Το παρασκήνιο και η αλήθεια της ξαφνικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ – Εκλογές τον Ιούνιο;

Είναι εμφανής ο πανικός της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Όσο κι αν προσπαθεί αυτό να το κρύψει με την εξαφάνιση του από την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας η αμηχανία του και η αγωνία του τον προδίδει.

Μετά την ταπείνωση που υπέστη στην πρόταση μομφής που ο ΣυΡιζΑ άσκησε με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, το φιάσκο του επιτελικού κράτους στην Αττική οδό και ιδιαίτερα την ακρίβεια που διατρέχει όλη την ελληνική κοινωνία, άρον άρον ο πρωθυπουργός σύρθηκε σε έκτακτη δήλωση για δήθεν μείωση του ΕΝΦΙΑ 13%!!!Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται λέει ο λαός μας. 

Ο κύριος Μητσοτάκης εκμεταλλευόμενος το Βατερλώ του!!! προσπάθησε με το διάγγελμα του  να πετύχει δύο στόχους. Να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής καθημερινότητας αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες από τα προβλήματα τους και ταυτόχρονα να ενισχύσει οικονομικά, για μια ακόμα φορά, τους πολιτικο-οικονομικούς φίλους του. Η μήπως σκέφτεται εκλογές τον Ιούνιο; Με ένα σμπάρο δηλαδή δύο τρυγόνια.

Προσπάθησε να παραπλανήσει τους Έλληνες πολίτες ανακοινώνοντας μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% χωρίς να εξηγήσει ότι η βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δηλαδή,  έχει αλλάξει και ουσιαστικά το ποσοστό μείωσης κατά 13% που ανακοίνωσε είναι πλασματικό.

Στις φτωχές και μικροαστικές συνοικίες, όπως και στα νησιά μας, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν ΑΥΞΗΘΕΙ κατα 40% και πλέον με αποτέλεσμα να εξαϋλώνεται η “μείωση του ΕΝΦΙΑ” που ανακοινώθηκε, ενώ στις ακριβές συνοικίες οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν ΜΕΙΩΘΕΙ κατά 40% και πλέον, με αποτέλεσμα το όφελος για τις μεγάλες και ακριβές ακίνητες περιουσίες να είναι πολύ μεγαλύτερο του 13%!!!  

Συμπέρασμα. Εκεί όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών οι πολίτες θα οφελήσουν λιγότερο από 13% και μερικοί μάλιστα θα πληρώσουν ακόμα και περισσότερο ΕΝΦΙΑ,  ενώ εκεί όπου υπάρχει μείωση των αντικειμενικών αξιών οι πολίτες, οι πλούσιοι δηλαδή, θα οφελήσουν περισσότερο από 13% και ίσως και λιγότερο ΕΝΦΙΑ από πέρσι. 

Επιπλέον πρέπει να προσθέσουμε ότι οι τιμές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αποτελούν τη βάση υπολογισμού για άλλους 15 τουλάχιστον φόρους που θα προκαλέσουν νέα επιβάρυνση στην μικρομεσαία τάξη. Ακόμα  πρέπει να προσθέσουμε ότι πρόσφατα έχει διευρυνθεί το αφορολόγητο όριο για τις μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας  από τα 150.000€ στα 800.000€  και ότι προβλέπεται η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, μέτρα που ενισχύουν τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας ακόμα περισσότερο. 

Ο ταξικός προσανατολισμός της κυβέρνησης  της ΝΔ να ενισχύει τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας είναι σταθερός και αδιαπραγμάτευτος.Όσο και να προσπαθεί με επικοινωνιακά τερτίπια και με τη βοήθεια των φιλικών μέσων ενημέρωσης της δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια.Εξάλλου η λυπητερή δεν θα αργήσει να έρθει.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.


Δημήτρης Γάκης                                                                    Ρόδος 7-2-2022 π. Βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ

Pin It on Pinterest

Share This