Το Γενικό Λύκειο Αρχαγγέλου Ρόδου, σε συνεργασία το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου ΜΕΚΘΕΜΕ του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με περισσότερα από 520 σχολεία όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια) από όλη τη χώρα και ένα από την Ίμβρο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, του Δήμου Ιωαννιτών και άλλων Δήμων και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (με τη συμμετοχή περισσότερων από 25.000 μαθητών και πάνω από 1.000 εκπαιδευτικών) διοργάνωσε Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού έχει τίτλο «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2024, ώρα 10.30-11.15 σε κεντρικά σημεία πόλεων των σχολείων που συμμετείχαν.
Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.
Στόχοι της δράσης είναι οι μαθητές/τριες:
-να ορίζουν τη βία και τον εκφοβισμό
-να αναγνωρίζουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού και τις μορφές τους
-να κατανοούν τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού
-να αναφέρουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού
-να αξιολογούν θετικά το σπάσιμο της σιωπής σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού
-να χρησιμοποιούν ειρηνικές πρακτικές επίλυσης των συγκρούσεων.
Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/τριες συζητούν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού.
Την ημέρα της δράσης (6 Μαρτίου), κατά τη μετάβασή τους από το σχολείο στο κεντρικό σημείο συγκέντρωσης οι μαθητές/τριες έκρυψαν το πρόσωπο τους και φόρεσαν μάσκες που απεικονίζουν συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού και αναπαριστούν μορφές βίας με κάποιες κινήσεις. Στις 11.00, οι μαθητές/τριες έσπασαν ταυτόχρονα ένα μπαλόνι. Το σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής και τη ταυτόχρονη κίνηση συμβολίζει ότι ενώνουμε τις φωνές.
Η υλοποίηση της δράσης σε κεντρικό σημείο της πόλης αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Στη δράση συμμετείχαν για το ΓΕΛ Αρχαγγέλου οι εκπαιδευτικοί Μαρία Κόκορη, Παναγιώτα Ξηρογιάννη, Γρηγορία Παππά, Αντωνία Κιάκου, Γεωργία Γεωργακά, Αικατερίνη Διακίδη-Κώστα.
Με εκτίμηση
Ο επιστημονικά υπεύθυνος | Ο υπεύθυνος της δράσης |
Θεόδωρος Θάνος Καθηγητής Παιδαγωγικό Τμ. Ιωαννίνων Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων | Αικατερίνη Διακίδη-Κώστα Διευθύντρια Γενικό Λύκειο Αρχαγγέλου Αρχάγγελος Ρόδου |