Του Kαρνάβαλου γίνεται στ’ Αφάντου

Η μη διεξαγωγή καρναβαλιού στο χωριό Αφάντου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο πρόσωπο του προέδρου Γ.Μπακίρη.

Ο ίδιος με επιστολή διευκρινίζει πως δεν είναι υπαίτιος για την μη διεξαγωγή εκδήλωσης.

«Το τελευταίο διάστημα έχει προκληθεί μια αρκετά μεγάλη συζήτηση γύρω από τη διοργάνωση ή όχι καρναβαλιού στην κοινότητά μας και κάποιοι (οι συνήθεις γνωστοί γραφικοί τύποι…!) όπως πάντα προσπαθούν σκοπίμως να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να μεταφέρουν την ευθύνη της μη διεξαγωγής καρναβαλιού στο… πρόσωπό μου ως προέδρου της κοινότητας.

Θα ήθελα λοιπόν να τοποθετηθώ επίσημα για να ενημερώσω, να διευκρινίσω και να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα σχετικά με αυτό το θέμα για να γνωρίζουν και οι πολίτες της κοινότητάς μας.

Από το παρελθόν μέχρι και σήμερα παντού σε όλα τα καρναβάλια που διεξάγονται στις διάφορες κοινότητες του νησιού, διοργανωτής δεν είναι ο πρόεδρος ούτε το συμβούλιο της κοινότητας, αλλά πάντα κάποιος Πολιτιστικός Σύλλογος με συνδιοργανωτές την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τον ΔΟΠΑΡ του δήμου Ρόδου και πάντα με τη στήριξη της κοινότητας.

Στο παρελθόν, στην κοινότητά μας τα καρναβάλια πάντα τα διοργάνωναν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι όπως «Ο Πήγασος», «Η Πνευματική Εστία» και τα τελευταία χρόνια «Ο Σύλλογος Νέων» με την τελευταία χρονιά να είναι το 2017.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2020, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα λόγω της πανδημίας του Covid-19 και ως εκ τούτου τα τελευταία τρία χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε κανένα καρναβάλι πουθενά στο νησί αλλά ούτε και στην κοινότητά μας.

Φέτος δεν υπήρξε η δυνατότητα από κάποιο Πολιτιστικό Σύλλογο για να διοργανώσει καρναβάλι στην κοινότητά μας, και ως εκ τούτου πήρα την πρωτοβουλία ως πρόεδρος να διοργανώσω έστω ένα αποκριάτικο πάρτι (Carnival Street Party) στην πλατεία της κοινότητάς μας την Κυριακή της Αποκριάς 26 Φεβρουαρίου 2023, με τη στήριξη του ΔΟΠΑΡ του δήμου Ρόδου, όπου με δημοσίευσή μου απηύθυνα ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους συλλόγους της κοινότητάς μας για τη συμμετοχή τους.

Στις 13/02/2023 έλαβα μια επιστολή-αίτημα με αριθμό πρωτοκόλλου 6/8125 υπογεγραμμένη από τους προέδρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της σχολικής μας κοινότητας (Δημοτικά Σχολεία 1ο, 2ο, 3ο, Γυμνάσιο και Λύκειο) καθώς και από τους προέδρους των συλλόγων:

Σύλλογος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Παναγιά Καθολική» και Σύλλογος Φίλων Μουσικής «Οι Εννέα Μούσες» οι οποίοι μου ζητούσαν να αλλάξω την παραπάνω εκδήλωση από “Carnival Street Party” σε «Καρναβάλι Αφάντου» και να κάνω σύγκληση έκτακτου συμβουλίου της κοινότητας στο οποίο εφόσον αποφασίσουμε ως τοπικό συμβούλιο «υπέρ της δημιουργίας Αφαντενού Καρναβαλιού», οι σύλλογοι θα είναι παρόντες και θα συμμετέχουν.

Λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω επιστολή-αίτημα με αρ. πρωτ.: 6/8125-13/02/2023 κάλεσα τα μέλη του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας σε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, με την παρουσία του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Α. Σπανού και του δημοτικού συμβούλου κ. Β. Μανέττα, στην οποία κατόπιν διαλογικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι «είναι υπέρ της δημιουργίας Αφαντενού Καρναβαλιού».

Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με την άποψη και την επίσημη τοποθέτηση όλων των συμβούλων, ότι το τοπικό συμβούλιο και η κοινότητα δεν αναλαμβάνει τη διοργάνωση του καρναβαλιού, αλλά να στηρίξει τη διοργάνωση.

Σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 (χθες) στις 10:00 κάλεσα σε έκτακτη σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του τοπικού συμβουλίου τους προέδρους όλων των συλλόγων που κατέθεσαν το αίτημα για τη δημιουργία Αφαντενού Καρναβαλιού (παρευρέθηκαν: Στ. Παπανικόλας, Α. Ντούκα, Ο. Λαμπονίκου, Β. Γιαννιού, Στ. Βαλσαμής, Ε. Σαρικά) καθώς και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου (παρευρέθηκαν: Χ. Καλογήρου, Σ. Κάβουρας, Τσ. Ανθούλας, και Μ. Χρούση), όπου ανακοινώσαμε ως τοπικό συμβούλιο την απόφασή μας ότι θα στηρίξουμε τη διοργάνωση του καρναβαλιού εφόσον αναλάβει κάποιος σύλλογος τη διοργάνωσή του.

Μετά από διαλογική συζήτηση και κατάθεση απόψεων από όλους τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της σχολικής κοινότητας, τους προέδρους των Πολιτιστικών Συλλόγων και τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Αφάντου, κανένας σύλλογος δεν δέχτηκε να αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης του καρναβαλιού, αναφέροντας ο καθένας χωριστά τους λόγους της απόφασής του, οι οποίοι είναι καθόλα σεβαστοί και αποδεκτοί.

Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει στην κοινότητά μας κάποιος Πολιτιστικός Σύλλογος ο οποίος να έχει την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης του καρναβαλιού, ως πρόεδρος της κοινότητας, αφουγκραζόμενος την επιθυμία και την ανάγκη που υπάρχει στην κοινότητά μας για την αναβίωση του Αφαντενού Καρναβαλιού θα εξετάσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν και θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες εάν τελικά είναι εφικτό, μέσω της σύστασης επιτροπής καρναβαλιού, να υλοποιηθεί καρναβάλι στην κοινότητά μας.

Για όποιον αμφισβητεί την αξιοπιστία της παραπάνω τοποθέτησής μου, υπάρχουν στη διάθεσή του μαγνητοφωνημένα τα πρακτικά της συνεδρίασης του τοπικού συμβουλίου αλλά και της σύσκεψης με τους συλλόγους.

Γεώργιος Εμμ. Μπακίρης
πρόεδρος συμβουλίου κοινότητας Αφάντου»

Pin It on Pinterest

Share This