Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ: Σχόλιο για την “υιοθεσία” από τουριστικές επιχειρήσεις δάσους και καμένης δασικής έκτασης

Για την «αναδοχή» και «υιοθεσία» από τουριστικές επιχειρήσεις δάσους και καμένης δασικής έκτασης της Ρόδου

Την ίδια ώρα που το κράτος με Νόμο δηλώνει πεισματικά απών από την ευθύνη της προστασίας των δασών, την αντιπυρική προστασία και την αναγκαία χρηματοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών, δηλώνουν παρών επιχειρηματικοί όμιλοι για δράσεις στα δάση συνδεδεμένες με τα συμφέροντά τους.

Δεν αναφερόμαστε, ούτε αμφισβητούμε ή υποτιμούμε την πολύτιμη προσφορά των εθελοντών για την προστασία του περιβάλλοντος, που την απέδειξαν και σε κρίσιμες ώρες για το νησί. Αντίθετα η συμβολή τους , ήταν και θα είναι πολύτιμη στην προστασία του τόπου μας από τις πυρκαγιές.

Όμως δεν ακούσαμε κουβέντα, δεν έκαναν καμιά αναφορά, καμιά πολιτική κριτική οι τουριστικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν «ανάδοχοι» υιοθετώντας 2.000 στρέμματα δάσους του νησιού για τις βασικές αιτίες που μετατρέπουν χιλιάδες στρέμματα σε κρανίου τόπο. Είναι οι ίδιες αιτίες που θα φέρουν την επόμενη καταστροφή: Η έλλειψη πρόληψης, ο διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή, η μη ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών, η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, ο μη καθαρισμός του δάσους, η εμπορευματοποίηση του δασικού πλούτου.

Η κυβέρνηση ανοίγει ήδη τον δρόμο με αλλαγές χρήσεις γης και καταπατήσεις δασικών εκτάσεων για να κερδοφορήσουν τα αρπακτικά που παραμονεύουν στον κατασκευαστικό τομέα, στον Τουρισμό και την Ενέργεια.

Στα κυβερνητικά σχέδια ανασυγκρότησης στα καμένα δάση και σε όσους καραδοκούν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία, δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη, πόσο μάλλον όταν υπάρχει η εμπειρία πόσο προστατεύεται το περιβάλλον, οι αιγιαλοί και οι παραλίες του νησιού μας, από τα επιχειρηματικά συμφέροντα.