Το κρύο απειλεί την καρδιά – Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Το κρύο που επικρατεί στη χώρα μας μπορεί να αποτελέσει δύσκολη  δοκιμασία για τον οργανισμό. Η καρδιά κινδυνεύει ακόμα περισσότερο εάν το κρύο συνδυάζεται με κάποια έντονη δραστηριότητα. Ο συνδυασμός της παγωνιάς με το φτυάρισμα του χιονιού μπορεί να προκαλέσει σπασμό και συστολή των αρτηριών, λέει ο Δρ David Booth είναι καρδιολόγος στο Gill Heart and Vascular Institute στο University of Kentucky HealthCare.

Εξίσου επιβαρυντικό μπορεί να είναι το προσπαθεί να ξεκολλήσει κάποιος το αυτοκίνητό του από τα χιόνια, να φτυαρίσει την αυλή του ή να διασχίζει μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια.

Ο συνδυασμός χαμηλότερων θερμοκρασιών και αύξησης της σωματικής άσκησης μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Αυτό επιβαρύνει την καρδιά και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Το κρύο απειλεί την καρδιά – Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Για να παραμείνετε ασφαλείς και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο, συνιστούμε να λάβετε τις ακόλουθες προφυλάξεις:

• Τα άτομα άνω των 55 ετών ή όσα είναι σχετικά ανενεργά, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

• Εάν έχετε καρδιακά προβλήματα, μην κάνετε φτυάρι χωρίς την άδεια του γιατρού.

• Μην φτυαρίζετε μετά το φαγητό ή ενώ καπνίζετε.

• Προετοιμάστε τον εαυτό σας. Φροντίστε να κάνετε τέντωμα και προθέρμανση, όπως θα κάνατε πριν από οποιαδήποτε άσκηση.

• Σπρώξτε το χιόνι καθώς φτυαρίζετε και μην μαζεύετε πάρα πολύ αμέσως. Σηκώστε με τα πόδια σας λυγισμένα, όχι με την πλάτη σας.

• Μην εργάζεστε σε σημείο εξάντλησης. Αν σας κοπεί η αναπνοή, κατευθυνθείτε προς τα μέσα και κάντε ένα διάλειμμα.

• Καλύψτε το πρόσωπο και το στόμα σας με ένα φουλάρι. Η εισπνοή κρύου αέρα μπορεί να συσπάσει τις αρτηρίες σας και να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Συχνά οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα σημάδια μιας καρδιακής προσβολής, κάτι που μπορεί να τους κάνει να περιμένουν πολύ πριν λάβουν βοήθεια.

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω προειδοποιητικά σημάδια, επικοινωνήστε αμέσως με τις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

  • Δυσφορία στο στήθος. Τα περισσότερα εμφράγματα περιλαμβάνουν ενόχληση στο κέντρο του θώρακα που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά ή που υποχωρεί και επανέρχεται. Μπορεί να αισθάνεται σαν άβολη πίεση, συμπίεση, πληρότητα ή πόνο.
  • Ενόχληση σε άλλες περιοχές του άνω μέρους του σώματος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή δυσφορία στο ένα ή και στα δύο χέρια, την πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι ή το στομάχι.
  • Δύσπνοια με ή χωρίς ενοχλήσεις στο στήθος.
  • Όπως οι άνδρες, το πιο κοινό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής των γυναικών είναι ο πόνος ή η δυσφορία στο στήθος. Αλλά οι γυναίκες είναι κάπως πιο πιθανό από τους άνδρες να εμφανίσουν μερικά από τα άλλα κοινά συμπτώματα, ιδιαίτερα δύσπνοια, ναυτία/έμετο και πόνο στην πλάτη ή στο σαγόνι.

Η προτεραιότητα στην υγεία της καρδιάς σας είναι ζωτικής σημασίας. Λαμβάνοντας τις κατάλληλες προφυλάξεις και γνωρίζοντας τα προειδοποιητικά σημάδια, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και να διατηρήσετε τον εαυτό σας ασφαλή και υγιή αυτόν τον χειμώνα, λέει ο Dr. Booth.

Πηγή: https://healthstories.gr

Pin It on Pinterest

Share This