Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus με τίτλο “Let’s leave a mark on the Nature: World Music for Plantasia”, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Μουσικό Σχολείο Ρόδου μαζί με άλλες τρεις χώρες: την Τουρκία, η οποία είναι ο συντονιστής του προγράμματος, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Η πρώτη αυτή φάση πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στο σχολείο Pozanti Ataturk Ortaokulu, με τίτλο δράσης “Let’s Learn the Language of Plants for Project Art Forests”.
Η δράση αυτή έλαβε χώρα από τις 8-13 Οκτώβρη, στην οποία συμμετείχαν δύο καθηγητές και τέσσερις μαθητές από την κάθε χώρα, οι οποίοι βρέθηκαν από κοινού προκειμένου να ξεκινήσουν να υλοποιούν τους στόχους του Προγράμματος. Επιγραμματικά, ο γενικός σκοπός του σχετίζεται τόσο με την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών αναφορικά με το περιβάλλον, όσο και με την κατανόηση της καθοριστικής συμβολής της μουσικής στη δημιουργία “κοινότητας”, ομαδικότητας και “συντονισμένων ενεργειών και κινήσεων”, προκειμένου να δημιουργηθούν από κοινού “καλλιτεχνικά προϊόντα” οικολογικού και μουσικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος. Τα προϊόντα αυτά θα αφήσουν αφενός ένα “πράσινο” αποτύπωμα στη φύση, αφετέρου θα συνδράμουν στην καλλιέργεια μιας ευρύτερης οικολογικής παιδείας μέσα από τη μουσική, και συγκεκριμένα μέσα από τη μουσικοπαιδαγωγική προσέγγιση του συστήματος Carl Orff. Η προσέγγιση αυτή βοηθά αποτελεσματικά μαθητές αγνώστους μεταξύ τους και προερχόμενους από διαφορετικές κουλτούρες να “δέσουν” ως ομάδα, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουν μουσική, να συντονιστούν σε ένα “κοινό ρυθμό”, να αλληλοεπιδράσουν αποτελεσματικά και να δημιουργήσουν στοχεύοντας σε έναν ευρύτερο σκοπό.
Την πρώτη μέρα του Προγράμματος (Δευτέρα) πραγματοποιήθηκαν επίσημες συναντήσεις των τοπικών φορέων της περιοχής του Pozanti με όλους τους καθηγητές των τεσσάρων χωρών, οι οποίοι αγκάλιασαν με θέρμη την έναρξη του Προγράμματος και στήριξαν με επιπλέον οικονομικούς πόρους τις δράσεις του σχολείου του Pozanti, ενώ παράλληλα, οι μαθητές συμμετείχαν σε δράσεις Μουσικοκινητικής Αγωγής στο χώρο του σχολείου. Την Τρίτη το πρωί, όλοι οι συμμετέχοντες του έργου παρακολούθησαν διαλέξεις που διεξήχθησαν στο Τμήμα Βοτανολογίας του Πανεπιστημίου του Pozanti, ενώ το απόγευμα συμμετείχαν στην τελετή έναρξης της συνάντησης, όπου εκπρόσωποι από κάθε μία από τις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στο έργο παρουσίασαν τις χώρες, τις πόλεις και τα σχολεία τους. Την Τετάρτη διοργανώθηκε ένα πικ-νίκ με τη συμμετοχή των γονέων που φιλοξενούσαν μαθητές μαζί με μουσική συναυλία, μετά το πέρας της οποίας προσκομίστηκαν στους συμμετέχοντες πιστοποιητικά παρακολούθησης. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδρομή στην Καππαδοκία -μια περιοχή της κεντρικής Τουρκίας γνωστή για την υπόγεια πόλη Derinkuyu, το φρούριο Uchisar, τις βραχώδεις εκκλησίες και παρεκκλήσια στην πόλη Goreme, αλλά και τα εντυπωσιακά τοπία των διαφόρων Κοιλάδων, τοποθεσίες- μνημεία της Unesco. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος επίσης σε εργαστήριο κεραμικής και στο τέλος της ημέρας απόλαυσαν το ηλιοβασίλεμα πάνω από την Καππαδοκία. Τελευταία ημέρα της συνάντησης ήταν η Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας η ομάδα φύτεψε φυτά που σχηματίζουν το “κλειδί του σολ” κοντά στο κτίριο του τοπικού δασοκομείου. Συμβολίζει το ίδιο το έργο, καθώς τα σχολεία συνεργάζονται για να αναπτύξουν οι μαθητές μουσικές δεξιότητες, να εξερευνήσουν την επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των φυτών, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν σε ευρύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Η συνάντηση στην Τουρκία ήταν η πρώτη από μια σειρά τεσσάρων συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο εκπόνησης του Προγράμματος. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο νησί της Ρόδου, και συγκεκριμένα στο Μουσικό Σχολείο, ενώ τον Απρίλιο του επόμενου έτους, οι συμμετέχοντες του έργου θα μεταβούν στην Uczroda Wielkopolska της Πολωνίας και τον Μάιο στη Λιθουανική Kowna. Το έργο χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου τον κεντρικό συντονισμό και ευθύνη για τη διεξαγωγή του προγράμματος έχουν ο Διευθυντής κ. Χρήστος Θεολόγος και οι Υποδιευθυντές κ. Παναγιώτης-Λουκάς Μπέλλος και κ. Γιάννης Αναγνώστου. Το Μουσικό Σχολείο κατά την πραγματοποίηση της πρώτης φάσης του Προγράμματος στην Τουρκία εκπροσώπησαν οι καθηγητές κ. Ανθούλα Κολιάδη και κ. Κωνσταντίνος Σκριμπόνης μαζί με μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου. Η συνάντηση στην Τουρκία δεν ήταν μόνο μια ευκαιρία για ανάπτυξη μουσικών δεξιοτήτων και απόκτηση γνώσεων γύρω από τα φυτά, τα δέντρα και το φυσικό περιβάλλον της κάθε περιοχής, αλλά μια ευκαιρία επαφής με τον τουρκικό πολιτισμό και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε τουρκικές οικογένειες, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να παρατηρήσουν και να βιώσουν την καθημερινότητα μιας διαφορετικής κουλτούρας. Η γλώσσα επικοινωνίας στο έργο ήταν η αγγλική, ενώ σημαντικό στοιχείο ήταν η ζεστή φιλοξενία και καλοσύνη των οικοδεσποτών, σπάζοντας στερεοτυπικές αντιλήψεις και χτίζοντας ανθρώπινες γέφυρες επικοινωνίας.
Πληροφορίες για το Μ.Σ.Ρ. και τις δράσεις μας, μπορείτε να βρίσκετε στην ιστοσελίδα μας www.musicschoolrhodes.gr.