Το καλοκαίρι «σκοτώνει» τον κορονοϊό; Η απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα

Για ακόμη μία φορά, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο τι θα συμβεί με τον κορονοϊό το καλοκαίρι κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19 στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι είναι αβέβαιο το αν ο ιός θα επηρεαστεί το καλοκαίρι, ωστόσο, σε παρόμοιους κορονοϊούς το παρελθόν έχει δείξει μείωση κρουσμάτων.

Επιπλέον ανέφερε ότι «όσον αφορά τις επιδράσεις της θερμοκρασίας στον ιό, έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Είναι ένα ακόμα ζήτημα αβέβαιο. Θεωρείται ότι σύμφωνα με δεδομένα από άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν στη φύση, θα υπάρχει μια μείωση της διασποράς τους.

Δεν είναι σίγουρο όμως αυτό. Χώρες όπως η Σιγκαπούρη, ο Ισημερινός και κάποιες άλλες χώρες, οι οποίες έχουν υψηλή θερμοκρασία εξακολουθούν να καταγράφουν κρούσματα, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.

Φαίνεται ότι δεν είναι μόνο η υψηλή θερμοκρασία. Είναι τα ποσοστά υγρασίας στον αέρα και όλα αυτά θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Για παράδειγμα, χαμηλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν τη διασπορά του ιού. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες με υψηλά ποσοστά υγρασίας δεν βοηθούν τη διασπορά του ιού, τον κατακρημνίζουν και ίσως ο συνδυασμός των δύο, δηλαδή πολύ υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλά ποσοστά υγρασίας να έχουν αρνητική επίδραση, κάτι που δεν είναι γνωστό ευρέως.

Πάντως υπολογίζεται από τους περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι κοιτούν τα μαθηματικά μοντέλα, τις εκτιμήσεις και τα δεδομένα για όλους τους κορονοϊούς ότι υπάρχει μια μείωση το καλοκαίρι. Υπολογίζεται από κάποιους ότι μπορεί να είναι 20-30%. Δε νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της παρουσίας του ιού.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι κάτι που δεν το επιθυμούμε, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αβεβαιότητα. Πρέπει να την πούμε, ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα εξαφανίσει τον ιό. Και ιδιαίτερα και για έναν ακόμα λόγο, ότι θα μπορεί να εισαγάγει κάποια χώρα τον ιό από άλλες χώρες, οι οποίες έχουν διαφορετικές συνθήκες περιβαλλοντικές, διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας».