Τουρισμός: Ελλάδα «ψήφισαν» οι Γερμανοί ταξιδιώτες

Τη μεγαλύτερη άνοδο στην αεροπορική κίνηση από Γερμανία πέτυχε η Ελλάδα. Παραμένει με διαφορά στην κορυφή η Ισπανία. Ανακάμπτει από τον Ιούνιο η Τουρκία. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας.

η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο μεταξύ των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) στη γερμανική αγορά εμφανίζει στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς η αεροπορική κίνηση προς την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, από τον Ιούνιο, καταγράφονται ισχυρές ενδείξεις ολικής επαναφοράς της Αιγύπτου και σταδιακή ανάκαμψη της Τουρκίας στην αγορά της Γερμανίας.Τα σχετικά στοιχεία προέρχονται από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας (Destatis) και αναφέρονται σε επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που αναχώρησαν από γερμανικά αεροδρόμια.

Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούνιο αναχώρησαν 11,04 εκατ. επιβάτες έναντι 10,39 εκατ. ταξιδιωτών τον αντίστοιχο μήνα του 2016 (+6,2%). Ο ίδιος μήνας αποδείχθηκε μήνας «εξόδου» των Γερμανών από τη χώρα τους καθώς οι επιβάτες που κατευθύνονταν σε προορισμούς εξωτερικού αυξήθηκαν 9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016.

Ενδεικτικό του κομβικού ρόλου της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά αλλά και τον ελληνικό τουρισμό είναι το γεγονός πως στο πρώτο εξάμηνο φέτος αναχώρησαν από γερμανικά αεροδρόμια 55,15 εκατ. επιβάτες έναντι 51,84 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Από τα 3,4 εκατ. επιπλέον επιβάτες που ταξίδεψαν συνολικά στο πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με πέρυσι, τα 3 εκατ. ταξίδεψαν στο εξωτερικό, φθάνοντας συνολικά τα 43,2 εκατ. ταξιδιώτες (+7,6%).

Η Ελλάδα εμφανίζεται να καταγράφει την υψηλότερη άνοδο μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών, με αύξηση 24,2% τον Ιούνιο και 20,7% στο εξάμηνο σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με την Destatis, τον Ιούνιο αναχώρησαν από τη Γερμανία με προορισμό την Ελλάδα 466 χιλ. επιβάτες (376 χιλ. πέρυσι) ενώ στο πρώτο εξάμηνο ο αριθμός τους έφθασε το 1,32 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 1,09 εκατ. στο πρώτο μισό της περασμένης χρονιάς. Το ενδιαφέρον είναι πως η κίνηση προς τα ελληνικά νησιά εμφανίζεται να είναι οριακά χαμηλότερη σε σύγκριση με το σύνολο της χώρας (+23,9% στα νησιά).

Η Ισπανία κατέγραφε νέα άνοδο τον Ιούνιο και στο σύνολο του εξαμήνου, παρά το γεγονός πως η χωρητικότητά της άγγιζε το «ταβάνι». Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούνιο η Ισπανία υποδέχθηκε περισσότερους επισκέπτες από τη Γερμανία (1,49 εκατ. ταξιδιώτες, +6,8%) απ’ ό,τι η Ελλάδα στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου η Ισπανία υποδέχθηκε 6,39 εκατ. ταξιδιώτες (+3,1%).

Η Πορτογαλία ακολουθεί κατά πόδας την Ελλάδα, καταγράφοντας σταθερά διψήφιο ποσοστό αύξησης της κίνησης από τη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Έτσι, τον Ιούνιο υποδέχθηκε 238 χιλ. ταξιδιώτες (+14,8%) ενώ στο εξάμηνο 1,13 εκατ. επιβάτες (+15,8%).

Στους κερδισμένους της γερμανικής αγοράς εμφανίζεται να είναι και η Ιταλία, η οποία στο πρώτο εξάμηνο προσέλκυσε 3,3 εκατ. επισκέπτες (+9%).

Καλή χρονιά προδιαγράφεται η φετινή και για την Κύπρο στην αγορά της Γερμανίας καθώς εμφάνιζε άνοδο 123,8% τον Ιούνιο και 78,1% στο εξάμηνο.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Destatis αποτυπώνουν την αλλαγή δεδομένων στο «τόξο» των χωρών που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει την Τουρκία και τους προορισμούς της Βόρειας Αφρικής.

Η Τουρκία εξακολουθούσε να «γράφει» αρνητικό πρόσημο στο εξάμηνο στην κίνηση από Γερμανία (-9,1%). Τον Ιούνιο, ωστόσο, καταγράφηκε αύξηση της αεροπορικής κίνησης στο σύνολο της χώρας (+8,1%) αλλά και στον βασικό παραθεριστικό πόλο της Αττάλειας (+4,8%). Οι τουρ οπερέιτορ της Γερμανίας, μάλιστα, φέρονται να ενημερώνουν τους Έλληνες ξενοδόχους πως το 2018 προδιαγράφεται ολική επαναφορά της Τουρκίας σε θετικά μεγέθη στη γερμανική αγορά.

Σε τροχιά ολικής ανάκαμψης δείχνουν να κινούνται οι προορισμοί της Βόρειας Αφρικής. Στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου, η Αίγυπτος κατέγραψε άνοδο 49,4%, το Μαρόκο 23,7% και η Τυνησία 23,2%. Με τις τρεις χώρες να σημειώνουν διπλάσια ποσοστά αύξησης τον Ιούνιο.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής-euro2day.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This