Ο αμερικανικός στρατός απέστειλε το προηγμένο σύστημά του αντιπυραυλικής άμυνας THAAD στο Ισραήλ και τώρα αυτό βρίσκεται στη θέση του, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.
Το THAAD αποτελεί κρίσιμο μέρος των πολυεπίπεδων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας των αμερικανικών δυνάμεων και προστίθεται στα ήδη εξαιρετικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ.
Το σύστημα THAAD βρίσκεται στη θέση του, σημείωσε ο Όστιν, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους πριν από την άφιξή του σήμερα στην Ουκρανία.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να διευκρινίσει αν το προηγμένο αυτό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας είναι επιχειρησιακό, αλλά προσέθεσε: «Έχουμε την ικανότητα να το θέσουμε σε λειτουργία πολύ γρήγορα και είμαστε εντός προγράμματος όσον αφορά τις προσδοκίες μας».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του THAAD μαζί με περίπου 100 αμερικανούς στρατιώτες, αποσκοπεί να βοηθήσει στην άμυνα του Ισραήλ, το οποίο εξετάζει την απάντηση που θα δώσει στο Ιράν για την επίθεση της Τεχεράνης με πάνω από 180 πυραύλους στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως έχει καλή γνώση του πότε και του πώς το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν. Είπε όμως επίσης πως βλέπει μια ευκαιρία για να τελειώσουν τα πλήγματα των δύο εχθρών.
Ο Όστιν φάνηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν. «Είναι δύσκολο να πούμε πώς θα είναι αυτό το πλήγμα», του Ισραήλ, σημείωσε προς τους δημοσιογράφους.
«Στο τέλος της μέρας, πρόκειται για μια ισραηλινή απόφαση, και το αν οι Ισραηλινοί πιστεύουν ή όχι ότι είναι αναλογική και το πώς την αντιλαμβάνονται οι Ιρανοί, θέλω να πω ότι αυτά μπορεί να είναι δύο διαφορετικά πράγματα», σημείωσε.
«Θα κάνουμε -θα συνεχίσουμε να κάνουμε- ό,τι μπορούμε (…) για να αμβλύνουμε τις εντάσεις και ελπίζουμε να επιτύχουμε και τα δύο μέρη να αρχίσουν να αποκλιμακώνουν (την κατάσταση). Άρα θα δούμε τι θα γίνει», πρόσθεσε.
Τι μπορεί να κάνει το THAAD
- να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές 150 έως 200 χιλιομέτρων και με σχεδόν τέλειο ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές
- να αναχαιτίσει βλήματα εντός ή εκτός της ατμόσφαιρας
- να προστατεύσει πόλεις και υποδομές υψηλής αξίας
- να είναι διαλειτουργικό με άλλα αμυντικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων, όπως τα συστήματα Aegis, που βρίσκονται συνήθως σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, και συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot που έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν στόχους μικρότερου βεληνεκούς
να αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο