Το Barbaros εισέβαλε ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ, νέα άσκηση μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης

Η Τουρκία υλοποίησε τη NAVTEX 0915/19 που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα και έστειλε το ερευνητικό σκάφος Barbaros νότια της Κύπρου. Σύμφωνα με αυτήν, το τουρκικό σκάφος, το οποίο βρίσκεται από χθες στην κυπριακή ΑΟΖ, θα μείνει στην περιοχή αυτή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι Αρχές της Κύπρου αντέδρασαν άμεσα και μάλιστα πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί στο σύστημα Αναγγελιών η τουρκική NAVTEX, εξέδωσαν NavWarn(409/19), με την οποία χαρακτηρίζουν μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη την επιχείρηση των τουρκικών σκαφών εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της.

Η Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε την κυπριακή NavWarn, δηλώνοντας ότι οι έρευνες του Barbaros διεξάγονται βάσει του «διεθνούς δικαίου» και επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς.

Συγχρόνως, όπως σημειώνει το news.gr, την ίδια ημέρα που εξέδωσε την NAVTEX για το Barbaros, είχε δεσμεύσει μεγάλη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, στην οποία αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα, η περιοχή που παράτυπα δέσμευσε, φθάνει έως ακριβώς τα όριο των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου για ασκήσεις, για σήμερα 21 και αύριο 22 Αυγούστου. Σήμερα ανανέωσε τη δέσμευση αυτής της περιοχής για ναυτικές ασκήσεις για τις 29 και τις 31 Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, μεταβαίνει στο Ελσίνκι για να λάβει μέρος στις εργασίες της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε.

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της συνάντησης, υπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, τους οποίους θα  ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ» της και «θα συζητήσει θέματα αμυντικής συνεργασίας».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σύμφωνα με το Anadolu, αναφερόμενος στις δραστηριότητες των πλοίων που έχει στείλει η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε -μεταξύ άλλων- πως «ως έθνος ήμασταν εδώ χθες, είμαστε σήμερα και θα συνεχίσουμε να είμαστε και αύριο».

Ακάρ: Ξεκινά αύριο η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των S-400

Παράλληλα, στην Τουρκία πρόκειται να παραδοθεί από αύριο μια δεύτερη συστοιχία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, όπως ανέφερε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα -επίσης- με το Anadolu.

Τα πρώτα τμήματα του συστήματος, για το οποίο η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει πως δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, παραδόθηκαν στην Άγκυρα τον Ιούλιο παρά τις προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις σχετικά με την αγορά.