν και οι κρατήσεις παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα, οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν ανησυχία κυρίως για τη διαθεσιμότητα προσωπικού, καθώς πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το νησί λόγω του φόβου των σεισμών.

Ο Αντώνης Γάκης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Σαντορίνη, μιλώντας στο Newsbomb.gr επισήμανε ότι η τουριστική κίνηση παραμένει δυναμική, με κρατήσεις που ξεκινούν από 7 έως 15 ημέρες και κλείνουν πολύ νωρίς. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι το ποσοστό των ακυρώσεων έχει αυξηθεί, ενώ οι τουρίστες ζητούν διαρκώς ενημέρωση για την κατάσταση στο νησί.

«Οι κρατήσεις έχουν πληρωθεί ήδη, ακόμα και για το καλοκαίρι. Όμως, ακυρώνονται κάποιες, γεγονός που καθιστά την κατάσταση δύσκολη. Πολλοί ρωτούν τι συμβαίνει με τη σεισμική δραστηριότητα και αν είναι ασφαλές το νησί», ανέφερε.

Το μεγαλύτερο ζήτημα, όμως, είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με τον Αντώνης Γάκη, οι εργαζόμενοι που στελέχωναν τις τουριστικές επιχειρήσεις έχουν φύγει από το νησί, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των ξενοδοχείων την άνοιξη και το καλοκαίρι.

«Έχουν φύγει όλοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είναι μεγάλο το πρόβλημα, ειδικά για τον Απρίλιο. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα στελέχωσης, καθώς οι εργαζόμενοι από Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση πριν επιστρέψουν», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχουν ζημιές στα κτίρια – Μόνο ψυχολογικός ο φόβος»

Ο Μανώλης Καραμολέγκος, μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Τουριστικής Επιτροπής Θήρας, μιλώντας στο Newsbomb.gr τονίζει ότι μέχρι στιγμής η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει προκαλέσει υλικές ζημιές στο νησί.

«Οι κατασκευές στη Σαντορίνη είναι ανθεκτικές. Τα κτίρια έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν σεισμούς αρκετών Ρίχτερ. Δεν έχουμε κανένα σοβαρό πρόβλημα. Οι εικόνες που προβάλλονται στην τηλεόραση είναι υπερβολικές. Μιλάμε για λίγη σκόνη ή κάποια παλιά πέργκολα που έπεσε στο παλιό λιμάνι», σημείωσε.

Παρόλα αυτά, η ανησυχία των εργαζομένων που προέρχονται από άλλες περιοχές είναι μεγάλη, καθώς δεν έχουν συνηθίσει να ζουν σε σεισμογενείς ζώνες. Αυτό οδήγησε πολλούς στην απόφαση να αποχωρήσουν από το νησί, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην προετοιμασία της τουριστικής σεζόν.

«Το βασικό μας πρόβλημα δεν είναι οι κρατήσεις. Τουρίστες θα έχουμε το καλοκαίρι. Το θέμα είναι οι εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι και έφυγαν γιατί δεν έχουν ξαναζήσει σεισμούς. Αυτό είναι κυρίως ψυχολογικό, όχι θέμα ασφάλειας», πρόσθεσε.

Αβεβαιότητα για μισθούς και εισφορές, τι λέει εργατολόγος

Η κατάσταση στη Σαντορίνη έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση για εργαζόμενους και εργοδότες, καθώς πολλές επιχειρήσεις ξεκινούν να λειτουργούν χωρίς επίσημη εντολή του κράτους και χωρίς να έχουν υποστεί καταστροφές από τον σεισμό.

Αυτό έχει οδηγήσει σε αβεβαιότητα για τους μισθούς των εργαζομένων, καθώς δεν υπάρχει σαφής οδηγία για το αν οι εργοδότες οφείλουν να καταβάλλουν μισθούς και αν απαλλάσσονται από ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος την πρωινή εκπομπή του open «ώρα Ελλάδος» :

  • Οι επιχειρήσεις δεν έχουν απαλλαγεί από την ΑΠΔ και τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να επωμίζονται μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος χωρίς να λειτουργούν.
  • Εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου που έχουν αποχωρήσει από τη Σαντορίνη δεν γνωρίζουν αν θα πληγούν μισθολογικά ή αν δικαιούνται αποζημίωση.
  • Το κράτος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους ή αν οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνονται.
  • Δεν έχει δοθεί καμία λύση μέσω αναστολής συμβάσεων έστω για ένα διάστημα, κάτι που θα έδινε μια σαφή απάντηση στο μισθολογικό ζήτημα.

Η αναταραχή αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία και αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό κόσμο και στους εργαζομένους, με πολλούς να ζητούν άμεσες διευκρινίσεις από το κράτος.

Το Υπουργείο Εργασίας σε απάντησή του ανέφερε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξεταστούν τα περιθώρια για παρεμβάσεις και να βρεθεί μια δίκαιη λύση για όλους.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχει σαφές πλάνο, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι και εργοδότες να βρίσκονται σε αδιέξοδο, μη γνωρίζοντας πώς να κινηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι επιπτώσεις στα κρουαζιερόπλοια

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι η στάση των εταιρειών κρουαζιέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ορισμένα κρουαζιερόπλοια αποφεύγουν να σταματήσουν στην Καλντέρα λόγω των φημολογούμενων κατολισθήσεων.

«Είναι λογικό οι εταιρείες να είναι επιφυλακτικές. Ποιος ρισκάρει να αφήσει ένα κρουαζιερόπλοιο σε ένα σημείο όπου κυκλοφορούν φήμες για κατολισθήσεις; Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη απαγόρευση, αν παρθεί μια τέτοια απόφαση, θα είναι μεγάλο πλήγμα για όλο το νησί και τις Κυκλάδες».

Προς το παρόν, η κατάσταση παρακολουθείται στενά και οι επαγγελματίες του τουρισμού ελπίζουν ότι η ανησυχία θα υποχωρήσει, ώστε η φετινή σεζόν να εξελιχθεί χωρίς σοβαρές απώλειες.

To κρουαζιερόπλοιο Viking Star που θα άνοιγε την περίοδο κρουαζιέρας στη Σαντορίνη, ελλιμενίστηκε στη Σούδα με 893 επιβάτες και 470 μέλη πληρώματος.

Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στο τελεφερίκ για καλντέρα εν μέσω της σεισμικής ακολουθίας, οι επιβάτες θα αποβιβαστούν στη Σούδα και ως την αναχώρηση στις 17.00 το απόγευμα μπορούν να περιηγηθούν στα Χανιά.

Κρουαζιερόπλοιο έδεσε στη Σούδα αντί για τη Σαντορίνη

Το κρουαζιερόπλοιο επέστρεψε επί της ουσίας στη Σούδα αφού το πρώτο δρομολόγιο ως «ποδαρικό» ήταν στις 2 Ιανουαρίου. Η Σούδα, ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια αναμένει ως και 181 προγραμματισμένα δρομολόγια κρουαζιέρας.

Το κρουαζιερόπλοιο επέστρεψε επί της ουσίας στη Σούδα αφού το πρώτο δρομολόγιο ως «ποδαρικό» ήταν στις 2 Ιανουαρίου.

Η Σούδα, ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια αναμένει ως και 181 προγραμματισμένα δρομολόγια κρουαζιέρας.

Πηγή: newsbomb.gr

Pin It on Pinterest