Το σύμπτωμα στα μάτια που φανερώνει ότι έχετε έλλειψη της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D, αποτελεί μια υδατοδιαλυτή ένωση η οποία παράγεται στο δέρμα μέσω της δράσης του ηλιακού φωτός και σχετίζεται ευρέως με τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εντούτοις, όταν το επίπεδο της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι χαμηλό στον οργανισμό, τότε ένα σύμπτωμα στα μάτια ενδεχομένως να προδίδει έλλειψή της.l

Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας και η συσχέτισή του με τη βιταμίνη D

Οι πρώτες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύει από την απώλεια της όρασης και έτσι να προλαμβάνονται παθήσεις των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία.
 
Μάλιστα, αυτές οι προστατευτικές ιδιότητες της βιταμίνης D θεωρείται ότι οφείλονται στις ικανότητες του κυττάρου και καθώς τα επίπεδα της εν λόγω ουσίας είναι χαμηλά, τότε η λίπανση των ματιών μπορεί να σταματήσει, οδηγώντας σε σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

Από την πλευρά του, το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Express», σημειώνει: «Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας ή η ασθένεια της ξηροφθαλμίας είναι μια κοινή κατάσταση που συμβαίνει όταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή τα δάκρυα εξατμίζονται πολύ γρήγορα».

Η κατάσταση της ξηροφθαλμίας χαρακτηρίζεται από αίσθημα τσιμπήματος, καψίματος ή γραντζουνίσματος στα μάτια, βλέννα μέσα ή γύρω από τα μάτια, ευαισθησία στο φως και ερυθρότητα των ματιών.

Τα μάτια μπορεί, επίσης, να γίνουν υγρά ή η όραση να θολώσει ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ξηρότητας.

Οι ερευνητές μιας μελέτης εξήγησαν: «Η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με χειρότερα υποκειμενικά συμπτώματα και λιγότερη παραγωγή δακρύων σε ασθενείς με ξηροφθαλμία».

Επίσης, θεωρείται ότι οι περιπτώσεις του συνδρόμου ξηροφθαλμίας αυξάνονται λόγω της πανδημίας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι περισσότερο από το 15% του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να πάσχει από αυτό.

Αν και σπάνια, σε ακραίες περιπτώσεις, η ξηροφθαλμία μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό ελκών και να προκαλέσει απώλεια όρασης.

Μάλιστα, οι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι η σύνδεση μεταξύ ξηροφθαλμίας και βιταμίνης D μπορεί να οφείλεται σε αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της ουσίας στα μάτια, με τους ειδικούς να σημειώνουν: «Η ξηροφθαλμία και η διαταραχή της λειτουργίας των δακρύων σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να υποδηλώνουν προστατευτικό ρόλο της βιταμίνης D στην ανάπτυξη της νόσου».

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This