Το προβιοτικό που προστατεύει τα νεύρα και αποτρέπει την εκφύλιση του εγκεφάλου

Ένα προβιοτικό αποδεικνύεται σωτήριο για την πρόληψη νευροεκφυλιστικών νόσων και τη θωράκιση του εγκεφάλου από μια επικίνδυνη νόσο που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση.

Σημαντική θεωρείται η συνεισφορά ενός προβιοτικού στην πρόληψη της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης (ALS), όπως υποστηρίζει νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Communications Biology.

Σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών από το Ερευνητικό Κέντρο CHUM του Καναδά (CRCHUM) στο Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, αυτό το προβιοτικό μπορεί να αποτρέψει την νευροεκφύλιση του εγκεφάλου.

«Πρόσφατες έρευνες έχουν αναδείξει ότι η διαταραχή του εντερικού μικροβιώματος πιθανώς να εμπλέκεται στην εμφάνιση και την εξέλιξη πολλών ανίατων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης (ALS)», εξηγεί ο Δρ. Alex Parker.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από την αργή φθορά των κινητικών νευρώνων που τελικά προκαλεί απώλεια της μυϊκής λειτουργίας σε σημείο παράλυσης. Η μέση διάρκεια ζωής μετά τη διάγνωση είναι μεταξύ τριών και πέντε ετών.

Για να διερευνήσουν αυτή τη συσχέτιση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ζωικά μοντέλα με τον μικροοργανισμό C. elegans, για να μελετήσουν τη φθορά των νευρώνων. Τα εν λόγω «σκουλήκια» μοιράζονται το 60% της γενετικής τους σύνθεσης με τους ανθρώπους.

Η επιστημονική ομάδα τα τροποποίησε γενετικά έτσι ώστε να έχουν γονίδια που σχετίζονται με την ALS. Για να ελεγχθούν οι επιδράσεις των διαφόρων προβιοτικών, δοκίμασε 13 διαφορετικά στελέχη και τρεις διαφορετικούς συνδυασμούς. Ένα από αυτά το Lacticaseibacillus rhamnosus HA-114 έδειξε κάτι μοναδικό: ο μηχανισμός δράσης του ήταν νευροπροστατευτικός, μειώνοντας τις κινητικές διαταραχές σε μοντέλα σκουληκιών τόσο με ALS όσο και με τη νόσο του Huntington, μια άλλη νευροεκφυλιστική ασθένεια.

«Τη στιγμή που το προσθέσαμε στη διατροφή του ζωικού μας μοντέλου, παρατηρήσαμε ότι καταστέλλει την εξέλιξη της εκφύλισης των κινητικών νευρώνων. Η ιδιαιτερότητα του HA-114 έγκειται στην περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα» σημείωσε ο Δρ. Alex Parker.

Ειδικότερα, δύο είναι τα γονίδια που που συνδέονται με τη νευροπροστατευτική δράση του προβιοτικού: το acdh-1 και το acs-20. Και τα δύο γονίδια υπάρχουν στην ίδια ακριβώς μορφή στον ανθρώπινο οργανισμό και παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό και την οξείδωση των λιπιδίων, δηλαδή στη διαδικασία που υφίστανται τα λιπαρά οξέα προκειμένου τα μιτοχόνδρια να τα διασπάσουν.

«Θεωρούμε ότι τα λιπαρά οξέα που παρέχονται από το HA-114 εισέρχονται στα μιτοχόνδρια μέσω μιας ανεξάρτητης, μη παραδοσιακής οδού. Με τον τρόπο αυτό, αποκαθιστούν την ισορροπία στον διαταραγμένο ενεργειακό μεταβολισμό στην ALS και οδηγούν σε μείωση του νευροεκφυλισμού» εξηγεί ο Δρ. Alex Parker.

Στα μελλοντικά πλάνα της ερευνητικής ομάδας συμπεριλαμβάνονται μια ανάλογη μελέτη σε μοντέλα ποντικιών, καθώς και μια κλινική μελέτη, για την επικύρωση των ευρημάτων τους.

Pin It on Pinterest

Share This