Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ για Ασκηπιειό: “Η Πυροσβεστική έφτασε στην περιοχή της πυρκαγιάς περίπου 45 λεπτά αφότου ειδοποιήθηκε”

Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη 3/11 γύρω στις 13:00 σε δασική έκταση πολύ κοντά στο χωριό Ασκληπιειό, αναδεικνύει άλλη μια φορά την ανάγκη αντιπυρικής θωράκισης του νησιού και ειδικά της Νότιας Ρόδου. Δυστυχώς ζήσαμε ξανά στην περιοχή μας τον εφιάλτη να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, σπίτια και καλλιέργειες. Ό,τι απέμεινε από τα όμορφα δάση των χωριών μας κινδυνεύει να καταστραφεί, καθώς η Πυροσβεστική εξακολουθεί να έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, ενώ η πολιτική πρόληψης είναι απόλυτα ανεπαρκής.

Η ευθύνη γι΄αυτήν τη κατάσταση δεν μπορεί να κουκουλώνεται κάθε φορά από τη μαεστρία στην «επικοινωνία» των τοπικών αρχών και το χιλιοειπωμένο «κάναμε ό,τι μπορούσαμε».

Η Πυροσβεστική έφτασε στην περιοχή της πυρκαγιάς περίπου 45 λεπτά αφότου ειδοποιήθηκε. Οι πυροσβέστες δεν ήξεραν που ακριβώς να κατευθυνθούν, καθώς δεν είχαν γνώση της περιοχής. Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα άρχισαν να επιχειρούν πολύ αργότερα. Τελικά η φωτιά έσβησε επιτυχώς, όμως παραλίγο να εκκενωνόταν το χωριό, ενώ κάηκαν περίπου 100 στρέμματα δάσους.

Η μεγάλη καθυστέρηση λόγω του ότι, οι περισσότερες δυνάμεις ξεκίνησαν από την πόλη, σε συνδυασμό με την ελλιπή γνώση της τοπικής γεωγραφίας θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.

Παρά τις μεγάλες πυρκαγιές όπως του 2008 σε Λάερμα- Ασκληπιειό, του 2016 στην Απολακκιά και τόσες άλλες, καμιά κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στη λαϊκή απαίτηση να δημιουργηθεί πυροσβεστικός σταθμός στη Νότια Ρόδο.

Η Νότια Ρόδος είναι η μεγαλύτερη δημοτική ενότητα του νησιού σε έκταση (379 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και αποτελείται από 10 χωριά διασκορπισμένα. Αντικειμενικά – πέρα από όλα τα άλλα μέτρα που πρέπει να παρθούν- υπάρχει η ανάγκη για την αντιπυρική προστασία της περιοχής να δημιουργηθεί και μόνιμος πυροσβεστικός σταθμός.

Η σημερινή κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και οι προηγούμενες έχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες για την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής και του Δασαρχείου. Αυτή η υποστελέχωση, μαζί με την παράδοση της δημόσιας γης σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι οι αιτίες των δασικών πυρκαγιών

Προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αντιπυρική προστασία της περιοχής της Ν.Ρόδου, απαιτούμε από την κυβέρνηση άμεσα:

  • Να οργανωθεί πυροσβεστικός σταθμός στη Νότια Ρόδο, με επάρκεια σε σύγχρονα μέσα και μόνιμο προσωπικό.
  • Να πάρει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, χορηγώντας όλες τις αναγκαίες πιστώσεις στη Δασική Υπηρεσία για να γίνουν αντιπυρικές ζώνες ασφαλείας, να τοποθετηθούν υδατοδεξαμενές σε όλα τα νευραλγικά σημεία των δασικών περιοχών του νησιού και να γίνεται τακτική συντήρηση.
  • Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις σε Δασαρχείο και Πυροσβεστική ώστε να μπορεί το προσωπικό τους να καλύπτει τις ανάγκες όλου του νησιού.

ΚΟΒ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ 4/11/2020