Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με έρευνά του εκτιμά πως αν προσθέσουμε τις ορισμένες τροφές στη διατροφή μας, μπορούμε να δούμε μεγάλη βελτίωση στην υγεία μας. Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να καταπολεμηθεί αν τρώμε:
Λιπαρά ψάρια: Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, 2-3 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την LDL χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρα που περιέχουν.
Φρούτα και λαχανικά: Οι στερόλες και οι στανόλες είναι ενώσεις που προέρχονται από τα φρουτα και λαχανικά και αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης . Η λήψη μόλις δύο γραμμαρίων φυτικών στερολών ή στανολών σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει την LDL κατά περίπου 10%.
Φασόλια: Τα φασόλια περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας – LDL).
Ξηροί καρποί: Η κατανάλωση 50 γραμμαρίων ξηρών καρπών σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη, ενώ ειδικά τα καρύδια περιέχουν θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά.
Βρώμη: Ένα μπολ με χυλό βρώμης και φρούτα καθημερινά συμβάλει στην μείωση της χολιστερίνης αλλά και στην προληψή της