Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου (ΥΣΡ) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) επιθυμεί να ενημερώσει ότι στα ρηχά νερά της Ρόδου αναφέρθηκε για πρώτη φορά η παρουσία του ξενικού αχινού Diademasetosum και του χωροκατακτητικού ξενικού ψαριού Pteroismiles (devilfirefish, commonlionfish, λεοντόψαρο). Και τα δυο είδη κατάγονται από την Ερυθρά Θάλασσα και εισήλθαν στην Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Η παρουσία τους έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου ενώ ηπρόσφατη εμφάνισή τους στην περιοχή μας έχει ανακοινωθεί σε επιστημονικό περιοδικό από το προσωπικό του ΥΣΡ.
Εξ αιτίας των δηλητηριωδών μακρόστενων ακανθώνπου φέρουν τα δυο είδη, και κυρίως το λεοντόψαρο, ο ΥΣΡ κρίνει απαραίτητη την προειδοποίηση των επαγγελματιών και μη αλιέων καθώς και του ευρύτερου κοινού της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα.
Τα δυο αυτά ξενικά είδη εντοπίσθηκαν στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών του 2015 από τις ομάδες του “YellowSubmarine” GlassBottomBoat και του “Waterhoppers” DivingSchoolαντίστοιχα. Ο ΥΣΡ θα ήθελε να εκφράζει τα θερμά του ευχαριστήρια στις δυο αυτές ομάδες καθώς και στον Ιωσήφ Μακρή για την άμεση ειδοποίηση του ΥΣΡ, την παροχή πληροφοριών και την άψογη συνεργασία.
Με την ευκαιρία αυτή, ο ΥΣΡ παρακαλεί όποιον συλλέγει κάποιο δείγμα του λεοντόψαρου, να το διατηρήσει σε ψυγείο ή σε κατάψυξη και να ενημερώσει τον ΥΣΡ ο οποίος θα προχωρήσει στην άμεση περισυλλογή του, λόγω ανάγκης για περαιτέρω μελέτες.