Άμεση λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Ρόδου, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα ελαιοτριβεία λόγω της αδυναμίας του μοναδικού πυρηνελαιουργείου στη Ρόδο να επεξεργαστεί την φετινή παραγόμενη ποσότητα πυρήνα, ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα από την κυβέρνηση, θέτοντας χθες το ζήτημα στην συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών.
Η βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι οξυμένο και μάλιστα σε νησιά που διαθέτουν μόνο ένα πυρηνελαιουργείο όπως η Ρόδος, ζήτησε να εξεταστεί έστω και το ενδεχόμενο δωρεάν μεταφοράς της πυρήνας για να μπορέσει ν’ αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο νησί.
Ο Γεν.Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν απάντησε συγκεκριμένα στο ζήτημα αυτό, λέγοντας ότι δεν το έχει υπόψη του το θέμα και θα ρωτήσει. Αναρωτιόμαστε οι βουλευτές της Δωδ/σου δεν τον ενημέρωσαν για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που είναι γνωστό από τον Αύγουστο;
Συγκεκριμένος όμως στις απαντήσεις του υπήρξε, όταν αναφερόμενος στα υπόλοιπα προβλήματα των αγροτών, όπως στο ζήτημα των καταστροφών από τους ελλιπείς ψεκασμούς δακοκτονίας και την υποχρηματοδότηση της δράσης από το Υπουργείο, μετέφερε τις ευθύνες στις Περιφέρειες και τον προγραμματισμό που κάνει κάθε μία στη περιοχή της, για να καταλήξει στο τέλος ότι είναι και ευθύνη των ίδιων των αγροτών που επαναπαύονται και δεν ψεκάζουν οι ίδιοι!!! Δηλαδή ευθύνονται που δεν ξαναπληρώνουν από τη τσέπη τους τους ψεκασμούς που ήδη πλήρωσαν για να κάνουν οι Περιφέρειες, οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους αναθέτουν τους ψεκασμούς σε ιδιώτες με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την επάρκεια και την έγκαιρη αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Όπως επίσης και για ασθένειες που εμφανίζονται λόγω «κλιματικής αλλαγής», πρέπει λίγο πολύ οι ίδιοι οι αγρότες να είναι προετοιμασμένοι και ν’αντιμετωπίζουν με δική τους ευθύνη τη κατάσταση. Όσον αφορά το θέμα των χαμηλών τιμών που επιβάλλουν οι επιχειρήσεις τυποποίησης λαδιού στους παραγωγούς, ο Γ.Γ. απάντησε πάλι ότι είναι ευθύνη και των παραγωγών να πετάξουν έξω τον έμπορα ή να επιβάλουν την τιμή που πιστεύουν ότι αξίζει το προϊόν τους, αλλά βέβαια η αγορά είναι ελεύθερη, οπότε δεν μπορεί να υπάρξει χαμηλότερη εγγυημένη τιμή.
Επιπλέον ο Γ.Γ. τόνισε πως αποζημίωση για τις καταστροφές των ελαιοπαραγωγών είναι αδύνατον να υπάρξει καθώς η ελιά είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια της χώρας και το ποσό της αποζημίωσης είναι πολύ μεγάλο. Αν είναι έτσι γιατί οι ελαιοπαραωγοί πληρώνουν υποχρεωτικά δεκαετίες τώρα τόσα χρήματα στον ΕΛΓΑ;
Τελικά η μεγαλύτερη ευθύνη που τους αναλογεί και πρέπει να πάρουν οι αγρότες της Ρόδου είναι να οργανώσουν τον αγώνα τους βγαίνοντας και αυτοί σε κινητοποιήσεις όπως οι συνάδελφοι τους στην υπόλοιπη Ελλάδα διεκδικώντας:
-
Εδώ και τώρα η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια να δώσουν λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με την λειτουργεία του πυρηνελαιουργείου καθώς και να υπάρξει ενημέρωση στους παραγωγούς.
-
Το κράτος να ορίσει κατώτατη εγγυημένη τιμή για το ελαιόλαδο που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα στους παραγωγούς
-
Επιστημονική παρακολούθηση των εχθρών της ελιάς όλο τον χρόνο από τους γεωπόνους της περιφέρειας, αποτελεσματική και έγκαιρη δακοκτονία, ενημέρωση και κατάλληλες οδηγίες στους παραγωγούς. Πρόσληψη γεωπόνων από την περιφέρεια, στην διεύθυνση αγροτικής οικονομίας νομού Δωδεκανήσου, μια υπηρεσία που έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.
-
Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Ρόδου από τον ΕΛΓΑ για την μεγάλη ζημιά που υπέστησαν άλλη μια χρονιά.